Radiatorventilator

De radiatorventilator is een aanrader voor warmteliefhebbers en mensen die op hun gasrekening willen besparen. Wil je je verwarmingssyteem een boost geven en je huis sneller warm krijgen? Dan is het installeren van deze kleine ventilator een slimme keuze omdat de warmte van je verwarming zich hierdoor sneller door je huis verspreidt en je dus minder hoeft te stoken. Wij helpen je graag om je wegwijs te maken in het leren kennen van de verschillende soorten radiatorventilatoren. Ook hebben we de factoren op een rijtje gezet die belangrijk zijn om te overwegen bij aanschaf van dit handige apparaatje. Zo kan je je huis snel opwarmen tijdens koude dagen én geld besparen op je stookkosten.

Een radiator met daarop een radiator ventilator.

Wat is een radiatorventilator?

Laten we eerst even bekijken wat een radiatorventilator eigenlijk is. Waarschijnlijk heb je al een centrale verwarming met radiatoren in je huis. Een radiatorventilator kun je gebruiken als de sidekick van dit systeem. Het is een compact apparaat met 3 tot 5 kleine ventilatoren die je boven- of onderop je radiator plaatst. De ventilatoren versnellen de verplaatsing van de warme lucht die uit je radiator komt. Dit helpt de warme lucht beter te verspreiden en de kamer sneller op te warmen.

Het installeren van radiatorventilatoren heeft een aantal voordelen, waaronder:

  • Betere warmteverdeling: Met een radiatorventilator wordt de warme lucht gelijkmatiger in de kamer verspreidt. De warmte wordt daardoor beter benut en je kamer voelt sneller aangenaam warm. 
  • Energiebesparing: Je zal merken dat je verwarming een paar graden lager kan zetten, omdat de warmte beter wordt verdeeld. Dat helpt je om tot wel 20% op de energierekening te besparen. 
  • Snellere opwarming: Het is erg prettig dat een radiatorventilator een kamer versneld verwarmt. Dit komt vooral goed van pas in koude of grote ruimtes in je huis. 
Een witte radiator met warmtepijltjes omhoog omdat er een radiatorventilator onder is geplaatst.

Waar je op moet letten bij aanschaf van een radiatorventilator

Als je een radiatorventilator gaat kopen dan is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden.

1. Compatibiliteit met je radiator

Niet iedere radiatorventilator past op elke type radiator. Controleer eerst of het model dat je aanspreekt compatibel is met het type en de grootte van je radiator. Kijk vervolgens naar de montage. Veel radiatorventilatoren worden met klemmen of magneten bevestigd. Wij vinden dat dit goed werkt, want het maakt de installatie supereenvoudig.

2. Geluidsniveau

Niets is vervelender dan een zoemende of brommende ventilator. Er zijn gelukkige hele geluidsarme systemen. Let dus op het geluidsniveau van de ventilator en kies voor een model dat stil werkt.

De meeste radiatorventilatoren die wij op de markt zijn tegengekomen hebben een geluidsniveau van onder de 20 db, dat is erg stil en vergelijkbaar met ritselende bladeren. Het zal dus een zacht en nauwelijks opvallend achtergrond geluidje geven.

3. Snelheid

Je hebt radiatorventilatoren met verschillende snelheden. Bij sommige heb je zelfs meerdere snelheidsinstellingen. De snelheid van de radiatorventilator is belangrijk omdat deze bepaalt hoe snel de lucht door de kamer verspreid wordt. Hoe hoger de luchtverplaatsing, hoe sneller de temperatuur in je woonkamer omhoog zal stijgen en je er warmpjes bij zit op de bank. 

De meeste radiatorventilatoren hebben een luchtvolume van 30 m³/uur, maar wil je je kamer nog sneller opwarmen dan kan je ook kiezen voor een extra snelle luchtverplaatsing tot wel 95 m³/uur. 

4. Kleur

Radiatorventilatoren zijn meestal wit of lichtgrijs zodat ze goed bij een witte of crèmekleurige radiator passen. Tegenwoordig zien we echter ook wel eens moderne zwarte radiatoren in huizen. Merken zoals Heatfan en Speedcomfort spelen hierop in door ook zwarte modellen te verkopen. Kies dus een kleur die bij je radiator past. 

