Compostbak

Wil je al een lange tijd een compostbak? Dat is een goede keuze want composteren is niet alleen goed voor het milieu, het levert ook vruchtbare grond op voor je tuin of op je balkon. Er zijn echter veel verschillende compostbakken, dus welke kan je het beste kopen? We helpen je graag bij het maken van een keuze. Hier zijn de belangrijkste dingen waar je aan moet denken voordat je een compostbak koopt.

Waar je op moet letten bij aanschaf van een compostbak

Als je een compostbak gaat kopen dan is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden.

1. Grootte en capaciteit

Hoeveel groenafval heb je? Als je veel groen- en keukenafval hebt, dan is het handig om een grote bak te nemen van tussen de 200 en 600 liter. Als het meer om restjes gaat, dan kun je een kleinere bak overwegen van tussen de 30 en 200 liter. Bedenk ook hoeveel ruimte je hebt en waar je de bak wil plaatsen. Compostbakken verschillen in grootte, van kleine modellen voor balkons tot grotere bakken voor ruimere tuinen.

2. Type compostbak

Er zijn vier soorten compostbakken:

  • Gewone compostbakken
  • Draaiende Compostbakken
  • Stapelbare bakken
  • Wormenbakken

Elk type heeft zijn eigen voordelen en nadelen.

Gewone bakken zijn eenvoudig. Draaiende compostbakken zijn als een carrousel voor sneller compostplezier. Bij stapelbare bakken maak je steeds een aparte laag compost waarbij de onderste laag het verst is in het proces.

Bij wormenbakken maak je gebruik van wormen om het proces te versnellen. Het opzetten van een wormen bak vraagt wat meer kennis en inspanning. Je vindt alle ins en outs over een wormenbak op deze speciale pagina van deze website.

3. Open of gesloten?

Daarnaast is het altijd belangrijk om even na te denken of je een open bak wilt of een gesloten bak. 

In een open bak gooi je gemakkelijk GFT afval en ze zijn goedkoop. Ze kunnen echt wel ongedierte aantrekken, omdat beestjes er makkelijk bij kunnen. 

Een gesloten bak is daarentegen wat prijziger, maar houdt ook vocht en ongedierte buiten, en is daarnaast efficiënter. 

4. Materiaal

Compostbakken kunnen worden gemaakt van:

  • Plastic
  • Hout 
  • Metaal

Hout ziet er het meest natuurlijk uit, plastic is heel bestendig tegen weersomstandigheden en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Metaal is daarnaast stevig en gaat het langst mee. Denk er dus over na welk materiaal het beste bij jouw situatie past. 

5. Ventilatie en afvoer

Heeft ‘ie genoeg lucht? Goede ventilatie en afvoer zijn belangrijk voor compostering. Zorg ervoor dat de compostbak voldoende luchtstroming heeft, dat is goed voor het composteren en voorkomt ook vieze luchtjes. 

6. Gemak en gebruik

Een gemakkelijke toegang tot de compost en het legen van de bak is ook iets te overdenken bij je keuze. Zorg dus dat je een bak koopt die je op een prettige plek kan zetten waar je er makkelijk bij kan en waar deze niet in de weg staat.


Beste compostbak overzicht

Een groene compostbak genaamd blackwell van het merk Harcostar.

Beste Middel Grote Compostbak

Blackwell Compostvat

Twee roterende bakken om in te composteren.

Beste Roterende Compostbak

UPP Compostbak

Zwarte grote vierkante compostbak van Garantia.

Beste Extra Grote Compostbak

Garantia Thermowood Compostbak

Houten vierkante compostkooi van VidaXL

Beste Compostkooi

VidaXL Compostkooi Gelat

Grote donkergroene compostzak.

