Brandblusser

Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat geldt ook voor brand, maar gelukkig kan je met een brandblusser in de buurt veel schade en ellende voorkomen. Brandblussers zijn er in verschillende maten zodat je altijd wel een geschikte formaat kan vinden. Bijvoorbeeld een middelmaat voor in de keuken in huis, een grote voor een gang op kantoor of een kleine voor onder de passagiersstoel in je auto of camper. We raden je wel aan om altijd op de brandklasse te letten wanneer je een brandblusser wilt kopen. Over de brandklassen en andere belangrijke factoren leggen we hieronder meer uit bij onze tips voor aanschaf. Ook hebben wij veel brandblussers vergeleken en de beste voor je op een rij gezet, zodat je een goede keuze kan maken. 

Waar je op moet letten bij aanschaf van een brandblusser

Als je een brandblusser gaat kopen dan is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden:

1. Soort brand

Als eerst moet je bij het kiezen van een brandblusser rekening houden met wat voor branden je wilt blussen. Verschillende soorten brandende materialen vragen namelijk om verschillende soorten blusmethodes. Om het gemakkelijk te maken zijn er brandklassen opgesteld die je vertellen welke brand je met welke brandblusser kan blussen.

Een diagram met uitleg over verschillende brandklasses

2. Blusvermogen

Ten tweede is het blusvermogen belangrijk. Het blusvermogen ziet op de hoeveelheid brandbare stoffen die en brandblusser kan blussen. Met een hoger blusvermogen, kunnen er meer brandbare stoffen geblust worden en is een brand sneller onder controle. Het blusvermogen is verschillend per brandklasse. Je hebt bijvoorbeeld een brandblusser met een hoger blusvermogen nodig om een brandende vloeistof te blussen, terwijl je een vaste stof zoals hout of papier met een minder hoog blusvermogen geblust krijgt. Daarom moet je altijd de juiste brandblusser kiezen die past bij de situatie en de brandklasse.

3. Gewicht en grootte

Het gewicht en de grootte van de brandblusser zijn ook van belang. Je wilt de brandblusser natuurlijk wel gemakkelijk kunnen gebruiken wanneer het nodig is. Let er daarom op dat de brandblusser die je aanschaft niet te zwaar is om te dragen en tegelijkertijd niet te klein is om de brand effectief te stoppen.

4. Houdbaarheid

Brandblussers hebben een beperkte houdbaarheidsdatum. Ze gaan meestal zo'n 10 jaar mee. Houd dus rekening met de houdbaarheid zodat je je brandblusser op tijd vervangt en controleer om de zoveel tijd de drukmeter om zeker te weten dat de druk goed is.

5. Certificering

Je wilt altijd een gecertificeerde brandblusser kopen, want op die manier weet je zeker dat deze doet aan de veiligheidsnormen en branden effectief blust. In Nederland zijn moeten brandblussers voldoen aan de volgende normen: - De Europese norm: EN3 - De Nederlandse norm voor draagbare blustoestellen: NEN2559.
Als een brandblusser aan deze normen voldoet dan krijgt deze een CE-markering. Dat betekent dat de blusser getest is, voldoet aan de Nederlandse en Europese veiligheidsnormen en daarom geschikt is om in Nederland gebruikt te worden. Alle brandblussers die wij aanraden voldoen aan de vereiste certificering.

6. Prijs

Prijzen van brandblussers verschillen door het merk, de grote en het blusvermogen. Zorg in ieder geval dat je altijd een gecertificeerde brandblusser koopt die geschikt is voor de materialen die jij wilt blussen. Bespaar daarbij niet op de kosten, want de aanschafkosten van een brandblusser zullen altijd heel laag zijn in vergelijking met de kosten van een brand.

Beste brandblusser overzicht

Een rode brandblusser van Smartwares

Beste voor in huis of op kantoor

Smartwares 10.015.05 Brandblusser

Een rode brandblusser van Prymos

Beste voor in de keuken

Prymos Universele Spraybrandblusser

Een Smartwares brandblusser

Handigst voor in de auto

Smartwares 10.018.56 Brandblusser

Een witte brandblusser van Nordic Flame

Mooiste design

Nordic Flame Brandblusser ​

Een rode kleine brandblusser met daarnaast een bevestigingsbeugel

Budget keuze

Proplus Brandblusser

De 5 beste brandblussers

We bespreken verschillende brandblussers in dit artikel. We hebben deze selectie gemaakt nadat we naar heel veel verschillende brandblussers hebben onderzocht en vergeleken. De vijf die je hier ziet zijn als beste naar voren gekomen. Ze zijn dus allemaal van hoge kwaliteit. Toch weten we dat gebruikers verschillende wensen, behoeften en budgetten hebben. Daarom hebben we de selectie van beste afgestemd op verschillende voorkeursfactoren, zodat je de brandblussers kan vinden die het best bij jouw situatie past

Beste voor in huis of op kantoor

Een rode brandblusser van Smartwares

Smartwares 10.015.05 Brandblusser

2, 6, 9 liter | schuimblusser | brandklasse A en B | EN 3 gecertificeerd en CE-keurmerk 

9.4/10
4.7/5

Om de beste brandblusser voor in huis te vinden hebben wij veel verschillende brandblussers vergeleken en zijn wij na het wegen van veel belangrijke factoren zoals kwaliteit, gebruiksgemak en prijs op de Smartwares 10.018.56 Brandblusser uitgekomen. 

