Brandladder

Brand en andere calamiteiten doen zich altijd onverwachts voor. Het hebben van een vluchtladder kan in deze gevallen van levensbelang zijn als zich een noodsituatie voordoet. Of het nu gaat om een woonhuis, etage of bedrijfsruimte, het hebben van een veilige en snelle ontsnappingsroute is van wezenlijk belang. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een brandladder? Op deze pagina leggen we je alles uit over brandladders en vertellen we je onze 5 favorieten. 

Waar je op moet letten bij aankoop van een brandladder

Als je een brandladder gaat kopen dan is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Heb aandacht voor de lengte en het draagvermogen, de installatie en opslag, het materiaal en de constructie, en de certificering. Met deze factoren in gedachten kun je een brandladder kiezen die je een snelle en veilige vluchtroute biedt. Dat geeft gemoedsrust. 

1. Lengte en draagvermogen

De eerste en meest voor de hand liggende factoren zijn de lengte en het draagvermogen van de brandladder. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de ladder lang genoeg is om het hoogste raam of balkon van je huis te bereiken. Daarnaast moet de ladder voldoende draagvermogen hebben om het gewicht van de personen die erop staan te dragen.

Woon je op jezelf of met één huisgenoot? Dan kan je een ladder kopen met een draagvermogen tot maximaal 200 kg. Daarvan kan je met één persoon tegelijkertijd naar beneden klimmen.

Woon je met meer dan twee personen in huis? Dan raden we je aan om voor een hoger draagvermogen te gaan, bijvoorbeeld 450 kg. In dat geval kunnen er meerdere personen tegelijkertijd neerdalen van de ladder en dat kan in het geval van brand van levensbelang zijn.

2. Installatie en opslag

De volgende factoren om over na te denken zijn het installeren en opslaan van de brandladder. Het is belangrijk om een ladder te kiezen die eenvoudig te plaatsen en op te bergen is, zodat je hem snel kunt gebruiken in het geval van nood. Kies bijvoorbeeld voor een ladder die je compact opvouwt en gemakkelijk kan opbergen.

3. Materiaal en constructie

Andere belangrijke elementen zijn het materiaal en de constructie van de brandladder. Kies een brandladder die gemaakt is van duurzame, lichtgewicht materialen die brandveilig en voldoende sterk is om het gewicht van meerdere personen te kunnen dragen. Controleer ook of de ladder is voorzien van anti-slip treden en een stevig frame heeft om verzekerd te zijn van veilig gebruik. Daarnaast geven afstandhouders aan de laddersporten extra stabiliteit.

4. Onderhoud en houdbaarheid

Het is belangrijk om na te gaan of een brandladder onderhoud nodig heeft. Als je kiest voor een brandladder die onderhoudsvrij en onbeperkt houdbaar is, kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

5. Certificering

Je wilt altijd een gecertificeerde brandladder kopen, want op die manier weet je zeker dat deze voldoet aan de veiligheidsnormen en voorschriften. Dit kan bijvoorbeeld de Europese norm EN 131 zijn of de GS-certificering ZH 1/368 (BGI 638). Alle brandladders die wij aanraden voldoen aan een van deze certificeringen.

6. Prijs

Prijzen van brandladders verschillen door het materiaal, gewicht en afmeting. Een touwladder is goedkoper dan een vouwladder van aluminium. Daarnaast heeft de lengte van de ladder invloed op de prijs.

Beste brandladder overzicht

Een rode ingevouwen brandladder van Alecto

Goede keuze voor op de eerste verdieping

Alecto EL-450

Een ingeklapte brandladder van AngelEyee met beugels

Beste prijs-kwaliteit verhouding voor op de eerste verdieping

AngelEye Vluchtladder

Een touwladder met gele sporten die gebruikt kan worden in het geval van nood

Beste touwladder

Touwvluchtladder

Een noodtrap van ATV500 met beugel

Beste Lange Vluchtladder - Tot 6 Verdiepingen Hoog

ATV 500.HSL20

Een wit-rode opgevouwen brandladder van Smartwares

Onze Budget keuze

Smartwares BBVL Vluchtladder

De 5 beste brandladders

We bespreken verschillende brandladders in dit artikel. We hebben deze selectie gemaakt nadat we veel verschillende brandladders hebben onderzocht en vergeleken. De vijf die je hier ziet zijn als beste naar voren gekomen. Ze zijn dus allemaal van hoge kwaliteit. Toch weten we dat gebruikers verschillende wensen, behoeften en budgetten hebben. Daarom hebben we de selectie van beste afgestemd op verschillende voorkeursfactoren, zodat je de vluchtladder kan vinden die het best bij jouw situatie past. 

Goede keuze voor op de eerste verdieping

Een rode ingevouwen brandladder van Alecto

Alecto EL-450

1e verdieping – 4,5 meter | max gewicht: 200 kg |  CE-keurmerk en EN131-6 gecertificeerd

Wij vinden de Alecto EL-450 een handige vluchtladder. De brandladder is in het geval van brand eenvoudig aan een raamkozijn te bevestigen en uit te schuiven. Daarna kan er één persoon tegelijk naar beneden klimmen want hij heeft een maximaal draaggewicht van 200 kg.