5. Kwaliteit en levensduur

Een radiatorventilator ga je een groot deel van het jaar bijna dagelijks gebruiken. Ga dus voor een radiatorventilator van een degelijke kwaliteit die lang meegaat. 

6. Stopcontact in de buurt

Je moet een radiatorventilator meestal aansluiten op een stopcontact. Check vooraf dus even of er zich een stopcontact bij je radiator in de buurt bevindt. Vaak is het snoer van de stekker tussen de 1 en 2 meter. Koop er dus één met een lang snoer als het stopcontact zich wat verder van je verwarming bevindt. 

Hoe plaats je een radiatorventilator?

Gelukkig is de installatie van dit slimme apparaatje erg simpel omdat je deze makkelijk aan je radiator bevestigd met magneetjes. In het filmpje hieronder wordt precies uitgelegd hoe je dat doet.

Beste radiatorventilator overzicht

3 radiatorventilatoren en een stekker van speedcomfort.

Beste Prijs Kwaliteitverhouding

SpeedComfort

Drie grijze radiatorventilatoren van het merk Heatfan.

Met 6 Verschillende Standen

HeatFan 5

Een radiatorventilator van Bluebuilt.

Stel De Temperatuursensor Zelf In

Bluebuilt

Een Climatebooster ventilator voor op verwarming.

Meest Duurzame Keuze

Climatebooster

Een verwarmingsventilator van het merk Heatbooster.

Beste Budget Keuze

Heatbooster

De 5 beste radiatorventilatoren

We bespreken verschillende radiatorventilatoren in dit artikel. We hebben deze selectie gemaakt nadat we veel verschillende radiatorventilatoren hebben onderzocht en vergeleken. De 5 die je hier ziet zijn als beste naar voren gekomen. Ze zijn dus allemaal van hoge kwaliteit. Toch weten we dat gebruikers verschillende wensen, behoeften en budgetten hebben. Daarom hebben we de selectie van beste afgestemd op verschillende voorkeursfactoren, zodat je de radiatorventilator kan vinden die het best bij jouw situatie past.

SpeedComfort

Luchtverplaatsing: 30 m3/uur | geluidsniveau: minder dan 20 db | 10 jaar garantie

9.2/10
4.5/5

We vinden de SpeedComfort een hele goede manier om je huis sneller te verwarmen. De prestaties zijn goed en doordat deze automatisch aan- en uitgaat wanneer de radiator opwarmt en weer afkoelt, heb je er geen omkijken naar. 

Wat ons betreft heeft de SpeedComfort de beste prijs-kwaliteitverhouding doordat deze je kamer voelbaar sneller opwarmt, door de gemakkelijke installatie, het ontzettend lage energieverbruik en door de schappelijke prijs. Daarnaast bevestigen de honderden positieve reviews op bol.com dat andere gebruikers het met ons eens zijn. De SpeedComfort is dus een aanrader!

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

HeatFan 5

Luchtverplaatsing: 95 m3/uur | geluidsniveau minder dan 20 db | 2 jaar garantie

9.0/10
4.3/5

Als je op zoek bent naar een hele goede radiatorventilator waarvan je de snelheid zelf kan bepalen, dan raden we je aan om naar de HeatFan 5 te kijken. Deze heeft maar liefst 5 ventilatoren en een maximale luchtverplaatsing van wel 95 m3 per uur. Dat ligt een stuk hoger dan andere radiatorventilatoren in dit rijtje die slechts zo’n 30 m3 per uur halen. Je kamer warmt dus supersnel op met de Heatfan 5.

Hoewel de Heatfan 5 net als de SpeedComfort vanzelf aan- en uit gaat, vinden wij het heel hanig dat je zelf kan bepalen hoe hard je hem laat draaien. Dit is een unieke eigenschap en de HeatFan 5 is de enige radiatorventilator in deze lijst die je zelf kan bedienen. Je kan uit wel 6 verschillende snelheidsstanden kiezen. Met de hoogste stand geef je je verwarming snel een grote boost waardoor je kamer extra snel comfortabel warm is. Met de laagste stand werkt de ventilator heel stil terwijl je je verwarming toch wat extra kracht meegeeft. 

We raden de Heatfan 5 daarom aan aan mensen die zelf willen bepalen hoe hard of zacht de radiatorventilator draait, zodat ze volledige controle hebben over de opwarmsnelheid en het geluid dat dit handige apparaatje maakt.