Mocht er ooit een kaars omvallen of brand ontstaan in de buurt van je open haard dan verspreidt deze blusser schuim om effectief meubels, hout, gordijnen, kleden en kunststoffen objecten mee te blussen. Ook veroorzaakt schuim een stuk minder nevenschade dan poederblussers, wat wij in huis een belangrijke factor vinden. Daarnaast is de Smartwares  10.015.05 heel geschikt voor in huis omdat deze in formaten van 2, 6 en 9 liter verkocht wordt dus je kan de juiste maat voor de omvang van je huis vinden. Tot slot vinden wij deze eerlijk geprijsd voor de kwaliteit die je krijgt. En is dit daarom een goede kosteneffectieve oplossing voor brandpreventie en blussing. Een aanrader dus! 

 

Belangrijke eigenschappen: 

Om rekening mee te houden: 

Beste voor in de keuken

Een rode brandblusser van Prymos

Prymos Universele spraybrandblusser

9.6/10
4.8/5

0.6 liter | schuimblusser | brandklasse A, B, F | EN3 gecertificeerd

De Prymos Universele Spraybrandblusser viel ons meteen op in vergelijking met de andere brandblussers in deze lijst door zijn kleine en compacte formaat en het vermogen om vetbranden (brandklasse F) te blussen.  Deze spraybrandblusser is zo groot als een fles haarspray en erg gemakkelijk te bedienen, zelfs door mensen die hem nog nooit hebben gebruikt. 

In vergelijking met de Smartwares FEX-15230 vinden wij deze specifiek heel geschikt voor in de keuken omdat de Prymos spraybrandblusser geschikt is voor het blussen van brandklasse F ofwel vetbranden zoals bij een vlam in de pan of frituurolie. Daarnaast is deze schuimblusser speciaal ontworpen om nevenschade te beperken aan elektronische apparatuur en meubels in de keuken. Ook is hij door de kleine omvang gemakkelijk op te bergen in een keukenkastje. Dat vinden wij een pluspunt wanneer je niet veel ruimte in de keuken hebt.

Belangrijke eigenschappen: 

Om rekening mee te houden: 

Beste voor in de auto

Een Smartwares brandblusser

Smartwares 10.018.56 Brandblusser

1, 2, 3, 6 kg | poederblusser | Brandklasse A, B, C | EN3 gecertificeerd en een CE-keurmerk. 

9/10
4.5/5

De Smartwares 10.018.56 vinden wij heel geschikt voor in de auto, werkbus of camper. Het is een klein model van 1 kg dat compact is en licht van gewicht. Daardoor berg je deze gemakkelijk in een voertuig op. Omdat deze naast brandklasse A (vaste stoffen zoals autostoelen en riemen) en B (vloeistoffen zoals benzine, olie en het dashboard van kunststof) ook geschikt is voor brandklasse C (gassen zoals butaan en aardgas), is deze brandblusser heel effectief in het blussen van branden in voertuigen wanneer er een brand ontstaat door de motor, brandstof of olie.

Hoewel de Prymos Universele Spraybrandblusser in deze lijst ook klein van formaat is en geschikt lijkt voor in de auto, vinden wij de Smartwares 10.018.56  een betere keuze omdat dit een poederblusser is die effectief is voor allerlei soorten branden waaronder gasbranden die kunnen ontstaan in de auto. Daarmee onderscheidt deze zich en is dit een veilige en effectieve oplossing voor het blussen van brand in een voertuig. 

 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden

Nordic Flame Brandblusser

 2 of 6 liter | poederblusser | brandklasse ABC | EN-3 gecertificeerd

8.8/10
4.4/5

Wij zijn erg te spreken over het mooie ontwerp van de Nordic Flame Brandblusser. Hij wordt ook in een stijlvolle doos geleverd waardoor je hem zelfs cadeau kan geven aan vrienden die net zijn verhuisd. 

In het geval van nood is de brandblusser gemakkelijk te gebruiken. Deze blusser heeft een hoge blus capaciteit en is geschikt om vaste stoffen (meubels, gordijnen, laminaat, etc.) en vloeistoffen (benzine, diesel, alcohol) te blussen. Maar daar houdt het niet op want omdat dit een poederblusser is, is deze ook geschikt voor het blussen van gasbranden (butaan, LPG, aardgas). Het is dus niet alleen een mooie brandblusser, maar ook een betrouwbaar model waar je veel verschillende branden mee blust. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden

Proplus brandblusser

2 liter | schuimblusser | brandklasse A, B en F | EN3 certificaat

8.6/10
4.3/5

De Proplus brandblusser is naar onze mening heel geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een effectieve brandblusser voor een betaalbare prijs. Met 2 liter is deze vrij licht en compact waardoor je hem bij brand goed en snel kan hanteren. Ook hoef je hem met een houdbaarheid van 5 jaar niet vaak te vervangen. 