De ladder is gemaakt van stevig aluminium en roestvrij staal. Daarom is de constructie sterk en is deze goed bestand tegen corrosie. Dat vinden wij een belangrijk punt omdat brandladders voor het grootste gedeelte van de tijd opgeborgen liggen. Je wilt daarom zeker weten dat deze in een goede conditie blijft voor het geval dat je hem toch nodig hebt. Al met al, een degelijk model dat je goed uit de brand kan helpen. 

Belangrijke eigenschappen: 

Om rekening mee te houden: 

Beste prijs-kwaliteit verhouding voor op de eerste verdieping

Een ingeklapte brandladder van AngelEyee met beugels

AngelEye vluchtladder aluminium

1e verdieping – 4,5 meter lang | max. gewicht: 450 kg | CE-keurmerk en EN131-6 gecertificeerd

Wij vinden dat de AngelEye vluchtladder de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft van alle ladders die wij hebben beoordeeld. 

Dit model is maar een paar euro hoger geprijsd dan de hierboven besproken Alecto EL-450, maar presteert op meerdere vlakken beter. Wij vinden het draagvermogen daarbij het belangrijkste pluspunt van deze ladder. De AngelEye kan namelijk wel 450 kg dragen, dat is ruim 250 kg meer dan het model van Alecto. Wanneer er meerdere mensen geëvacueerd moeten worden kan dit detail een ongelofelijk groot verschil maken en van levensbelang zijn. Omdat er maximaal 3 tot 4 mensen tegelijk naar beneden kunnen klimmen op deze ladder,  kunnen er meer mensen in kortere tijd een brandend huis ontkomen. Daarnaast heb je ook nog een jaar langer garantie op de AngelEye dan op de Alecto brandladder. Daarom raden wij deze brandladder graag aan aan mensen die op de eerste verdieping wonen of werken en daar vaak met meerdere personen zijn. 

Belangrijke eigenschappen: 

Om rekening mee te houden: 

Beste touwladder

Een touwladder met gele sporten die gebruikt kan worden in het geval van nood

Touwvluchtladder

3e of 4e verdieping – 10 meter | max gewicht: 150 kg | EN131-6 gecertificeerd

Deze touwvluchtladder is wel 10 meter lang. Daarom kan je er zelfs mee naar beneden klimmen vanaf de 4e verdieping. 

Het grote verschil met deze touwladder en de andere brandladders die wij hebben onderzocht is de bevestigingswijze. De andere brandladders in deze lijst kunnen allemaal enkel aan een raamkozijn bevestigd worden doordat ze daar een speciale ophangbeugel voor hebben. Maar wat doe je dan als de beste vluchtroute in jouw huis of kantoor eindigt op een balkon? In dat geval komt deze touwladder goed van pas om veilig naar beneden te komen. Deze touwladder wordt met karabijnhaken geleverd waardoor je deze bijvoorbeeld stevig aan een balkonreling of balustrade kan bevestigen. Dit is daarom een solide optie om veilig uit een brandend gebouw te komen. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden

Beste lange vluchtladder - tot 6 verdiepingen hoog

Een brandladder van ATV 500 met een groen bevestigingsstuk

ATV 500.HSL20 Vluchtladder

Max 6e verdieping – 20 meter | max gewicht: 450 kg | CE-keurmerk en EN131-6 gecertificeerd

Wij hebben de ATV 500.HSL20 Vluchtladder speciaal geselecteerd voor mensen die op een hogere etage wonen. Door zijn lengte tot 20 meter kan je zelfs veilig beneden komen vanaf de 6e verdieping. 

Het prettige aan deze ladder is dat er veel aandacht besteed is aan het creëren van wat extra stabiliteit als je naar beneden klimt. Deze is daarom voorzien van afstandhouders en een stabiliteitsbalk waardoor je met een comfortabel en veilig gevoel naar beneden klimt. We vinden dit daarom een betrouwbare, gemakkelijk te monteren optie om uit noodsituaties op hoogte te komen. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden

Onze budget keuze

Een vluchttrap die uit het raam gehangen kan worden van Smartwares

Smartwares BBVL Vluchtladder

1e verdieping – 4,5 meter | max gewicht: 450 kg | CE-keurmerk en EN131-6 gecertificeerd

De Smartwares BBVL vluchtladder is speciaal ontworpen om vlug uit een noodsituatie te ontsnappen als je op de eerste verdieping van je huis bent. Je hangt de ladder gemakkelijk over een raamkozijn of vensterbank. Deze ladder is getest en kan tot 450 kg dragen waardoor je er met meerdere mensen tegelijkertijd mee naar beneden kan klimmen. 

In deze lijst is de Angeleye ladder het meest vergelijkbaar. Die heeft hetzelfde draagvermogen en dezelfde lengte, maar deze Smartwares is nog net wat goedkoper en daarom is dit onze budget keuze. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Gerelateerde artikelen

Een plafond met een rookalarm en een grijze muur
Brandveiligheid

Rookmelder

Een rookmelder, brandmelder of brandalarm is essentieel om je op tijd waarschuwen wanneer er brand is in je huis. Als je er meerdere in je

Een rode brandblusser die aan een groene muur is bevestigd
Brandveiligheid

Brandblusser

Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat geldt ook voor brand, maar gelukkig kan je met een brandblusser in de buurt veel schade

Een bakstenen muur waar een rode blusdeken tegen bevestigd is
Brandveiligheid

Blusdeken

Een blusdeken kan een waardevolle toevoeging zijn om je huis of bedrijfsruimte brandveiliger te maken. Blusdekens zijn vooral gemaakt voor beginnende branden. Het is belangrijk