Budget Keuze

TDR Compostzak

De 5 beste compostbakken

We hebben deze selectie gemaakt nadat we veel verschillende compostbakken hebben onderzocht en vergeleken. De 5 die je hier ziet zijn als beste naar voren gekomen. Ze zijn dus allemaal van hoge kwaliteit. Toch weten we dat gebruikers verschillende wensen, behoeften en budgetten hebben. Daarom hebben we de selectie van beste afgestemd op verschillende voorkeursfactoren, zodat je de compostbak kan vinden die het best bij jouw situatie past.

Beste middel grote compostbak

Een groene compostbak genaamd blackwell van het merk Harcostar.

Blackwell Compostvat

220 liter | groen of zwart | 90 x 90 x x 90 cm 

9.5/10
4.7/5

In deze compacte lichtgewicht bak kan je gemakkelijk organisch afval composteren. Door het handige formaat, sterke materiaal, bestendigheid tegen weersomstandigheden en redelijke prijs vinden wij dit de beste middel grote compostbak. 

Deze compostbak heeft een grote boven deksel waar je bladeren of voedselresten gemakkelijk in gooit. We vinden dat deze bak een prettig formaat heeft: niet te groot en niet te klein. Daarom past deze in elke tuin.

De Blackwell compost bak is gemaakt van stevig materiaal waardoor deze tegen allerlei weersomstandigheden kan en lang mee gaat. Je compost blijft daardoor goed beschermd tegen weer en ongedierte.

Het enige nadeel is wel dat je de bodemplaat er zelf extra bij moet kopen. We hadden liever gezien dat deze inclusief was zodat je meteen een complete set in huis hebt. De bodemplaat moet je er dus nog even bijkopen, maar gelukkig is die makkelijk te vinden in de online winkels.

Al met al, is dit een goede compostbak waarin je eenvoudig en efficiënt compost kan maken en welke goed zal staan in iedere tuin.

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Beste roterende compostbak

Twee roterende bakken om in te composteren.

UPP compostbak

2 x 105 liter | groen en zwart | 95 x 60 x 82 cm

9.4/10
4.3/5

De UPP-compostbak ziet er anders uit dan de andere bakken in deze lijst omdat deze bestaat uit twee afzonderlijk draaiende bakken. We zijn enthousiast over dit systeem omdat je de compost hierdoor makkelijk mengt en goed van lucht voorziet. Daardoor wordt een snelle afbraak bevorderd en krijg je een gelijkmatige verdeling van voedingsstoffen. 

In vergelijking met de andere compostbakken in deze lijst, onderscheidt deze bak zich ook doordat deze twee compartimenten heeft in plaats van één. Hierdoor kan je twee verschillende batches compost maken en heb je voortdurend een hoge kwaliteit compost tot je beschikking.  

Doordat het draaiende systeem de kwaliteit van je compost verhoogd, zijn we zeer te spreken over de UPP compostbak en vinden we dit een erg goede koop. 

 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Beste extra grote compostbak

Zwarte grote vierkante compostbak van Garantia.

Garantia Thermowood compostbak

600 liter | antraciet | 80 x 80 x 100 cm

8.9/10
4.3/5

We vinden de Garantia Thermowood compostbak een echte aanrader als je op zoek bent naar een grote compostbak. Met een inhoud van maar liefst 600 liter heeft deze compostbak de allergrootste capaciteit in deze lijst. Je kan er dus veel organisch afval in kwijt om te composteren. 

In vergelijking met andere kunststof compostbakken die wij beoordeeld hebben zoals het Blackwell compostvat en de UPP compostbak, is deze gemaakt van thermisch gemodificeerd hout. Dat betekent dat het hout op een speciale manier behandeld is waardoor het beter bestand is tegen weersomstandigheden, rot en insecten. De compostbak gaat hierdoor langer mee en heeft daarnaast een mooie natuurlijke uitstraling omdat deze van hout gemaakt is. Dat staat erg mooi in de tuin. 

