Regenton

Regentonnen zijn een hele goede manier om regenwater op te vangen. Dit kan je vervolgens hergebruiken om planten water te geven, de tuin te besproeien of om de auto te wassen. Door water te gebruiken uit je regenton bespaar je flink op kraanwater. Regenwater bevat daarnaast bijna geen kalk. Dit is beter voor je planten en je voorkomt witte kringen op je potten. Door het gebruik van regentonnen wordt het riool daarnaast minder belast. Hierdoor worden in sommige gemeentes regentonnen deels gesubsidieerd. Bij het kiezen van de juiste regenton zijn er echter verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Om je hierbij te helpen bespreken we op deze pagina belangrijke factoren bij de aankoop van een regenton.

Waar je op moet letten wanneer je een regenton wilt kopen

Als je een regenton gaat kopen dan is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden.

1. Capacitiet

De capaciteit van een regenton is een belangrijke factor om te overwegen bij de aankoop. Over het algemeen variëren de capaciteiten van 50 tot 1000 liter.

Het is essentieel om te bepalen hoeveel water je gaat gebruiken. Als je bijvoorbeeld een grote tuin hebt met veel planten dan heb je een grotere ton nodig. 

Bedenk ook waar je de ton wil plaatsen en of de plek het gewicht kan dragen. 

2. Vorm en grootte

Regentonnen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, waaronder ronde, vierkante en ovale. Je wilt natuurlijk een ton die mooi staat op je balkon of in de tuin. 

De grootte is afhankelijk van de capaciteit. Het is belangrijk om rekening te houden met de beschikbare ruimte waarin de regenton moet worden geplaatst en welke vorm en grootte het beste passen bij jouw tuinontwerp.

3. Materiaal

Regentonnen zijn verkrijgbaar in zeer verschillende materialen, waaronder kunststof, hout, beton en metaal. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. 

Kunststof is bijvoorbeeld licht van gewicht en betaalbaar, terwijl hout er mooi uitziet en goed past in een natuurlijke omgeving. Beton is duurzaam en gaat lang mee, maar kan zwaar en moeilijk te verplaatsen zijn. Metaal is sterk en duurzaam, maar kan roesten als het niet goed wordt onderhouden. 

Het is belangrijk om het materiaal te kiezen dat het beste past bij jouw specifieke behoeften en de omgeving waarin de ton wordt geplaatst.

De meeste regentonnen vul je met water uit de regenpijp. Je hebt hangregentonnen en regentonnen die je op de grond plaatst naast de regenpijp. Beiden hebben een andere manier van installeren. 

Een hangregenton bevestig je met beugels aan de muur en vervolgens plaats je een regenpijp-omleider op de regenpijp, zodat het water in de ton kan stromen. 

Een regenton die op de grond staat kan je eventueel op een verhoging plaatsen om het makkelijker te maken om water af te tappen. Vervolgens snij je de regenpijp op de geschikte hoogte af en plaats je een regenpijp-omleider, zodat het water uit de regenpijp de regenton in kan lopen. 

Vergeet in beide gevallen niet om overloopslang of vulautomaat op de regenton aan te sluiten. Deze zorgen ervoor dat overtollig water afgevoerd wordt, zodat je overstroming van de regenton voorkomt. 

Meet vooraf de diameter van je regenpijp zodat je een passende vulautomaat aanschaft.

5. Deksel

Een deksel is een belangrijk onderdeel van een regenton. Het deksel voorkomt dat bladeren, vuil en insecten in het water terechtkomen. 

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het deksel goed vastzit om te voorkomen dat het eraf waait of dat kinderen er mee gaan spelen. Sommige deksels hebben een bak waar je kruiden of planten in kunt zetten.

6. Kraan en winter aftappunt

Een kraan die stevig is en gebruiksgemak geeft, draagt bij aan het plezier dat je aan je waterton beleeft. 

In de winter maak je de ton leeg voordat het gaat vriezen. Dit kan met het kraantje, het winteraftappunt of door de vulautomaat op de winterstand te zetten. 

7. Prijs

De prijs van een regenton is afhankelijk van

  • de capaciteit;
  • het materiaal;
  • en de extra functies. 