Hoewel er misschien nog goedkopere brandblussers op de markt zijn raden wij deze af omdat deze vaak merkloos zijn en niet beschikken over de juiste kwaliteit en betrouwbaarheid die je van een brandblusser mag verwachten. Tot slot heeft deze Proplus brandblusser een garantie van 5 jaar en dat vinden wij naast de betaalbare prijs een goed pluspunt. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Veel gestelde vragen

Wij hebben veel verschillende brandblusser onderzocht en vergeleken en zijn uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat de Smartwares 10.015.05 Brandblusser de beste brandblusser voor thuis is. Dat vinden wij om de volgende reden: 

  • Deze brandblusser is geschikt voor brandklasse A en B, dus voor vaste stoffen zoals meubels, dekens, laminaatvloeren, als voor kunststof apparaten en objecten en vloeistoffen. Dat maakt hem geschikt om branden in huis te blussen.
  • In huis wil je het liefst niet een te kleine brandblusser hebben. Dit model wordt uitgevoerd in 2, 6 of 9 liter. Afhankelijk van de grootte je huis kan je de juiste maat brandblusser kiezen. 
  • Het is een schuimblusser en dat is beter in huis dan een poederblusser. Poederblussers laten namelijk veel schade achter en elektrische apparaten overleven het meestal niet nadat ze met een poederblusser zijn bespoten. Schuimblussers werken op basis van water en schuim en daardoor is het na het blussen makkelijker opruimen en is de kans groot dat je TV of laptop het nog doet. 

Welke brandblusser beter is hangt af van de situatie en het soort brand dat je wilt blussen. Poeder- en schuimblussers hebben beide zowel voor- als nadelen. 

Een poederblusser werkt het best bij de onderstaande branden: 

  • vaste stoffen zoals hout of papier;
  • vloeistoffen; en
  • gassen. 


In die gevallen verspreidt het poeder zich snel en daardoor is de brand snel geblust. Het nadeel van een poederblusser is echter dat deze veel nevenschade kan veroorzaken. Dit poeder kan namelijk spullen aantasten en schade aan elektronische apparaten aanrichten. 

Een schuimblusser werkt goed bij het blussen van: 

  • vaste stoffen; en
  • vloeibare stoffen. 


Het schuim dekt de brand af en voorkomt verdere verspreiding van het vuur. Daarnaast veroorzaken schuimblussers minder schade aan elektronische apparatuur. Het wordt daarom vaak aangeraden om deze in kantoren, huizen en auto’s te gebruiken. Het enige nadeel aan schuimblussers is dat je er geen brandende gassen mee kan blussen. 

Wij raden je daarom aan om de keuze voor een schuim- of poederblusser af te laten hangen van jouw specifieke situatie en welke brandblusser daarvoor het meest geschikt is. 

Het is in Nederland niet verplicht om een brandblusser in huis te hebben. Maar het is wel aan te raden om er een in je woning te hebben voor noodgevallen. Je kan er een kleine brand snel mee blussen zodat deze niet om zich heen grijpt. Ook kan je er veel schade mee voorkomen en verminderen en mensenlevens mee redden. 

Hoewel het geen wettelijke verplichting is om een brandblusser in huis te hebben, is het wel verplicht om een rookmelder op elke verdieping van je woning te hangen omdat rookmelders branden vroegtijdig op kunnen sporen en veel schade en ellende kunnen voorkomen. 

Iedere brandblusser heeft een houdbaarheidsdatum. De meeste brandblussers gaan ongeveer 10 jaar mee, maar dat kan per brandblusser verschillen, daarom moet je de houdbaarheid altijd checken bij aanschaf. Na het verlopen van de houdbaarheidsdatum gaat de effectiviteit van de brandblusser achteruit en werkt deze minder goed. Daarom is het belangrijk om deze op tijd te vervangen. 

Gerelateerde artikelen

De buitenkant van een nieuwbouwhuis met een raam waar een brandladder uit hangt
Brandveiligheid

Brandladder

Brand en andere calamiteiten doen zich altijd onverwachts voor. Het hebben van een vluchtladder kan in deze gevallen van levensbelang zijn als zich een noodsituatie

Een witte opgerolde brandslang tegen een rode achtergrond
Brandveiligheid

Brandslang

Stel je bent thuis en het rookalarm gaat af in de keuken of je ruikt rook in de schuur. Je gaat erop af en ziet

Een kinderbed en nachtkastje met een Google Nest Protect rookmelder
Brandveiligheid

Slimme rookmelder

Een slimme rookmelder is net wat geavanceerder dan een standaard rookmelder. Een slimme rookmelder stuurt bijvoorbeeld meldingen naar je telefoon wanneer er rook gedetecteerd is.