Slimme stekker

De slimme stekker wordt steeds populairder. Met zo’n intelligente stekker kun je allerlei apparaten op afstand bedienen, zoals verlichting, televisies, de oven, koffiezetapparaten. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld wilt besparen op je energierekening en wilt voorkomen dat apparaten onnodig aan blijven staan. Het is een handige en zeer betaalbare manier om je huis te automatiseren, te moderniseren, te beveiligen en meer controle te krijgen op je energieverbruik. Maar waar moet je op letten bij aanschaf? Er zijn veel verschillende opties op de markt. Wij helpen je graag de stekker te kiezen die het beste past bij jouw situatie. Veel leesplezier!

Wat doet een slimme stekker?

Met een slimme stekker kan je apparaten op afstand bedienen via je telefoon, tijdschema’s instellen, energie verbruik meten en nog meer. In het filmpje hieronder worden alle verschillende functies goed uitgelegd. 

Waar je op moet letten bij aankoop van een slimme stekker

Als je een slimme stekker gaat kopen dan is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden.

1. Met of zonder smart home systeem

Heb je een smarthome systeem, een bridge of een tussenstation bijvoorbeeld van Alexa, Google Home of Apple HomeKit ? Kijk dan of de slimme stekker hiermee samenwerkt. Je vindt dit op de verpakking bij: “Talks with ..” of bij de productbeschrijving onder de term ‘domotica platform’. 

Maak je liever geen gebruik van een bridge of tussenstation, dan is dat geen probleem. Kies dan een slimme stekker die bijvoorbeeld op Bluetooth werkt. 

2. Energiemeter

Wil je energieverslinders opsporen? Kies dan een slimme stekker die het energieverbruik van het aangesloten apparaat meet.

Soms verbruiken apparaten meer energie dan je verwacht, denk daarbij aan een verouderde koelkast of muziek apparatuur die in de slaapstand staat. Met een slimme stekker met energiemeter kom je er snel achter welke apparaten veel energie verbruiken en welke niet. 

3. Instelbare timer

Als je kiest voor een slimme stekker met een instelbare timer, dan kun je het apparaat op een vaste tijd aan laten gaan. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij een lamp. Of als inbraakpreventie wanneer je op vakantie gaat. 

4. Wifi of bluetooth

De slimme stekker die je op afstand kunt bedienen vanaf je telefoon werkt met wifi óf met BluetoothBij Bluetooth is het bereik zo’n 10 meter. 

Heb je wifi? Dan is het bereik onbeperkt, maar bij wifi heb je wel een bridge of tussenstation nodig. 

5. Prijs

Een slimme stekker hoeft niet duur te zijn. En kan je zelfs helpen kosten te besparen. De prijs varieert met de functionaliteiten die je kiest. Ze kosten tussen de €14 en €50.

6. Installatie

De installatie van een slimme stekker is eenvoudig. Als je een beetje handig bent met je smartphone gaat dat je zeker lukken. Daarnaast is een compact formaat is handig in het gebruik en voorkomt dat je andere stopcontacten ontoegankelijk maakt. Wij raden aan altijd voor een klein model te kiezen.

Beste slimme stekker overzicht

Een blauwe philips hue smart plug verpakking en een witte stekker op de voorgrond.

Beste prijs-kwaliteit verhouding

Hue Smart Plug

Een witte intelligente contactdoos van Iconique

Beste met energiemeter

Iqonic Slimme Stekker

12 plugs van Smartify

Beste voordeel verpakking (12 stuks)

Smartify Smart Plug

Slimme stekkerdoos van Woox en verpakking

Beste slimme stekkerdoos

 Slimme stekkerdoos

Een zwarte slimme stekker die geschikt is voor buitengebruik

Beste voor buiten

SEC24 HAS880 Slimme stekker

Slimme stekker van Tapolink

Beste budget keuze

TP-Link Tapo P100 – Mini Slimme Stekker

De 6 beste slimme stekkers

Bij het selecteren van slimme stekkers hebben we gekeken naar het aanbod op de Nederlandse markt. We hebben gekeken naar de verschillende functionaliteiten en de mogelijkheden om ze te koppelen aan andere systemen. We hebben deze selectie gemaakt nadat we veel verschillende hebben onderzocht en vergeleken. De slimme stekkers die je hier ziet zijn als beste naar voren gekomen. Ze zijn dus allemaal van hoge kwaliteit. Toch weten we dat gebruikers verschillende wensen, behoeften en budgetten hebben. Daarom hebben we de selectie van beste afgestemd op verschillende voorkeursfactoren, zodat je de stekker kan vinden die het best bij jouw situatie past.

