Blusdeken

Een blusdeken kan een waardevolle toevoeging zijn om je huis of bedrijfsruimte brandveiliger te maken. Blusdekens zijn vooral gemaakt voor beginnende branden. Het is belangrijk om te weten waarvoor je hem wel en niet kan gebruiken en hoe je deze gebruikt. Wij hebben veel blusdekens vergeleken en de beste voor je op een rij gezet, zodat je een goede keuze kan maken als je overweegt om een branddeken aan te schaffen.

Waar je op moet letten bij aanschaf van een blusdeken

Als je een branddeken gaat kopen dan is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden:

1. Grootte en dikte

Bij het kiezen van een blusdeken is het belangrijk om de juiste grootte te kiezen die past bij je behoeften. Blusdekens zijn verkrijgbaar in diverse maten, variërend van 1x1 meter tot 2x2 meter. De dikte van de blusdeken kan ook verschillen, dus let erop dat je een deken kiest die dik genoeg is om de juiste bescherming te bieden.

2. Materialen en kwaliteit

Blusdekens worden gemaakt van verscheidene materialen, waaronder glasvezel, aramidevezel en Nomex®. Het is belangrijk om te kiezen voor een deken van hoogwaardig materiaal en van duurzame kwaliteit die bestand is tegen hoge temperaturen en vlammen.

3. Gebruiksgemak

Een blusdeken moet eenvoudig en snel te gebruiken zijn in noodtoestanden. Zorg ervoor dat je er een aanschaft die met een handomdraai uit de verpakking te halen is en makkelijk aan te wenden is zonder dat er extra hulp bij nodig is.

4. Opslag en onderhoud

Het is belangrijk om een blusdeken op de juiste manier op te slaan en te onderhouden om ervoor te zorgen dat die in goede staat blijft. Bewaar de deken op een droge en koele plaats en zorg ervoor dat deze regelmatig wordt geïnspecteerd om ervoor te zorgen dat die nog steeds in goede staat verkeert.

5. Certificering

Kies voor een deken die voldoet aan de certificeringsnormen. In Europa dient een branddeken te voldoen aan de EN 1869-norm om als veilig te worden aangemerkt. Dit betekent dat de blusdeken is getest en effectief is gebleken voor gebruik in brandbestrijding.

6. Prijs

De prijs van hangt af van de grootte, kwaliteit en certificering. Het is belangrijk om een blusdeken te kiezen die past bij je portemonnee en van hoge kwaliteit is en beantwoordt aan de juiste certificeringsnormen.

Beste blusdeken overzicht

Een blusdeken van Alecto

Beste prijs-kwaliteit verhouding

Alecto SB-11 Blusdeken​

Een rode blusdeken van smartwares

Beste grote blusdeken

Smartwares FEX-15900 Blusdeken​

Een rode deken van smartwares die gebruikt kan worden om brand te doven

Budget keuze

Smartwares 10.014.60 Blusdeken​

De 3 beste blusdekens

We bespreken verschillende blusdekens in dit artikel. We hebben deze selectie gemaakt nadat we veel verschillende hebben onderzocht en vergeleken. De drie die je hier ziet zijn als beste naar voren gekomen. Ze zijn dus allemaal van hoge kwaliteit. Toch weten we dat gebruikers verschillende wensen, behoeften en budgetten hebben. Daarom hebben we de selectie van beste afgestemd op verschillende voorkeursfactoren, zodat je de branddeken kan vinden die het best bij jouw situatie past.

Beste prijs-Kwaliteit verhouding

Een blusdeken van Alecto

Alecto SB-11 blusdeken

100 x 100 cm  | brandklasse A (hout, papier, textiel) | EN1869 gecertificeerd

9.4/10
4.7/5

Deze Alecto blusdeken doet precies wat hij moet doen en daarom hebben wij deze hoog beoordeeld. Bij kleine branden dooft hij vuur snel en effectief. 

Alecto is een betrouwbaar Nederlands merk dat kwalitatief hoogstaande producten maakt. Alle brandveiligheidsproducten van Alecto voldoen aan de Europese veiligheidsnormen en dat vinden wij erg belangrijk. 

Mocht er een brand uitbreken, dan is de deken gemakkelijk en snel uit de hoes te halen en blus je het vuur snel. Hou er wel rekening mee dat deze blusdeken 1 x 1 meter is. Dat is groot genoeg om een brand ter grootte van een voetbal te blussen. Mocht je de deken echter ook willen gebruiken om personen in te kunnen bedekken bij kleding-brand, dan raden we je aan om naar de grotere blusdeken van Smartwares hieronder te kijken. 

Toch is dit een erg goede blusdeken om kleine beginnende branden mee te doven en veel schade te voorkomen. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Beste blusdeken met groot formaat

Een rode blusdeken van smartwares

Smartwares FEX-15900 Blusdeken

160 x 180 cm  | brandklasse A  (hout, papier, textiel) | EN1869 gecertificeerd

8.8/10
4.4/5

Wij hebben deze grotere blusdeken speciaal geselecteerd voor mensen die hem willen gebruiken om kledingbranden mee te blussen. Stel dat je je verjaardag viert en iemand loopt te dicht langs een kaars waardoor zijn of haar shirt brand vat. In dat geval kan deze Smartwares blusdeken levens redden en veel schade voorkomen. Doordat de deken 1,60 m bij 1,80 m is, leg je deze snel over de persoon in kwestie om het vuur te doven. We vinden deze blusdeken daarom een echte aanrader. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden

Smartwares 10.014.60 Blusdeken

100 x 100 cm | brandklasse A (hout, papier, textiel)

9/10
4.5/5

Als je de brandveiligheid in je huis wilt waarborgen en toch op de centjes wilt letten dan is deze blusdeken de beste optie. Net als de Alecto blusdeken is deze deken 1 bij 1 meter. Deze is heel geschikt voor kleine beginnende branden, bijvoorbeeld een brand in de prullenbak of een kledingbrand. Je trekt de deken snel uit de hoes, houdt hem over het vuur en omdat de deken de zuurstof toevoer stopt, dooft in vuur in enkele seconden. 

