Energiemeter

Weer een hoge energierekening? Baal je ervan? Een energiemeter biedt uitkomst. Met een energiemeter in je stopcontact bekijk je eenvoudig het verbruik van je huishouden of van een enkel apparaat. Het kan je helpen om bewuster om te gaan met energie en zo te besparen op je energierekening. Maar waar moet je nu precies op letten bij de aankoop van een energiemeter? Graag helpen we je om een goede keuze te maken.

Beste energiemeter overzicht

Een witte energiemeter

Beste Prijs-Kwaliteit Verhouding

Homewizard – Wifi

De bovenkant van een energiemeter met een digitaal scherm

Beste Compacte Energiemeter

Basetech EM 2000 Energiekostenmeter

De voorkant van een energiemeter met een blauw verlicht display

Beste Budget Energiemeter

SEC24 KWH230 Energiemeter

Waar je op moet letten bij aanschaf van een energiemeter

Als je een energiemeter gaat kopen dan is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden.

1. Type energymeter

Er zijn verschillende soorten energiemeters op de markt: 

  1. Één apparaat: sommige energiemeters meten simpel alleen energieverbruik van één apparaat.
  2. Geavanceerde meters: er zijn ook geavanceerde energiemeters die het verbruik niet alleen meten, maar ook analyseren en naar een app sturen. Met de app kun je soms ook op afstand ook het apparaat uitschakelen.
  3. Totale energieverbruik: je hebt weer andere energiemeters die inzicht geven in het totale energiegebruik van je huis. Je klikt ze op je slimme meter. Je krijgt dan op een app meer inzicht in je totale stroomgebruik, teruglevering en gasverbruik. 


Bepaal dus vooraf welk type energiemeter het beste past bij jouw behoeften en budget.

2. Meetnauwkeurigheid en meetbereik

Bij de aankoop van een energiemeter is het belangrijk de meetnauwkeurigheid te checken.

Bij goede meters is dit ongeveer 2% en wordt dit aangegeven. Als je sluipgebruik wil meten dan heb je een meter nodig die ook heel weinig gebruik meet. Minimaal 1 watt maar 0,5 watt is nog beter.

3. Extra functies

Sommige energiemeters hebben extra functies, zoals:

  • een geheugenfunctie; of
  • een alarmfunctie als het energieverbruik boven een bepaald niveau uitkomt.

Bedenk vooraf welke extra functies je graag zou willen hebben en of deze functies het extra geld waard zijn.

4. Gebruiksgemak

De meeste energiemeters zijn eenvoudig te installeren en te gebruiken. 

Let wel op of de app werkt op jouw telefoon en of de grafieken duidelijk zijn af te lezen. Een compact formaat energiemeter is handig omdat dat geen andere stopcontacten blokkeert.

5. Prijs en duurzaamheid

De prijs van een energiemeter kan sterk variëren, afhankelijk van het type meter en de mogelijkheden. 

Bedenk vooraf hoeveel je wilt uitgeven en welke functies je daarvoor wilt hebben. Wil je inzicht in het totale verbruik of alleen van één apparaat of wil je op zoek naar sluipverbruik? De garantietermijn geeft inzicht in de duurzaamheid die de fabrikant garandeert. Denk daarbij aan minimaal 2 jaar.

De 3 beste energiemeters

We bespreken verschillende energiemeters in dit artikel. We hebben deze selectie gemaakt nadat we veel verschillende energiemeters hebben onderzocht en vergeleken. De 3 die je hier ziet zijn als beste naar voren gekomen. Ze zijn dus allemaal van hoge kwaliteit. Toch weten we dat gebruikers verschillende wensen, behoeften en budgetten hebben. Daarom hebben we de selectie van beste afgestemd op verschillende voorkeursfactoren, zodat je de energiemeter kan vinden die het best bij jouw situatie past.

Beste prijs-kwaliteit verhouding

Een witte energiemeter

Homewizard energiemeter

Standen van de app af te lezen | meet het totale stroomverbruik van alle apparaten

9.4/10
4.7/5

We vinden dat de Homewizard energiemeter de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft van alle energiemeters die wij hebben vergeleken. 