Bedenk vooraf hoeveel je uit wil geven aan een regenton. Ga daarna verschillende regentonnen vergelijken om de beste waarde voor je geld te vinden.

Hoe installeer je een regenton?

Om ervoor te zorgen dat de regenton water opvangt, moet je deze aan de regenpijp verbinden. Hoe je dat doet, wordt goed in het onderstaande filmpje uitgelegd.

Beste regenton overzicht

Een salie groene regenton van Elho

Beste ophangbare regenton

Elho Pure Raindrop 70L

Een grote granantie Regenton met plantenbak aan de bovenkant

Meest Luxe Regenton Met Plantenbak

Garantia 2in1 Regenton – Mokka 

Een klassieke houten regenton van Roto

Beste Met Natuurlijke Uitstraling

Regentonset Roto 120 Liter + Voet

Een groene kunststof regenton van Harcostarr

Beste Budget Keuze

Harcostar Rainsaver

De 4 beste regentonnen

We bespreken verschillende regentonnen in dit artikel. We hebben deze selectie gemaakt nadat we veel verschillende regentonnen hebben onderzocht en vergeleken. De 4 die je hier ziet zijn als beste naar voren gekomen. Ze zijn dus allemaal van hoge kwaliteit. Toch weten we dat gebruikers verschillende wensen, behoeften en budgetten hebben. Daarom hebben we de selectie van beste afgestemd op verschillende voorkeursfactoren, zodat je de regenton kan vinden die het best in jouw tuin of op jouw balkon past.

Elho pure raindrop 70L

70 liter | gerecycled kunststof | B: 48 cm x H 114 cm | grijs en okergeel

9.8/10
4.9/5

We vinden de Elho Pure Rain 70L heel geschikt voor mensen die die graag een regenton willen die niet alleen functioneel en duurzaam is, maar ook een modern en uniek design heeft. 

Het druppelvormige design heeft een leuke ingebouwde okergele gieter en is mooi en innovatief ontworpen. Je tapt makkelijk regenwater uit het kraantje of sluit je tuinslang erop aan om de plantjes water te geven

We raden deze aan aan mensen met kleine of middelgrote tuinen, die hun tuin graag op een milieuvriendelijke en duurzame manier inrichten. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Meest luxe regenton met plantenbak

Een grote granantie Regenton met plantenbak aan de bovenkant

Garantia 2in1 Regenton - Mokka - 300 liter - zwart

300 liter | UV-bestendig kunststof | Ø62 cm x H 145 cm cm | zwart

9.2/10
4.6/5

Deze Mokka Granatia vinden we er prachtig uitzien. Het is een aanrader voor iedereen met een grote tuin die graag duurzaam bijdraagt aan waterbesparing. 

Deze regenton heeft een plantenbak bovenop. Dat vinden we een mooie toevoeging omdat je daarmee ook nog wat extra groen aan je tuin toevoegt en de regenton daardoor mooi in de tuin integreert. 

Het ontwerp is geïnspireerd op een vaas en is met een keramiek-look afgewerkt. Andere regentonnen met plantenbak die wij hebben onderzocht hebben vaak een rustieke en goedkopere uitstraling. De Mokka regenton is daarentegen stijlvol en luxe ontworpen waardoor deze goed in een moderne of klassieke tuin past. Je tapt makkelijk regenwater uit het hoogwaardige messing kraantje. En door grootte deze regenton kan je er zelfs een gazon mee besproeien wanneer je er een tuinslang op aansluit. 

 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Beste met Natuurlijke uitstraling

Een klassieke houten regenton van Roto

Regentonset Roto 120 liter + voet

50, 120, 240 liter of 350 liter | UV-bestendig kunststof | Ø50,5cm x H 66 cm | bruin/zwart en lijkt op een wiskeyvat

9.2/10
4.6/5

 

Als je op zoek bent naar een rustieke regenton met een natuurlijke uitstraling, dan vinden we de Roto zeker het overwegen waard. Deze regenton ziet eruit als een oud wiskeyvat en de houtlook is heel realistisch. 