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Stel de temperatuursensor zelf in

Een radiatorventilator van Bluebuilt.

Bluebuilt

Luchtverplaatsing: 30 m3/uur | maximaal geluidsniveau 39.1 db | 5 jaar garantie

8.0/10
4/5

De Bluebuilt is een radiatorventilator van het eigen label van Coolblue. Coolblue heeft veel expertise van elektronica en een hele goede klantenservice. Mocht er dus iets mis zijn met je radiatorventilator dan weet je zeker dat je bij Coolblue goed geholpen wordt. 

Qua prestaties is dit een goed model met als unieke functie dat je de temperatuursensor zelf in kan stellen. Wat je hier aan hebt zullen we nu even uitleggen. Iedere radiatorventilator die wij aanraden gaat automatisch aan wanneer de radiatortemperatuur tussen de 25 en 30 graden Celsius komt als de radiator opwarmt. Vervolgens zal de radiatorventilator ook weer vanzelf uitgaan rond dezelfde temperatuur als de radiator afkoelt. Op deze manier werkt de ventilator alleen wanneer de radiator daadwerkelijk warmte afgeeft en zal deze niet doordraaien als je de verwarming uit hebt gezet. Bij dit model van Coolblue is het uniek dat je de temperatuursensor zelf in kan stellen. Als je dus wilt dat je radiatorventilator al gaat draaien bij een koelere temperatuur dan kan je dat op de Bluebuilt instellen.

Hoewel deze functie zorgt voor extra aanpassingsmogelijkheden naar je persoonlijk voorkeur, vinden wij niet dat deze functie heel veel toevoegt, omdat veel mensen liever hebben dat de radiatorventilator zelf aan gaat bij de optimale temperatuur die de fabrikant na veel onderzoek heeft vast gesteld en daarom vinden we dat deze functie dit apparaatje onnodig ingewikkeld maakt. Als je op zoek bent naar een geavanceerd model raden we je daarom eerder aan om naar de bovenstaande HeatFan 5 met 6 standen te kijken. Of als je geen behoefte hebt aan extra functies, dan is de Speedcomfort een goede optie.

Ook vinden we het een ander minpunt dat het geluidsniveau van deze ventilator niet zo laag ligt als van de andere radiatorventilatoren die wij hebben beoordeeld. 

Los van onze twee opmerkingen hierboven, is dit een prima radiatorventilator die je voor een tientje minder aanschaft dan de SpeedComfort en die je kamer extra snel warm en comfortabel maakt. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Meest duurzame keuze

Een Climatebooster ventilator voor op verwarming.

Prillo van ClimateBooster

Luchtverplaatsing: 86,5 m3/uur | geluidsniveau minder dan 25 db | 10 jaar

8.8/10
4.4/5

De Prillo radiatorventilator presteert erg goed, heeft net als de Heatfan 5 maar liefst 5 ventilatoren en warmt de kamer vliegensvlug op. 

Door zijn versnelde en gelijkmatige verspreiding van warmte in de kamer kan je volgens ClimateBooster tot wel 20% op je gasrekening besparen. Dat is een mooie belofte die we wel vaker voorbij hebben zien komen, maar het viel ons meteen op dat ClimateBooster dit ook kan onderbouwen doordat ze de Prillo onafhankelijk hebben laten testen door de Universiteit van Twente en RVO-EZK. Dat betekent dat dus dat je dus daadwerkelijk op de beloofde prestaties kan vertrouwen.

Een ander groot pluspunt vinden wij de duurzaamheid van dit product. De Prillo is namelijk gemaakt van hoogwaardige materialen zoals metaal in plaats van goedkoop plastic dat concurrenten gebruiken. Daarnaast laat ClimateBooster vertrouwen in de levensduur van haar eigen product zien door een hele lange garantie aan te bieden van wel 10 jaar. Je weet dus zeker dat je jarenlang plezier kan hebben van deze radiatorventilator, de kosten eruit zal halen en op je energierekening zal besparen. Hoewel je iets meer voor deze radiatorventilator betaalt, is het de investering dus waard. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Beste budget keuze

Een verwarmingsventilator van het merk Heatbooster.

Heatbooster Radiatorventilator

Luchtverplaatsing: 30 m3/uur | geluidsniveau minder dan 20 db | 2 jaar garantie

8.0/10
4/5

Als je er op koude dagen extra snel warm bij wilt zitten en op je gasrekening wilt besparen, maar daar niet te veel voor wilt betalen dan is de Heatbooster een aanrader.

