Douchetimer

Als je op zoek bent naar manieren om water en energie gebruik te verminderen in je huishouden, dan is een douchetimer een handige aankoop. Met een douchetimer wordt kort douchen snel een dagelijkse gewoonte voor het hele gezin en kun je op een simpele manier water en energie besparen. Maar waar moet je op letten bij de aankoop van een douche timer? We hebben de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij gezet.

Waar je op moet letten bij aanschaf van een douchetimer

Als je een douchetimer gaat kopen dan is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden.

1. Type timer

Er zijn verschillende soorten douche timers op de markt. Zo zijn er zandlopers en timers die werken op batterijen.

2. Montage

De meeste douche timers bevestig je eenvoudig aan de muur met een zuignap. 

Belangrijk is dat ze wel blijven zitten. Test dus vooraf of een zuignap in jouw badkamer kan. Zoniet kies dan voor een timer die je ook neer kunt zetten. ‘

3. Instelmogelijkheden

Sommige douche timers hebben meer instelmogelijkheden dan andere. 

Het zandlopermodel heeft een vaste tijd van meestal 2 of 5 minuten. 

Je hebt digitale timers waarbij je een vaste tijd hebt en digitale timers waarbij je zelf de douchetijd kan instellen. 

Bedenk vooraf welke instelmogelijkheden voor jou belangrijk zijn. En of je dit zelf doet of dat het eenvoudig moet zijn zodat je kind het ook zelf kan bedienen.

4. Geluidssignaal

Sommige douche timers hebben een geluidssignaal dat aangeeft wanneer je tijd om is. Dit kan handig zijn want dan hoef je niet steeds te kijken of de tijd verstreken is. Je kunt een geluidsignaal op afstand horen als je kind doucht. Het is ook handig als je het geluidsignaal kan aanpassen.

5. Vormgeving

Bedenk welke vormgeving je aanspreekt. Wil je iets nostalgisch of wil je je douche pimpen met een moderne gadget? Als een douche timer er mooi uitziet krijg je meer zin om hem te gebruiken!

6. Duurzaamheid en prijs

De duurzaamheid en prijs van een douche timer kunnen variëren.

Een douchetimer hoeft niet duur te zijn, maar het is ook een apparaat dat je dagelijks gebruikt. Overweeg daarom ook de duurzaamheid zodat de douche timer lang meegaat.

De goede fabrikanten geven 2 jaar garantie. Dat is een goede indicatie voor de duurzaamheid.

Hoe werkt een douchetimer?

In het onderstaande filmpje wordt goed uitgelegd hoe een douchetimer werkt. Zo krijg je een idee van hoe je deze moet gebruiken.

Beste douchetimer overzicht

Een zwarte digitale douchetimer in de vorm van een druppel

Beste Digitale Douchetimer

Roomer Douchetimer

Een ronde douchetimer van Jork met een verpakking op de achtergrondd

Mooiste Design Douchetimer

Douchetimer Jork

Een grijze plastic douchetimer

Beste Budget Keuze

Orange85 Douchetimer

De 3 beste douchetimers

We bespreken verschillende douchetimers in dit artikel. We hebben deze selectie gemaakt nadat we veel verschillende douchetimers hebben onderzocht en vergeleken. De 3 die je hier ziet zijn als beste naar voren gekomen. Ze zijn dus allemaal van hoge kwaliteit. Toch weten we dat gebruikers verschillende wensen, behoeften en budgetten hebben. Daarom hebben we de selectie van beste afgestemd op verschillende voorkeursfactoren, zodat je de douchetimer kan vinden die het best bij jouw situatie past.

Beste eenvoudige digitale douchetimer

Een zwarte digitale douchetimer in de vorm van een druppel

roomer douchetimer

Digitale timer | 5 minuten | met zuignap

9/10
4.3/5

De Roomer Douchetimer is een handige druppelvormige timer voor mensen die graag duurzaam om willen gaan met waterverbruik. 

We vinden dit een goede douchetimer die heel eenvoudig is in gebruik. Het is vooral heel handig dat je niet zelf een tijd in hoeft te stellen, maar dat deze standaard afgesteld is op 5 minuten. Bij andere douchetimers moet je vooraf meerdere knopjes indrukken om de gewenste tijd te bepalen. Bij dit model van Roomer hoef je daar niet over na te denken. Je drukt op start en na 5 minuten lekker douchen geeft de timer een geluidssignaal, zodat je weet dat het tijd is om af te drogen. 