Een blusdeken is echt het geld waard omdat je door een kleine investering in dit product heel veel schade kan beperken in het geval van brand. Daarom raden we deze Smartwares Blusdeken aan aan mensen die er graag één in huis halen, maar daar niet te veel voor willen betalen.

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden

Veel gestelde vragen

De levensduur van een blusdeken hangt af van verschillende factoren, zoals het gebruik, de opslagomstandigheden en de kwaliteit van het materiaal. Over het algemeen hebben blusdekens een levensduur van ongeveer 5 jaar, maar dit kan variëren afhankelijk van het merk, het model, van de kwaliteit van het materiaal. Voor de levensduur van de deken is het belangrijk dat je hem zorgvuldig opslaat.

Zonlicht en vocht zijn niet goed voor een blusdeken. Als deze vochtig of nat wordt, kan dit de brandwerendheid ervan doen afnemen en moet de deken worden vervangen. Bewaar deze dan ook op een droge en koele plaats

We raden aan om regelmatig de blusdeken te controleren op slijtage of schade, Als je gaten of scheuren ontdekt is vervanging noodzakelijk. Als de branddeken is blootgesteld aan hitte of vuur, moet deze direct worden vervangen, zelfs als er geen zichtbare schade is.

Besef dus dat het belangrijk is om de leeftijd en de staat van de blusdeken regelmatig te controleren en deze indien nodig te vervangen. Op die manier ben je er zeker van dat deze in goede staat verkeert en betrouwbaar is als je hem nodig hebt.

Een blusdeken kan gebruikt worden om kleine branden te doven en om personen te beschermen tegen vuur en hitte. Hieronder vind je een stapsgewijze beschrijving voor het gebruik van een blusdeken:

  1. Blijf kalm en beheerst en schakel de stroomtoevoer van elektrische apparaten uit, voordat je de blusdeken gebruikt.
  2. Neem de deken uit de houder en pak de blusdeken met iedere hand vast bij een van de hoeken.
  3. Houd de blusdeken voor je lichaam en beweeg stap voor stap naar de brand toe.
  4. Zorg dat je uit de rook en hitte blijft en leg de deken in zijn geheel over de brandhaard zodat deze volledig is bedekt.
  5. Laat de deken liggen, totdat het vuur volledig is gedoofd. Dit kan wel enkele uren duren.
  6. Schakel de hulpdiensten zoals de brandweer in als de brand niet volledig kan worden geblust met de blusdeken.
  7. Laat de blusdeken na gebruik afkoelen voordat je deze weggooit.
  8. Als de brand opnieuw ontvlamt nadat je de deken hebt gebruikt, gebruik deze dan niet opnieuw en bel onmiddellijk de hulpdiensten.

Gebruik de blusdeken niet bij een brand in een frituurpan. We leggen je uit waarom niet.

Een blusdeken is gemaakt van brandwerend materiaal en is bedoeld om branden te smoren door zuurstof af te snijden. Als je deze gebruikt bij een brand in een frituurpan kan dat leiden tot spatten en verspreiding van de brandbare vloeistof naar de omringende oppervlakken, wat kan leiden tot een grotere brand.

Ook kan het leiden tot stoomvorming en brandwonden: De hoge temperaturen van de olie en de lucht die wordt opgesloten onder de blusdeken, kunnen stoomvorming veroorzaken. De stoom kan leiden tot hevige brandwonden.

Bij een brand in een frituurpan gebruik je dus geen blusdeken. Je kunt wel een brandblusser gebruiken. Een vetblusser of ABC-poederblusser is het meest geschikt. Als je geen geschikte brandblusser in de omgeving hebt bel dan bij frituurbrand zo snel mogelijk de hulpdiensten.

Laat de branddeken op de vuurhaard liggen totdat het vuur volledig is gedoofd en afgekoeld. Dit kan wel meerdere uren duren, afhankelijk van de grootte van de brand en de materialen die zijn betrokken.

Gerelateerde artikelen

Een eettafel met daarvoor een witte muur met een koolmonoxidemelder
Brandveiligheid

Koolmonoxidemelder

Koolmonoxide (ook wel CO genoemd) is een geurloos en kleurloos giftig gas dat je niet kan zien met het blote oog. Daarom is het van

Een rode brandblusser die aan een groene muur is bevestigd
Brandveiligheid

Brandblusser

Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat geldt ook voor brand, maar gelukkig kan je met een brandblusser in de buurt veel schade

De buitenkant van een nieuwbouwhuis met een raam waar een brandladder uit hangt
Brandveiligheid

Brandladder

Brand en andere calamiteiten doen zich altijd onverwachts voor. Het hebben van een vluchtladder kan in deze gevallen van levensbelang zijn als zich een noodsituatie