GFT bakje aanrecht

Denk jij eraan om een handig GFT-bakje voor op je aanrecht te nemen? Slimme zet! Hiermee kan je een groot verschil maken in het verminderen van jouw ecologische voetafdruk. Maar voordat je tot aanschaf overgaat, is het wel zo handig dat je een bakje koopt dat je keuken opvrolijkt en dat past bij de manier waarop je het gaat gebruiken. Dan heb je er het langst wat aan. Wij helpen je graag om een goede keuze te maken.

Waar je op moet letten bij aanschaf van een GFT-bakje op het aanrecht

Als je een GFT-bakje gaat kopen dan is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden.

1. Formaat

Bedenk voor aanschaf van een GFT-bakje waar je het bakje wil plaatsen en hoeveel ruimte je hebt op je aanrecht.

Als je een compacte keuken hebt, ga dan voor een klein bakje dat weinig ruimte inneemt. Heb je veel ruimte of kook je erg veel, dan kun je ook voor een groter bakje kiezen waardoor je er veel schillen en etensresten in kan gooien. 

2. Materiaal

GFT-afval kan vochtig zijn, kies daarom een bakje gemaakt van duurzame en gemakkelijk schoon te maken materialen.

Roestvrij staal, keramiek en hoogwaardig kunststof zijn goede opties.

Vermijd materialen die snel slijten of geuren absorberen, zoals hout of metaal dat kan gaan roesten door het vocht uit groente en fruit. Roestvrij staal is eventueel wel een goede optie. 

3. Geurcontrole

Niemand wil vieze luchtjes in de keuken. Let bij het kiezen van een GFT-bakje op een goed sluitend deksel of een luchtdicht ontwerp om geurtjes binnen te houden. 

Je hebt ook bakjes met geurfilters. Deze zijn voorzien van een speciaal filter dat geuren absorbeert, zoals cellulose of actieve kool. Dit filter zit vaak tussen het bakje en het deksel. Met het filter in de buurt van het afval, worden geuren geabsorbeerd en dit voorkomt dat ze in de lucht komen. Let er wel op dat je een filter met regelmaat moet vervangen, want als je dat niet doet, gaat het op termijn minder goed werken. 

4. Eenvoudige schoonmaak

Het schoonmaken en legen van je GFT-bakje moet geen karwei zijn. Kies een model met gladde oppervlakken en afneembare onderdelen zodat je het makkelijk schoon krijgt. Sommige bakjes hebben een handig handvat waarmee je zonder geknoei je bakje weg kan brengen. Je kunt ook kiezen voor composteerbare zakjes in je GFT-bakje zoals op onderstaand filmpje. Dit laatste brengt wel extra kosten met zich mee.​

5. Stijlvol ontwerp

Waarom zou een GFT-bakje saai moeten zijn? Kies een stijlvol ontwerp dat past bij jouw keuken. Een mooi bakje staat goed in de keuken en maakt het nog leuker om je afval te scheiden.

Beste GFT-bakjes overzicht

Een witte tafel afvalbak van Joseph Joseph.

Hoogste Kwaliteit

Joseph Joseph Intelligent Waste Stack

Een antraciet afvalbakje voor op het aanrecht van Brabantia.

Beste Simpele Aanrecht Afvalbakje

Brabantia Sort & Go

Een zwart gft bakje met daarin groente- en fruitschillen.

Beste Klein Formaat GFT Bakje

Compost Caddy

Een licht groen klein gft bakje voor op het aanrecht van Curver.

Beste Grote GFT Bakje

Curver Ready To Collect Bakje

Een zandkleurig afvalbakje voor op het aanrecht gemaakt van bamboe.

Meest Duurzaam Gemaakt

Point-Virgule Afvalbakje

Een zwart bakje van Mepal voor afval op het aanrecht.

Beste Budget Keuze

Mepal Calypso

De 6 beste GFT bakjes voor op het aanrecht

We bespreken verschillende GFT bakjes in dit artikel. We hebben deze selectie gemaakt nadat we veel verschillende GFT bakjes hebben onderzocht en vergeleken. De 6 die je hier ziet zijn als beste naar voren gekomen. Ze zijn dus allemaal van hoge kwaliteit. Toch weten we dat gebruikers verschillende wensen, behoeften en budgetten hebben. Daarom hebben we de selectie van beste afgestemd op verschillende voorkeursfactoren, zodat je het GFT bakje kan vinden die het best bij jouw situatie past.

Hoogste kwaliteit

Een witte tafel afvalbak van Joseph Joseph.

Joseph Joseph Intelligent Waste Stack

4 liter | creme, antraciet of blauw | B: 23,5 L: 19,70 H: 16,10 cm

9.6/10
4.4/5

De Joseph Joseph Intelligent Waste Stack is wat ons betreft het meest geavanceerde GFT-bakje voor op het aanrecht en heeft de hoogste kwaliteit van alle modellen die wij hebben vergeleken en beoordeeld.

