Beveiligingscamera binnen

De aankoop van een beveiligingscamera voor binnen in huis kan een belangrijke investering zijn om je eigendom te beschermen. Er zijn veel verschillende binnen camera’s op de markt, elk met hun eigen kenmerken en functionaliteiten. Om de juiste beveiligingscamera te kiezen die past bij jouw behoeften, moet je rekening houden met een aantal factoren. Hieronder hebben we een aantal belangrijke aandachtspunten samengevat waar je op kan letten bij het kiezen van een beveiligingscamera voor binnen in huis.

Waar je op moet letten bij aanschaf van een indoor beveiligingscamera

Als je een beveiligingscamera gaat kopen dan is het belangrijk om met de volgende functionaliteiten en kenmerken rekening te houden.

1. Beeldkwaliteit

De resolutie bepaalt de beeldkwaliteit en is een belangrijke factor bij het kiezen van een beveiligingscamera. Het is essentieel om een camera te kiezen met een hoge resolutie om mensen en details te kunnen herkennen. Overweeg daarom om een camera te kiezen met ten minste 1080p HD-resolutie. Mocht  je de voorkeur geven aan nog betere beeldkwaliteit, dan kan je je ook richten op een 4K-resolutie.

2. Nachtzicht

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw beveiligingscamera ook goed werkt in het donker. Ga na of de camera een nachtzichtfunctie heeft en hoe ver het nachtzicht reikt. Als je van plan bent om de camera in te zetten, voor het bewaken van donkere ruimtes, zoals een kelder, let er dan op dat de camera een gevoelige nachtzichtsensor heeft.

3. Bewegingsdetectie

Bewegingsdetectie is een handige functie voor een beveiligingscamera, omdat je hierdoor alleen waarschuwingen krijgt wanneer er daadwerkelijk iets beweegt in je huis. Overweeg daarom om een camera te kiezen die met bewegingsdetectie is uitgerust. 

Zorg er vervolgens voor dat je de gevoeligheid van de bewegingsdetectie kunt aanpassen, zodat je alleen waarschuwingen ontvangt voor relevante bewegingen. Als de camera meebeweegt en een grote kijkhoek heeft kan je zicht houden op een groter gebied.

4. Opnames opslaan

Een beveiligingscamera kan op verschillende manieren opnemen, bijvoorbeeld op een micro SD-kaart, op een netwerkopslag of op een cloudservice. Bepaal hoe je toegang wilt hebben tot de beelden. 

Denk na over de opslagcapaciteit en de duur van de opslag. Bedenk dat gebruik van clouddiensten extra kosten met zich mee kan brengen.

5. Draadloos of bedraad

Beveiligingscamera’s kunnen draadloos zijn of bedraad. 

Draadloze camera’s werken op batterij en zijn gemakkelijker te installeren en kunnen overal in huis worden geplaatst zonder dat er kabels hoeven te worden getrokken. Draadloze camera’s zijn tegenwoordig ook heel stabiel en bieden bij een goede wifi over het algemeen goede prestaties. Het nadeel is dat je de batterij wel om de zoveel tijd op zal moeten laden. 

Bedrade camera’s sluit je aan op netstroom. Daardoor hoef je je nooit zorgen te maken over een lege batterij en hoef je nooit een batterij te verwisselen. Je bent alleen wel afhankelijk van aansluitingspunten, daarom zijn deze lastiger te installeren. 

Overweeg zelf welk type camera het beste past bij uw behoeften en budget. Let daarbij ook op de voeding: het aantal stroompunten in je huis en/of gebruiksduur van de batterij.

6. Integratie met andere systemen

Als je ook andere beveiligingsapparatuur overweegt aan te schaffen, zoals alarmsystemen of slimme deursloten, dan is het belangrijk om na te gaan of de beveiligingscamera kan worden geïntegreerd met deze systemen.​

7. Gebruiksgemak en veiligheid

Niet alle camera’s blijken in de praktijk handig in gebruik, bijvoorbeeld bij het terugvinden van de beelden of het versturen van beelden naar de politie. Ook wil je niet dat anderen kunnen meekijken in je huis of dat de camera door anderen kan worden uitgeschakeld. Heb dus aandacht voor het gebruik in de praktijk en de veiligheid.

Beste binnen beveiligingscamera overzicht

Een witte pan beveiligingscamera geschikt voor binnengebruik

Beste Prijs-Kwaliteit Verhouding

Eufy Indoor Cam 2K Pan & Tilt

Twee Eufy beveiligingscamera voor binnen gebruik en een homebase

Hoogste Beeldkwaliteit

EufyCam 3 Duo Pack

Een witte dome camera voor beveiliging van Tapo.

