Watermeter

Met een watermeter in huis of in de tuin krijg je inzicht in je watergebruik. Het is een handig hulpmiddel om je te helpen bij het besparen van kosten- en waterverbruik. Op de watermeter zie je bijvoorbeeld precies hoeveel liters erdoorheen gaan na het sproeien van de planten in de zomer. Maar welke watermeter kies je? En welke watermeter is het beste? Om je hierbij te helpen leggen we je op deze pagina uit waar je op moet letten bij aankoop en hebben we de beste watermeters voor je op een rij gezet.

Waar je op moet letten bij aanschaf van een watermeter

Als je een watermeter gaat kopen dan is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden.

1. Leesbaarheid

De standen van watermeters kan je op 2 verschillende manieren aflezen:

  • Via een display: sommige watermeters hebben een display waardoor je het volume aan water afleest op de meter zelf. Je moet dan wel bij de watermeter in de buurt zijn om de stand af te lezen. 
  • Via een app: bij andere watermeters zijn de standen afleesbaar vanaf een app op je smartphone. Dit is erg makkelijk. Je moet de watermeter wel met wifi verbinden,  maar gelukkig is dit in de meeste huizen geen probleem. Ook is het een voordeel dat je trends en statistieken van je watergebruik in de app kan inzien en dat de gegevens opgeslagen blijven. 
 

2. Betrouwbaarheid en nauwkeurigheid

Niet iedere watermeter is even nauwkeurig. Daarom is het belangrijk om een watermeter te kiezen van een betrouwbaar merk zodat je zeker weet dat de kwaliteit op orde is. Alle watermeters die wij aanraden zijn gemaakt door gerenommeerde en betrouwbare fabrikanten

3. Prijs

Prijzen van watermeters variëren. De prijs is altijd een belangrijke factor om in acht te nemen. Prijzen varieren tussen de €30 en €65 voor een kwalitatief model. 

4. Installatie

Het installeren van een watermeter gaat meestal gemakkelijk, maar verschilt per soort watermeter. 

Watermeter in de tuin: watermeters voor in de tuin sluit je simpelweg aan tussen het kraantje en je tuinslang of sproeier. Dit is een gemakkelijk klusje dat snel is gepiept. Raadpleeg wel eerst altijd even de handleiding voor instructies.

Watermeter in huis: een watermeter voor in huis moet je aansluiten op hoofdwaterleiding in huis. Hoe je dit doet, verschilt per watermeter. Om je zo goed mogelijk te laten zien hoe dit in zijn werk gaat, hebben we hieronder als voorbeeld een filmpje van Homewizard ingevoegd waarin alle stappen goed uitgelegd worden. 

Beste watermeter overzicht

Een witte meter van homewizard waar je waterverbruik mee kan meten

Beste prijs-kwaliteit verhouding

Homewizard

Een Gardena watermeter met oranje aansluiting.

Beste in de tuin

Gardena Aquacount

Een slimme stekker een energiemeter en een meter voor waterverbruik

Beste water én energiemeter

Homewizard

De 3 beste watermeters

We bespreken verschillende watermeters in dit artikel. We hebben deze selectie gemaakt nadat we veel verschillende watermeters hebben onderzocht en vergeleken. De 3 die je hier ziet zijn als beste naar voren gekomen. Ze zijn dus allemaal van hoge kwaliteit. Toch weten we dat gebruikers verschillende wensen, behoeften en budgetten hebben. Daarom hebben we de selectie van beste afgestemd op verschillende voorkeursfactoren, zodat je de watermeter kan vinden die het best bij jouw situatie past.

Beste prijs-kwaliteit verhouding

Een witte meter van homewizard waar je waterverbruik mee kan meten

Homewizard - Wifi watermeter

Meet waterverbruik in huis | app

9.0/10
4.5/5

Als je een watermeter voor in huis aan wilt schaffen, dan vinden we de Homewizard meter het beste. 

Je sluit dit slimme apparaatje aan op je algemene watermeter en kan vervolgens via de app op je telefoon zien hoeveel water je verbruikt. Je komt er op deze manier gemakkelijk achter hoeveel liter water er doorheen gaat bij een douchebeurt of bij het vullen van je bad. 