Met dit kleine apparaatje kan je real-time je energieverbruik zien van je gehele huis in de handige app. Je komt er snel achter welke apparaten meer energie verbruiken dan je had verwacht en op welke tijden je het meeste energie verbruikt in huis. Met deze inzichten kan je overwegen om bepaalde apparaten te vervangen door energiezuinigere modellen, wat op de lange termijn voor besparingen kan zorgen. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Beste compacte energiemeter

De bovenkant van een energiemeter met een digitaal scherm

Basetech EM 2000 Energiekostenmeter

Standen digitaal af te lezen | meet het stroomverbruik van één specifiek apparaat 

9/10
4.5/5

De Basetech EM 2000 energiemeter is wat ons betreft de beste compacte energiemeter op de markt. 

De meeste energiemeters zijn aan de grote kant waardoor ze veel ruimte in beslag nemen in een stopcontact en niet mooi staan in een interieur. Deze Basetech energiemeter heeft echter een klein formaat en kan je gemakkelijk op ieder apparaat in huis aansluiten waardoor je het energieverbruik daarvan kan meten. 

De Basetech meet daarnaast nauwkeurig en je kan het verbruik makkelijk aflezen van het digitale display. 

Kortom, als je zoekt naar een compacte, betrouwbare en makkelijk te gebruiken energiemeter, dan is de Basetech EM 2000 een goede keuze.

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Beste budget energiemeter

De voorkant van een energiemeter met een blauw verlicht display

SEC24 KWH230 Energiemeter

Standen digitaal af te lezen | meet het stroomverbruik van één specifiek apparaat 

8.9/10
4.4/5

De SEC 24 energiemeter is een goedkope meter waarmee je snel energieverbruik meet. Het display is groot en daardoor gemakkelijk af te lezen. 

In vergelijking met andere energiemeters die wij hebben onderzocht, is dit apparaatje heel toegankelijk door de lage prijs. Hij doet precies wat hij moet doen: het energieverbruik meten van een bepaald apparaat. De SEC 24 is dus een goede budgetvriendelijke manier om meer inzicht te krijgen in het energieverbruik van lampen, koelkasten en andere apparaten in huis. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Veel gestelde vragen

Je kunt het energieverbruik van een apparaat meten met een energiemeter. Het apparaatje kost zo’n € 10 à € 35. Je plugt het in het stopcontact en sluit er vervolgens het te meten toestel op aan. De energiemeter kan het verbruik in realtime weergeven en je kunt er ook het totale verbruik over de gemeten periode mee uitlezen. Met deze inzichten kan je vervolgens energie besparen in huis. 

Om sluipverbruik van stille stroomvreters te meten heb je een energiemeter nodig met een laag meetbereik. Bijvoorbeeld 0,5 watt of minder. 

Je verwarming vraagt vaak de meeste energie. In de winter kan dit wel 80% zijn. Andere energievreters waarop je mogelijk kunt besparen zijn: wasdroger, vaatwasser, koelvriescombinatie, wasmachine, televisie, warmtepomp, elektrische radiator, elektrische boiler

Om het energieverbruik van een apparaat te meten, kun je een stroommeter in je stopcontact plaatsen. En vervolgens de stekker van het apparaat in de stroommeter doen. Met de stroommeter meet je het stroomverbruik en zo kun je stroomvreters makkelijk opsporen. 

Gerelateerde artikelen

Een telefoon in de oplader en een stekkerdoos met opladers
Energie besparen

Slimme stekker

De slimme stekker wordt steeds populairder. Met zo’n intelligente stekker kun je allerlei apparaten op afstand bedienen, zoals verlichting, televisies, de oven, koffiezetapparaten. Dit kan

Een radiator met daarop een radiator ventilator.
Energie besparen

Radiatorventilator

De radiatorventilator is een aanrader voor warmteliefhebbers en mensen die op hun gasrekening willen besparen. Wil je je verwarmingssyteem een boost geven en je huis