Budget keuze

TP-Link Tapo C200

De 3 beste beveilingscamera's voor binnen

We bespreken verschillende indoor beveiligingscamera’s in dit artikel. We hebben deze selectie gemaakt nadat we veel verschillende beveiligingscamera’s hebben onderzocht en vergeleken. De 3 die je hier ziet zijn als beste naar voren gekomen. Ze zijn dus allemaal van hoge kwaliteit. Toch weten we dat gebruikers verschillende wensen, behoeften en budgetten hebben. Daarom hebben we de selectie van beste afgestemd op verschillende voorkeursfactoren, zodat je de beveiligingscamera voor in je huis kan vinden die het best bij jouw situatie past.

Beste Prijs-kwaliteit verhouding

Een witte pan beveiligingscamera geschikt voor binnengebruik

Eufy Indoor Cam 2K Pan & Tilt

Handleiding | 1024 x 1080 pixels | te bedienen via app | opladen via USB | geen abonnement vereist 

9.1/10
4.5/5

De Eufy Indoor Cam heeft naar onze mening de beste prijs-kwaliteit verhouding omdat de camera een goede beeldkwaliteit heeft, beschikt over een aantal handige technologische snufjes en ook nog eens eerlijk geprijsd is. 

Als je de beelden van de Eufy Indoor Cam via je telefoon bekijkt dan zijn ze helder en scherp waardoor je alles goed kan zien. We vinden het automatische volgsysteem erg handig. Wanneer de camera beweging opmerkt dan richt hij zich daarop waardoor de persoon of het dier dat beweegt, wordt gevolgd. De camera kan 360 graden draaien en daarnaast is er twee-richtingsaudio waardoor je erdoor kan praten. 

Een ander belangrijk element voor een binnencamera vinden we het nachtzicht. Mocht er ’s nachts ooit iets gebeuren, dan wil je het wel goed terug kunnen zien. Als het donker is in huis dan schakelt de camera vanzelf naar nachtzicht via infrarood night vision. De beelden die ’s nachts gemaakt worden wanneer er geen verlichting aanstaat zijn goed en helder, dus niet korrelig.  

We vinden het ook heel prettig dat je deze camera niet per se aan de muur hoeft te installeren. Je kan hem gewoon op een tafel of kast neerzetten als je op wilt nemen. Daardoor kan je hem verplaatsen wanneer je wilt en opbergen als je hem even niet nodig hebt.  

Tot slot het terugkijken van beelden. Dit vinden we een belangrijk onderdeel omdat dit bij veel camera’s alleen mogelijk is bij het afsluiten van een abonnement. Sommigen mensen vinden dat geen probleem, maar andere balen van de extra kosten. Eufy biedt met deze indoor camera 2 mogelijkheden: je kan de beelden opslaan op je eigen SD-kaart van maximaala 128 GB of op de Cloud met een abonnement van ongeveer €3 per maand. Je hebt dus zelf de keuze hoe je je beelden op wilt slaan. Dat vinden wij echt een pluspunt. 

Al met al, zijn we enthousiast over deze indoor camera. De beeldkwaliteit is zowel overdag als in de nacht erg goed, de app werkt prettig en laat je in real time meekijken. Camera’s die minder kosten zijn vaak van beduidend mindere kwaliteit. We raden de Eufy Indoor Cam dan ook aan aan mensen die graag een camera kopen met een goede prijs-kwaliteit verhouding. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

EufyCam 3 Duo Pack

Handleiding | 3840 x 2160 pixels | te bedienen via app | batterij en zonnepaneel 

9/10
4.5/5

De EufyCam 3 heeft een heel scherp beeld. Deze camera hebben we geselecteerd voor mensen die alles haarscherp vast willen leggen zodat het zo goed mogelijk terug kunnen zien.

Waar de Eufy Indoor Cam een beeldkwaliteit heeft van 2k heeft, heeft de EufyCam 3 een twee keer scherpere beeldkwaliteit 4k. Als je het beste in huis wilt halen dan vinden wij dit dus een aanrader. Ook is de kijkhoek van deze camera 136 graden waardoor je veel van de ruimte op het beeld kan zien. Daarnaast kan je tot 8 keer inzoomen. Mocht er iets gebeurd zijn en je kijkt een beeld terug op de app dan kan je dus in detail bekijken wat er zich afspeelden.

Net als de Eufy Indoor Cam neemt de EufyCam 3 ’s nachts beelden via infrarood op. De nachtkijker neemt helder en in kleur op tot 7,5 meter, dat is prima voor in een gemiddelde woonkamer. Toch hadden we hier bij dit geavanceerde model gehoopt dat er ’s nachts tot minimaal 10 meter opgenomen kon worden zodat mensen met grotere huizen volledige kamers ’s nachts goed kunnen filmen. Een mogelijke oplossing om het bereik te vergroten is door meerdere camera’s in één ruimte op te hangen.

Beelden worden lokaal opgeslagen en kan je dus zonder abonnement terug kijken. Naast beeld wordt er ook geluid opgenomen en kan je via je de app op je telefoon praten met de persoon die bij de camera staat.