Deze bak is ruim, heeft een mooi ontwerp en is functioneel ontworpen. Met een inhoud van 4 liter kan je er prima 3 dagen mee doen voordat je het organische afval in je grote GFT-bak gooit. Dat scheelt een dagelijkse wandeling naar de groene afvalbak om je groente en fruitschillen weg te gooien. 

Daarnaast beschikt de Intelligent Waste Stack over een geurfilter en een goed afsluitend deksel. Hiermee worden nare geurtjes in de keuken voorkomen en trekt de bak ook geen fruitvliegjes aan. Dat vinden wij een erg belangrijk pluspunt. Er zijn namelijk niet veel GFT-bakjes die een geurfilter hebben. Dit model en de Compost Caddy – die we hieronder bespreken, zijn de enige modellen in deze lijst die over een geurfilter beschikken. Het geurfilter is dan ook een unieke en belangrijke eigenschap, die we niet vaak tegengekomen zijn in onze zoektocht naar de beste GFT-bakjes voor op het aanrecht. 

Al met al is de Intelligent Waste Stack dus een goede koop waarmee je gemakkelijk afval kan scheiden, geurtjes minimaliseert, koken makkelijk maakt en waarmee je duurzaam bezig bent. 

 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Beste simpele GFT bakje

Een antraciet afvalbakje voor op het aanrecht van Brabantia.

Brabantia Sort & Go

3 liter | antraciet, groen, grijs of mint | B: 13,9 L: 18,8 H: 17,40 cm

9.4/10
4.7/5

Dit is een simpel uitgevoerd aanrecht afvalbakje. In tegenstelling tot de twee GFT bakjes die we hierboven bespraken, krijg je hier geen extra’s bij zoals geurfilters of uithaalbare binnenemmers. Daarentegen krijg je precies wat je nodig hebt voor een betaalbare prijs. 

We vinden het prettig dat het deksel omhoog blijft staan wanneer je groente snijdt zodat je er snel en gemakkelijk meer schillen bij gooit. En met 3 liter is dit een handig formaat. Niet te groot en niet te klein. Daarnaast is het bakje makkelijk aan het hendel op te tillen om het organische afval naar de GFT-container te brengen. 

Tot slot vinden we het design mooi en modern en is dit een ontwerp dat goed staat in de meeste keukens. Een aanrader dus als je zoekt naar een simpel en betaalbaar GFT bakje.

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Beste klein formaat GFT bakje

Een zwart gft bakje met daarin groente- en fruitschillen.

Compost Caddy

2,5 liter | zwart, grijs of wit | B: 21,5 L: 16,5 H: 20,5 cm

8.8/10
4.4/5

Als je een klein GFT bakje mét geurfilter aan wilt schaffen dan raden we de Compost Caddy van Addis aan. 

Met een inhoud van 2,5 liter neemt dit compacte bakje niet te veel ruimte in op je aanrecht. Daarnaast onderscheidt deze zich van de andere klein formaat GFT bakjes op de markt die we hebben onderzocht omdat deze beschikt over een geurfilter en een goed sluitend deksel. Daarmee houd je fruitvliegjes op afstand en voorkom je nare geurtjes. Wel zo prettig.

Ook vinden we het erg handig dat dit GFT bakje vaatwasser bestendig is. Als je de binnenemmer schoon wilt maken, kan je deze in je vaatwasser plaatsen en hoef je niet zelf te boenen. Dat maakt het reinigen van deze Compost Caddy dus ook erg gemakkelijk. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Beste grote GFT bakje

Een licht groen klein gft bakje voor op het aanrecht van Curver.

Curver Ready to Collect bakje

5 liter | licht blauw, licht groen of antraciet | B: 18,6  L: 25 H: 20 cm

8.8/10
4.4/5

Als je graag een GFT bakje koopt waar je veel groente- en fruitafval in kwijt kan, dan raden we dit model van Curver aan. 

Met 5 liter is dit het grootste afvalbakje in deze lijst. Als je een groot gezin hebt of veel huisgenoten, dan is dit afvalbakje ideaal omdat je er veel organisch afval in kwijt kan. 

Daarnaast onderscheidt dit bakje zich van de andere in deze lijst omdat er een ophangbeugel bij geleverd wordt waardoor je de bak op kan hangen aan de muur of in een keukenkastje. Je bergt deze daardoor gemakkelijk op.   

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Meest duurzame materialen

Een zandkleurig afvalbakje voor op het aanrecht gemaakt van bamboe.

Point-Virgule afvalbakje

3 liter | beige, blauw of antraciet | B: 14 L: 14 H: 20 cm

8.0/10
4/5

Dit mooi ontworpen GFT-bakje van Point-Virgule is gemaakt van bamboevezel en heeft een klep van bamboe. Het is daarmee het meest duurzaam gemaakte afvalbakje in deze lijst. 