Philips Hue Smart Plug

Geen bridge of basisstation nodig | Smart home systemen: Alexa Amazon, Apple HomeKit, Google Assistant, IFTTT, Philips Hue  | Geen energiemeter | Met timer

9.6/10
4.8/5

Wij vinden dat Philips Hue Smart plug de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft van alle slimme stekkers die wij hebben onderzocht. 

Deze stekker is erg gemakkelijk te gebruiken en integreert naadloos met het Philips Hue ecosysteem. De makkelijke installatie vinden wij een groot pluspunt. Geen gedoe met het doorlopen van ingewikkelde installatieprocessen, maar je steekt hem in het stopcontact en via Bluetooth maakt deze in een mum van tijd verbinding met je telefoon. 

Ook werkt de stekker in combinatie met andere smart home systemen zoals Alexa, Apple HomeKit en Google Home, dat is dus een bonus. 

De Philips Hue Smart Plug onderscheidt zich van de rest in deze lijst door de betrouwbaarheid en de hoge kwaliteit. Hoewel de stekker iets hoger geprijsd is dan die van concurrenten, krijg je daar duurzaamheid en betrouwbaarheid voor terug. 

Dus als je zoekt naar een gebruiksvriendelijke, veelzijdige stekker van goede kwaliteit, dan is dit model elke cent waard. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Beste met energiemeter

Een witte intelligente contactdoos van Iconique

Iqonic Slimme Stekker

Werkt zonder bridge of basisstation  | Smart home systemen: Alexa Amazon, Google Assistant | Met energiemeter | Met timer

9.2/10
4.6/5

De Iqonic slimme stekker werkt niet alleen slim, maar meet ook nog eens het energieverbruik van het aangesloten apparaat. Deze Iqonic slimme stekker gaat daardoor een stapje verder dan andere modellen in deze lijst omdat deze je vertelt hoeveel stroom bepaalde apparaten verbruiken.  Dat is dus erg nuttig als je meer inzicht wilt krijgen in je energieverbruik of energieslurpers op wilt sporen.

Via je telefoon kan je lampen of apparaten gemakkelijk aan/uit zetten door middel van de gebruiksvriendelijke SmartLife app. Of je sluit de stekker aan op je Alexa of Google home systeem waardoor je verlichting ook via spraak kan besturen. Daardoor zet je lampen lekker lui vanaf de bank aan met de woorden “hey Google, lampen aan”. Dat is nog eens simpel.

Tot slot vinden we deze stekker erg scherp geprijsd. We vinden dit model van Iqonic dan ook een nuttige toevoeging aan elke smart home-setup.

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Beste voordeel verpakking (8 of 12 stuks)

12 plugs van Smartify

Smartify Smart Plug | 8 of 12 stuks

Geen bridge of basisstation vereist  | Smart home systemen: Alexa Amazon, Google Assistant | Met energiemeter | Met timer en tijdschema

8.8/10
4.4/5

De Smartify Smart Plug is naar onze mening een hele goede keuze wanneer je meerdere slimme stekkers in huis wilt installeren omdat deze in een voordelige grootverpakking wordt geleverd. 

De stekkers zijn gemakkelijk te installeren. Je koppelt ze aan je wifi-netwerk en kan ze vervolgens vanaf je telefoon bedienen met de Smartlife app. 

Het fijne aan deze app is dat je daarmee overal ter wereld je apparaten of lampen aan en uit kan zetten. Dus ook als je op vakantie bent om inbrekers te weren. Daarnaast kan je een tijdschema instellen waardoor de lampen op een bepaald tijdstip vanzelf aan of uit gaan. 

Daarnaast zijn we fan van de energiemeter in deze slimme stekker. Net als de Iqonic slimme stekker die we hierboven bespraken, kan je met de Smartify Smart Plug inzicht krijgen in het energiegebruik van bepaalde apparaten. Zo zie je snel waar je energie kan besparen. 

Al met al, een handige set wanneer je voordelig meerdere slimme stekkers in huis wilt halen. 

 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Beste voor buiten

Een zwarte slimme stekker die geschikt is voor buitengebruik

SEC24 HAS880 Slimme stekker

Werkt zonder bridge of basisstation  | Smart home systemen: Alexa Amazon, Google Assistant | Met energiemeter | Met timer en tijdschema

8.4/10
4.3/5

Als je op zoek bent naar een slimme stekker voor in de tuin, dan raden we de SEC24 HAS880 aan. Dit model is speciaal ontworpen voor buitengebruik en is goed weerbestendig. 