De Heatbooster is op de markt gebracht door een Nederlands bedrijf en aanzienlijk goedkoper dan de andere radiatorventilatoren die we hierboven bespreken. Net als de andere radiatorventilatoren gaat deze automatisch aan en uit wanneer je radiator opwarmt en verwarmt deze de kamer snel. En met verbruikskosten van slechts €0.50 per jaar hoef je het daar ook niet voor te laten. 

Onze enige opmerking is wel dat je niet moet verwachten dat de Heatbooster muisstil is zoals de fabrikant zelf stelt. De ventilator maakt wel gewoon een zoemgeluidje. Op zich niet storend, maar wel iets waar je je op moet instellen. Als dat geen probleem voor jou is, vinden we deze budget keuze radiatorventilator een hele efficiënte, groene en kostenbesparende manier om je huis extra snel te verwarmen.

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Veel gestelde vragen

Ja, het heeft zin om een radiatorventilator te installeren. Milieu Centraal heeft onderzocht wat een radiatorventilator je oplevert en zij zijn tot de conclusie gekomen dat je wel tot 10% op je energierekening kan besparen. Dit komt doordat je de temperatuur van je cv-ketel een paar graden omlaag kan draaien als je een radiatorventilator plaatst. Je hoeft dus minder te stoken en je kamer warmt toch lekker snel op. 

Hoeveel radiatorventilatoren je onder je radiator moet plaatsen hangt af van de grootte van je kamer. 

De meeste radiatorventilatoren verplaatsen zo’n 30m3 lucht per uur. Als de lucht in de kamer zich minimaal 1 keer per uur laat circuleren is dat voldoende om de kamer snel op te warmen. Voor een kleine kamer van 12m2 heb je daardoor aan één radiatorventilator genoeg omdat deze kamer zo’n 30m3 (3m breed x 4m lang x 2.5m hoog) zal zijn. Wanneer de kamer echter groter is zal je meer radiatorventilatoren nodig hebben. 

Als je woonkamer 5 meter breed is, 6 meter lang is en 3 meter hoog dan heeft deze een inhoud van 90m3. In dat geval heb je 3 radiatorventilatoren nodig. 

Bereken daarom de inhoud van je kamer en deel dit getal door 30m3 om achter het aantal benodigde radiatorventilatoren te komen.

Radiatorfolie en een radiatorventilator zijn beide goede manieren om je huis te verwarmen en op je energierekening te besparen. 

Radiatorfolie is een folie dat reflecteert en dat je achter de radiator plaatst. Hierdoor gaat er minder warmte verloren via de koude muur. Radiatorfolie werkt goed als je op zoek bent naar een goedkope en eenvoudige manier om de warmte in je huis beter vast te houden. 

Een radiatorventilator werkt anders. Dit is een klein apparaatje met ventilatoren dat je onder de radiator plaatst en dat warmte sneller en gelijkmatiger in de kamer verspreidt. Een radiatorventilator is daarom een goede keuze als je snel en efficiënt je huis wilt verwarmen en besparen op je energierekening.

Radiatorventilatoren zijn heel zuinig ze kosten tussen de €0,50 en €2,75 per jaar aan stroom.

Je bespaart tussen de 10% en 25% op je energierekening als je gebruik maakt van radiatorventilatoren. De precieze besparing hangt echter van verschillende factoren af zoals: de grootte van je huis, de isolatie, de omvang van je radiatoren, het aantal radiatorventilatoren dat je hebt geplaatst en de temperatuur waarop je je cv-ketel voorheen zette. 

Gerelateerde artikelen

Een witte lamp een tv meubel plant en een energiemeter tegen een grijze muur
Energie besparen

Energiemeter

Weer een hoge energierekening? Baal je ervan? Een energiemeter biedt uitkomst. Met een energiemeter in je stopcontact bekijk je eenvoudig het verbruik van je huishouden

Een telefoon in de oplader en een stekkerdoos met opladers
Energie besparen

Slimme stekker

De slimme stekker wordt steeds populairder. Met zo’n intelligente stekker kun je allerlei apparaten op afstand bedienen, zoals verlichting, televisies, de oven, koffiezetapparaten. Dit kan