Deze watermeter onderscheidt zich daarnaast van andere watermeters doordat dit apparaatje ook lekkages op kan sporen en kan integreren met de energiemeter van Homewizard waardoor je zowel je water- als energieverbruik in één app af kan lezen. Dat vinden wij goede pluspunten. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Gardena Aquacount

Meet waterverbruik in de tuin | display

8.0/10
4/5

We zijn enthousiast over de Gardena Aquacount door het makkelijk af te lezen display en de gemakkelijke installatie. 

Nadat je de Gardena Aquacount op je slang of sproeier aangesloten hebt, meet deze de hoeveel water die er door het apparaatje stroomt. Je kunt je waterverbruik daardoor in realtime aflezen van het display. Zo weet je na een sproeibeurt precies hoeveel liter water je aan je gazon of planten gegeven hebt. 

Ook vinden we het erg handig dat je het waterverbruik van verschillende sproeisessies bij elkaar op kan tellen. Zo krijg je een goed totaal beeld van de hoeveelheid water die je verbruikt in de tuin. 

Tot slot is Gardena een betrouwbaar merk dat producten maakt van goede kwaliteit die goed bestand zijn tegen slijtage en weersinvloeden. Daarom heeft deze watermeter een lange levensduur. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Beste Water én energiemeter

Een slimme stekker een energiemeter en een meter voor waterverbruik

Homewizard watermeter Energiemeter en Energysocket

Meet water- en energieverbruik in huis | app

9.2/10
4.6/5

We zijn fan van dit complete meetpakket omdat je hiermee een uitgebreid overzicht krijgt van je water- én energieverbruik.  Daardoor kan je kosten besparen en duurzamer leven. 

Dit pakket bevat dezelfde watermeter van Homewizard die we hierboven hebben besproken. Het verschil met dit pakket is dat je er naast de watermeter ook nog een energiemeter en energysocket bijkrijgt. De energysocket is een speciale stekker die het energieverbruik van het apparaat meet dat je erin stopt, zo weet je precies wat je koelkast of een lamp verbruikt. Door deze twee extra’s kan je naast het waterverbruik, ook het energiegebruik in kaart brengt van je gehele huis (met de energiemeter) of specifieke apparaten (met de energysocket). 

Daarnaast vinden we het erg handig dat je het verbruik vanaf de app op je telefoon af kan lezen en je deze standen dus altijd bij de hand hebt. Dit is dus een hele complete meetset waardoor je nauwkeurig meet hoeveel water en energie je verbruikt in huis. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Veel gestelde vragen

Een watermeter heeft een digitaal of analoog display waar je cijfers van kan aflezen. Deze cijfers geven in liter of kubieke meters (m3) aan hoeveel water er verbruikt is. 

De waterstand op een watermeter wordt vaak uitgedrukt in kubieke meters (m³). Een kubieke meter bestaat uit 1000 liter water. 

  1. Zoek de watermeter: deze bevindt zich vaak in de buurt van de meterkast, in de kelder, de garage, of op straat bij een stoeprand in een afgedekte doos. 
  2. Lees de meterstand af: kijk naar het getal dat op het display staat. Dit getal weergeeft de hoeveelheid water in liters of kubieke meters (m³). 
  3. Schrijf de meterstand en de datum waarop je meet op. 
  4. Geef de meterstand door aan je waterbedrijf zoals Evides, VitensWaternetDunea etc. 

Gerelateerde artikelen

Een vrouw in bad die haar benen scrubt en met een douchekop afspoelt
Water besparing

Waterbesparende douchekop

Een welnessgevoel ervaren onder je eigen douche én water en energie besparen. Wie wil dat niet? Of misschien ben jij een stoere en douche je

Een tuin met een grote groene regenton en een tuinslang.
Water besparing

Regenton

Regentonnen zijn een hele goede manier om regenwater op te vangen. Dit kan je vervolgens hergebruiken om planten water te geven, de tuin te besproeien

Een chromen douchekop waar water uitsproeit
Water besparing

Douchetimer

Als je op zoek bent naar manieren om water en energie gebruik te verminderen in je huishouden, dan is een douchetimer een handige aankoop. Met