De stekker is gemaakt van stevig materiaal waardoor deze zowel in een hete zomer, een natte herfst of ijskoude winter gebruikt kan worden om tuinverlichting of andere apparatuur vanaf je telefoon in- en uit te schakelen.

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Beste slimme stekkerdoos

Slimme stekkerdoos van Woox en verpakking

Woox R5104 Slimme stekkerdoos

Geen bridge of basisstation nodig | Smart home systemen: Woox App | Geen energiemeter | Geen timer en geen tijdschema

9.2/10
4.6/5

Doordat de Woox R5104 meerdere aansluitingen heeft kan je verschillende apparaten tegelijkertijd bedienen. Dit is vrij uniek omdat er niet veel slimme stekkerdozen op de markt verkrijgbaar zijn. 

De Woox App is simpel, maar gebruiksvriendelijk en stelt je in staat om lampen vanaf je telefoon aan en uit te zetten. 

Op deze stekkerdoos missen we wel de mogelijkheid om een tijdschema in te stellen, dit zou voor nog meer gemak en voor inbraakpreventie zorgen. Dus dat is een puntje voor verbetering. Toch is deze stekkerdoos hele handig en vinden we het een aanrader als je meerdere lampen bij elkaar hebt staan. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

TP-Link Tapo P100 - Mini Slimme Stekker | 1 of 4 stuks

Geen bridge of basisstation vereist | Smart home systemen: Alexa Amazon en Google Home | Geen energiemeter | Tijdschema instelbaar

9.6/10
4.8/5

Als je op zoek bent naar een betaalbare slimme stekker dan vinden wij de TP-Link Tapo P100 de beste keuze. 

Deze slimme stekker is gemakkelijk te installeren en bedienen. Ook kan je een tijdschema instellen waardoor apparaten automatisch uit- en aan gaan. Dit zorgt voor gemak doordat je de schakelaar niet om hoeft te zetten. Daarnaast biedt dit veiligheid als je op vakantie gaat en potentiële inbrekers af wilt schrikken.

Als je geen behoefte hebt aan geavanceerde functies, maar op zoek bent naar een budgetvriendelijke slimme stekker dan is dit een echte aanrader. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Veel gestelde vragen

Met een slimme stekker kun je een elektrisch apparaat aansluiten op het stopcontact.  Vervolgens kun je via een bluetooth verbinding met je smartphone het apparaat op afstand aan en uit zetten en het energieverbruik zien. Eventueel kun je via Siri, Alexa of de Google Assistent de aangesloten apparaten met je stem bedienen.

We hebben veel verschillende slimme stekkers onderzocht en beoordeeld. Uiteindelijk zijn we tot de conclusie gekomen dat de Philips Hue Smart Plug de beste slimme stekker is. Deze is gemakkelijk te installeren, heeft een gebruiksvriendelijke app en is kwalitatief hoogwaardig. Als je er meer over wilt lezen kan je onze review op deze pagina lezen. 

Slimme stekkers werken met elk apparaat dat een stekker heeft. Je doet de slimme stekker in het stopcontact en stopt de stekker van je apparaat in de slimme stekker. Het schakelvermogen geeft het maximale vermogen aan dat het apparaat dat je koppelt mag hebben. 

Met slimme stekkers maak je in een handomdraai van domme apparaten slimme apparaten. De stekker is relatief heel goedkoop als je het vergelijkt met de kosten van een nieuw slim apparaat. Op een  budgetvriendelijke manier levert de stekker je gebruiksgemak en besparing op.  

Gerelateerde artikelen

Een man en vrouw die naar een Ring videodeurbel zwaaien. 
Slimme deurbel

Ring Deurbel

De Ring deurbel is een slimme deurbel die een grote verandering heeft gebracht in de manier waarop we bezoekers verwelkomen en ons huis beveiligen. Met

Een houten voordeur met daarnaast een witte muur met Eufy deurbel.
Slimme deurbel

Eufy deurbel

Een Eufy deurbel is een hele goede investering voor je huis. De videodeurbel helpt je te weten wanneer er iemand aan je deur staat, ook

Een klein meisje die het knopje van een Google Nest deurbel indrukt.
Slimme deurbel

Google deurbel

Google deurbellen met camera worden steeds populairder omdat de slimme deurbel naast gemak ook beveiligingsvoordelen heeft. Je ziet op je telefoon wie er aanbelt en