De bovenkant heeft twee grote vulkleppen die je gemakkelijk opent om tuin- en keukenafval in te doen. En daarnaast kan je de compost er na verloop van tijd makkelijk uitscheppen door het onderluik te openen. 

Kortom, door de natuurlijke uitstraling, ruime capaciteit en lange levensduur vinden wij dit de beste grote compostbak op de markt. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Beste compostkooi

Houten vierkante compostkooi van VidaXL

vidaXL Compostkooi Gelat

540 liter | geïmpregneerd grenenhout | 90 x 90 x 85 cm

8.6/10
4/5

Deze VidaXL compostkooi biedt een betere luchtventilatie dan een gesloten compostbak. Doordat er meer zuurstof bijkomt, breekt organisch materiaal nog beter af en creëer je gezonde compost. 

Daarnaast onderscheidt deze compostkooi zich van de andere compostbakken in deze lijst doordat deze open is. Je hoeft er dus geen deksel af te halen, daardoor kan je makkelijk bij de compost, is deze gemakkelijk te mengen en voeg je er snel bladeren of groente- en fruit resten aan toe. 

Tot slot is deze compostkooi van VidaXL heel betaalbaar en heeft deze een natuurlijke uitstraling. Daarom vinden wij dit de beste compostkooi. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

TDR compostzak

162 liter | donker groen | 45 x 45 x 80 cm

8.0/10
3.7/5

We vinden de TDR compostzak een goede keuze als je op zoek bent naar een betaalbare en praktische manier om compost te maken. 

In vergelijking met andere compostbakken op de markt is dit model van TDR een stuk goedkoper. Daarom is dit een goede optie als je wel graag compost wilt maken, maar er niet te veel geld aan uit wilt geven. 

Daarnaast is deze compostzak heel licht van gewicht en opvouwbaar. Je kan de zak daardoor gemakkelijk opzetten, verplaatsen en opbergen als je deze even niet gebruikt. Daarnaast is deze door het compacte formaat heel geschikt voor op een balkon of in een kleine ruimte. 

Door zijn betaalbaarheid, compactheid, en eenvoudige gebruik vinden wij dit de beste budgetkeuze als je graag op een kosteneffectieve manier compost wilt maken. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Veel gestelde vragen

Etensresten, zoals rauwe groente, schillen, fruit, koffieprut, grasmaaisel en tuinafval kunnen in de compostbak. Probeer lekker te variëren.

Doe geen vlees, onkruid en zieke planten, koffiepads en theezakjes in je compostzak. Zout, vet of sauzen moet je ook vermijden! Dat trekt ongedierte aan. Oud brood gaat schimmelen en remt het composteerproces.Kattenbakkorrels en poep van vleesetende dieren mogen er tot slot ook niet in. 

Een composthoop mag niet te droog en niet te nat zijn. Door de composthoop af te dekken hou je de warmte op niveau. Lucht bevordert het proces. Voeg laag voor laag groenteresten, fruit, tuinafval toe. Een grote hoop werkt beter. Het proces duurt 6 á 12 maanden.

Zet de compostbak op een beschutte plek in de schaduw. In de volle zon droogt de compost te veel uit. Zet ‘m niet te dicht bij de sloot om ongedierte in de bak te voorkomen.

Het composteerproces heeft warmte nodig. Als het vriest valt dit proces stil. Je kunt natuurlijk wel spullen op de hoop gooien maar het composteerproces gaat sneller in de zomer.

Gerelateerde artikelen

Schepje met aarde.
Composteren

Wormenbak

Je denkt erover na om een wormenbak aan te schaffen. Wat goed, want een wormenbak is een perfecte toevoeging aan je groene bezigheden. Een wormenbak

Een theedoek, bakje met groente en fruitschillen en een compostbak.
Composteren

GFT bakje aanrecht

Denk jij eraan om een handig GFT-bakje voor op je aanrecht te nemen? Slimme zet! Hiermee kan je een groot verschil maken in het verminderen