Hoewel dit afvalbakje weinig ruimte inneemt, past er toch nog zo’n 3 liter in. Dat is meer dan genoeg om fruitschillen, eierschalen en groenterestjes van meerdere maaltijden in te doen. Daarnaast ziet het bakje er stijlvol uit en is het in meerdere kleuren beschikbaar waardoor je altijd wel iets kan vinden dat goed bij je keuken past. 

Het is alleen wel een minpunt dat deze een klapdeksel heeft die je niet volledig kan sluiten. Andere bakjes in deze lijst zoals de Joseph Joseph Intellegent Waste Stack en de Compost Caddy hebben een goed sluitende deksel en een geurfilter waardoor je er GFT van meerdere dagen in kan laten zitten zonder dat je het zal ruiken. Doordat je de klep van dit Point-Virgule bakje niet volledig kan sluiten, kan je er GFT slechts voor korte tijd in laten zitten voordat het fruitvliegjes aantrekt of er geuren vanaf komen. Daardoor raden we je dit bakje alleen aan als je GFT er niet te lang in laat zitten. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Beste Budget keuze

Een zwart bakje van Mepal voor afval op het aanrecht.

Mepal Calypso

2,2 liter | grijs, blauw of zwart | B: 17.5 L: 17.5 H: 17.5 cm

9.0/10
4.4/5

Als je graag een klein en betaalbaar GFT-bakje voor op het aanrecht aan wilt schaffen dan raden we de Mepal Calypso aan. 

We vinden dit model slim vormgegeven. Doordat het bakje wijd naar boven uitloop is het compact, maar heeft het ook een grote vulopening waardoor je er gemakkelijk groente- en fruitresten in gooit.  Ook vinden we het prettig dat het deksel open kan blijven staan als je aan het koken bent zodat je er snel iets bij kan gooien. Daarnaast sluit het deksel beter af dan het Point-Virgule afbalbakje die we hierboven hebben besproken. Tot slot kan je het bakje na gebruik makkelijk met wat warm water en zeep schoonmaken nadat je alles in de GFT-bak hebt gegooid. 

Ondanks de lage prijs is dit dus een bakje met veel pluspunten en vinden wij dit een erg handig accessoire in de keuken. Een goeie koop dus. 

 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Veel gestelde vragen

Je kan kranten of oud papier onderin de groene container leggen. Deze absorberen het vocht dat van GFT-afval afkomt en daardoor voorkom je dat het GFT-afval gaat rotten, stinken en vliegen aantrekt.

Vliegen komen af op de geur van rottend GFT-afval. Je wilt dus voorkomen dat het afval gaat rotten en de geur verspreid die vliegen aantrekt. Dat doe je op de volgende manier: 

 • Leg oude kranten op de bodem van de bak zodat het GFT-afval minder snel rot. 
 • Maak de bak regelmatig schoon met water en azijn. 
 • Plaats de bak op een donkere en koele plek. 
 • Zet een vliegen vanger neer. 

GFT-afval scheidt je door het in een speciale afvalbak te gooien waar je enkel groente-, fruit- en tuinafval in gooit. De gemeente stelt hier meestal een groene bak voor ter beschikking en haalt dit op bepaalde dagen op. 

Daarnaast kan je ook GFT-afval scheiden door het in je eigen compostbak of op je eigen composthoop te gooien.

Het belangrijkste is dat je het niet in je normale prullenbak doet bij het plastic, papier en karton, maar in een aparte GFT-bak zodat het gebruikt kan worden om te composteren.

De volgende dingen mag je in de GFT-bak doen:

 • Groente- en fruitresten, zoals schillen, stengels, bladeren en pitten
 • Thee- en koffieprut
 • Eierschillen
 • Brood(kruimels)
 • Bloemen
 • Bladgroente
 • Fruit
 • Groente
 • Tuinafval, zoals gras, bladeren, takken en onkruid

De onderstaande zaken mogen niet in de GFT-bak:

 • Vlees en vis resten
 • Zuivelproducten zoals melk en kaasproducten
 • Huishoudelijk afval, denk aan medicijnen, natte doekjes of luiers
 • Plastic
 • Papier
 • Karton
 • Glas
 • Textiel
 • Metalen

Gerelateerde artikelen

Een kruidenplantje een snijplank met groente en een compostbak.
Composteren

Compostbak

Wil je al een lange tijd een compostbak? Dat is een goede keuze want composteren is niet alleen goed voor het milieu, het levert ook

Schepje met aarde.
Composteren

Wormenbak

Je denkt erover na om een wormenbak aan te schaffen. Wat goed, want een wormenbak is een perfecte toevoeging aan je groene bezigheden. Een wormenbak