De Roto ton is net als de andere regentonnen in deze lijst gemaakt van hoogwaardig kunststof. Daardoor is deze heel weerbestendig, onderhoudsvriendelijk en doe je er heel lang mee. Daarnaast vinden we het heel handig dat er een voet bij deze regenton geleverd wordt. De ton staat daardoor heel stabiel en wordt verhoogd, wat het makkelijker maakt om water voor je plantjes af te tappen. 

Je kan de ton in 4 verschillende formaten bestellen. We raden de 50 liter aan voor op een balkon. De tonnen met een inhoud van 120 en 240 in kleine en middelgrote tuinen. En als je een grote tuin hebt is regenton met een inhoud van 350 liter ideaal.

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Beste budget keuze

Een groene kunststof regenton van Harcostarr

Harcostar rainsaver

100 liter | UV-bestendig kunststof | Ø36cm x H 93,5 cm | groen of antraciet

9.6/10
4.8/5

 

Wat ons betreft is de Harcostar Rainsaver de beste betaalbare regenton op de markt. Dit is een eenvoudige regenton die doet wat hij moet doen en waarmee je de wereld net een beetje duurzamer maakt.  

De Rainsaver is stevig en gemaakt is van dikwandig kunststof. Daardoor is deze heel weerbestendig en duurzaam. Andere goedkope regentonnen die wij hebben onderzocht waren van minder duurzame materialen gemaakt, wat betekent dat ze sneller kunnen slijten of beschadigen. Uiteindelijk is goedkoop in dat geval duurkoop en dat willen we natuurlijk niet. Daarom vinden wij dat de Rainsaver kwalitatief goed is voor een schappelijke prijs.

Het liefst hadden we wel gewild dat Harco deze regenton ook nog in een kleiner formaat van tussen de 30 en 50 liter maakte zodat deze klein genoeg zou zijn voor een balkon of terras. Met een inhoud van 100 liter is deze namelijk aan de grote kant voor kleine buitenruimtes. 

Desalniettemin, is de Harcostar Rainsaver een hele prettige en betaalbare regenton waar je lang plezier van zal hebben, daarom hebben wij deze verkozen tot beste budgetkeuze.

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Veel gestelde vragen

Bij het kopen van een regenton moet je op de volgende factoren letten: 

  • De capaciteit;
  • De vorm en grootte van de ton;
  • Materiaal;
  • Installatie;
  • Deksel;
  • De kraan; en 
  • De prijs. 

We leggen al deze factoren in meer detail uit bij ‘Waar je op moet letten wanneer je een regenton wilt kopen‘. 

Hoeveel water je kunt opvangen in een regenton hangt af van het dakoppervlak. Belangrijker is te bedenken waar je het water voor wilt gebruiken en hoeveel je dan nodig hebt. Water in een regenton staat stil. Als je water te lang in een regenton bewaart kan het vies worden omdat er altijd iets van organisch afval meekomt met de regen. Dus stem de grootte van je regenton af op je gebruik.

De meeste regentonnen monteer je tussen of naast de regenpijp. Er zijn mogelijkheden om ook zonder regenpijp water op te vangen. Dit is het geval bij een regenton met een multifunctionele deksel die een trechterwerking vervult.

In de winter maak je de regenton helemaal leeg. Als een regenton gevuld is met water en het gaat vriezen dan zet het water uit! Door het uitzetten kan regenton beschadigen en gaan lekken.

Gerelateerde artikelen

Een vrouw in bad die haar benen scrubt en met een douchekop afspoelt
Water besparing

Waterbesparende douchekop

Een welnessgevoel ervaren onder je eigen douche én water en energie besparen. Wie wil dat niet? Of misschien ben jij een stoere en douche je

Een chromen douchekop waar water uitsproeit
Water besparing

Douchetimer

Als je op zoek bent naar manieren om water en energie gebruik te verminderen in je huishouden, dan is een douchetimer een handige aankoop. Met

Een chromen kraan waar een druppel water uitdruipt.
Water besparing

Waterbesparende douchekraan

In een moderne badkamer wil je graag een waterbesparende kraan. Deze kranen hebben een speciale waterbesparende knop. Hiermee bespaar je water zonder dat de straal