Je bespaart iedere douchebeurt geld en water met deze douchetimer, daarom haal je de investering er zo uit. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Mooiste design douchetimer

Een ronde douchetimer van Jork met een verpakking op de achtergrondd

Douchetimer jork

Digitale timer | stel zelf in hoe lang | kan zelfstandig staan of worden opgehangen

9.2/10
4.6/5

De douchetimer van Jork viel ons meteen op door het mooie design. Deze is heel geschikt voor mensen met een moderne badkamer die graag een douchetimer aanschaffen die daar mooi bij past. 

Bij deze douchetimer stel je de tijd zelf in. Je moet daarvoor wel een paar knopjes extra in te drukken om de gewenste tijd te bepalen dan bij de Roomer douchetimer waarbij de timer loopt na 1 druk op de knop. Het voordeel van deze Jork douchetimer is daarentegen wel dat je verschillende tijden in kan stellen. Zo kan je hem ook als tandenpoets timer van 2 minuten gebruiken. Of zelfs in de keuken als kookwekker. 

Daarnaast vonden we het handig aan deze douchetimer dat je hem niet per se op hoeft te hangen. Je kan hem ook gewoon neerzetten.

Deze douchetimer vermindert je ecologische afdruk, is multifunctioneel, heeft een aanpasbare tijd en ziet er stijvol uit. Daarom hebben wij deze verkozen tot de douchetimer met het mooiste design. 

 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Beste budget keuze

Een grijze plastic douchetimer

Orange85 Douchetimer

Zandloper | 5 minuten | met zuignap

8/10
4/5

Met deze eenvoudige Orange 86 douchetimer kan je op een hele simpele manier veel water en gaskosten besparen. We zijn fan van dit model omdat deze zo eenvoudig werkt, betaalbaar is en omdat de grijze kleur goed in de meeste badkamers past. 

Hoewel dit niet het meest goedkope model op de markt is, raden we andere douchetimers die misschien nog een 1 of 2 euro goedkoper zijn af. De kwaliteit van andere goedkopere douchetimers is vaak niet goed genoeg doordat deze een zuignap hebben die niet goed functioneert of snel kapot gaan. 

Dat hebben wij bij deze douchetimer niet ervaren. Babette heeft deze douchetimer zelf al een half jaar in de douche. Deze functioneert heel goed, ze heeft er nooit problemen mee ervaren en hij heeft vooral veel water bespaard. Ze is er dan ook erg blij mee. Haar enige tip is dat je af en toe wel een blik op de zandloper moet werpen om te checken of deze bijna leeg is, want je hoort natuurlijk geen geluidssignaal na 5 minuten. 

Al met al, is dit een hele handige en betaalbare douchetimer om bewust met water om te gaan en je gebruik daarvan te verminderen. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Veel gestelde vragen

Een standaard douche verbruikt 6 liter water per minuut. Een regendouche verbruikt zelfs 15 liter. Kies daarom voor besparende apparaten, zoals een besparende douchekop en een besparende douchekraan. Met een douchetimer kun je je douchetijd beperken tot bijvoorbeeld 5 minuten. Dat kan een fixe besparing opleveren van water en energie. 

Een douchecoach is een ander woord voor een douche timer of een douchewekker. Een douche timer is een hulpmiddel om je te helpen minder lang te douchen en zo fors te besparen op water en energie.  

De prijs van 5 minuten douchen kan enorm verschillen. Als je een waterbesparende douchekop gebruikt kan de kostprijs van één douchebeurt 40 cent zijn. Als je dagelijks doucht komt dat neer op 2,80 euro per week. Gebruik je een regendouche zonder spaarkop dan kan het bedrag wel 1,20 euro per douchebeurt zijn. Dat is dus 8,40 euro per week. Bij een meerpersoonshuishouden valt er dus makkelijk veel winst te behalen met besparende instrumenten.

Gerelateerde artikelen

Een vrouw in bad die haar benen scrubt en met een douchekop afspoelt
Water besparing

Waterbesparende douchekop

Een welnessgevoel ervaren onder je eigen douche én water en energie besparen. Wie wil dat niet? Of misschien ben jij een stoere en douche je

Een tuin met een grote groene regenton en een tuinslang.
Water besparing

Regenton

Regentonnen zijn een hele goede manier om regenwater op te vangen. Dit kan je vervolgens hergebruiken om planten water te geven, de tuin te besproeien

Een chromen kraan waar een druppel water uitdruipt.
Water besparing

Waterbesparende douchekraan

In een moderne badkamer wil je graag een waterbesparende kraan. Deze kranen hebben een speciale waterbesparende knop. Hiermee bespaar je water zonder dat de straal