Aan deze camera hangt wel een hoger prijskaartjes dan de rest van de camera’s op de markt. Je krijgt er dan wel weer 2 waardoor je meerdere ruimtes met een binnen camera uit kan rusten. Je krijgt ook wel echt wat terug voor de hoge prijs, want dit is de beveiligingscamera met de allerhoogste beeldkwaliteit. Als je daar veel waarde aan hecht, is dit dus een goede keus om je huis extra te beveiligen.

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

TP-Link Tapo C200

Handleiding | 1920 x 1080 pixels | te bedienen via app | netstroom | geen abonnement nodig

8.9/10
4.5/5

Na veel camera’s vergeleken te hebben vinden we de TP-Link Tapo C200 de beste budget koop.  

De beeldkwaliteit is goed en helder en door nachtzicht weet je dat je ’s nachts ook kan zien wat er in je huis gebeurt.  Daarnaast vinden we de bewegingsdetectie heel handig. Je kan bijvoorbeeld instellen dat je een notificatie op je telefoon krijgt wanneer de camera beweging detecteert. Zo kan je snel controleren wat er zich afspeelt. 

Net als de twee camera’s van Eufy die we eerder hebben besproken heeft deze beveiligingscamera tweewegs-audio daardoor kan je ook met je huisgenoten communiceren als je van huis bent. De kijkhoek van 100 graden had wat groter gemogen, maar je kan er waarschijnlijk een groot deel van je kamer mee bedekken en de camera op de belangrijkste delen richten. Ook gaat het installeren eenvoudig. Je verbindt de camera met de Wi-Fi en je wordt handig met de Tapo-app door elke stap geleid. 

Al met al is dit goede en betaalbare camera die doet wat hij moet doen. Deze camera biedt veel vergelijkbare functies als hoger geprijsde beveiligingscamera, maar dan voor een lagere prijs. We raden de TP-Link Tapo C200 dan ook aan iedereen aan die een betaalbare en makkelijk te gebruiken camera zoekt voor in huis. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Veel gestelde vragen

Donkere hoekjes zijn ideaal voor het verbergen van een camera. Denk daarbij aan een hoekje van de kast, bijvoorbeeld achter een vaas of beeldje. Ook op een hoek van het aanrecht, achter het koffiezetapparaat of achter kamerplanten zijn zeer geschikt.

Het is meestal toegestaan om een camera in huis te plaatsen, maar er zijn een aantal gevallen waarin dit niet is toegestaan. 

In privéruimtes: het is verboden om camera’s te installeren in ruimtes zoals het toilet, de badkamer of de slaapkamer. Je schendt hiermee de privacy en je kan hier strafrechtelijk voor vervolgd worden. 

Voor onrechtmatige doeleinde: het is verboden om een camera te plaatsen en beelden op te nemen voor onrechtmatige doeleinde zoals spionage of om inbreuk te maken op de privacy van een persoon. 

Op openbare plaatsen: je mag geen camera’s installeren op openbare plekken waar men er redelijkerwijs vanuit kan gaan dat zijn of haar privacy beschermd wordt zoals openbare toiletten, pashokjes en kleedkamers. 

Inbreuk op de wetgeving voor gegevensbescherming: je mag geen camerabeelden opnemen wanneer dit in strijd is met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in de EU. 

 

In huis: als eigenaar van een huis mag je beelden bekijken die je beveiligingscamera opgenomen heeft, maar het moet wel in overeenstemming zijn met de privacywetgeving en andere wetgeving die van toepassing is. Dit houdt in dat je alleen camerabeelden mag terugkijken voor legitieme doeleinde, zoals het bewaken van je huis en eigendommen tegen inbrekers, vandalisme of andere misdrijven. 

Je moet de privacy van andere wel respecteren bij het bekijken van opnames en je moet voorkomen dat deze met andere mensen gedeeld worden. Delen mag alleen wanneer dit nodig is voor legitieme beveiligingsdoeleinde. 

Op de werkvloer: volgens de wet mogen alleen medewerkers die vanuit ‘de noodzaak van hun functie’ camerabeelden bekijken. Op de site www.rijksoverheid.nl/regelscameratoezicht vind je alle regels op een rij.

De veiligheid van een draadloze camera hangt af van een aantal factoren: zo moet je controleren of een camera beveiligingsfuncties heeft en deze aanzetten, een sterk wachtwoord kiezen, de software up-to-date houden, zorgen dat je een camera hebt die beelden encrypteert (de beelden worden dan in een code omgezet die niet gelezen kan worden door onbevoegden), de camera op een veilige plek zetten en kiezen voor een betrouwbare fabrikant. 

Ondanks al deze maatregelen, bestaat er altijd nog een kans dat een camera gehackt wordt of dat er een ander beveiligingsprobleem optreedt. Ben daarom altijd voorzichtig en neem de beveiligingsmaatregelen om je eigen privacy en die van je gezin goed te beschermen. 

Gerelateerde artikelen

Een rechthoekig wit raam met een horizontale barrierestang
Inbraakbeveiliging

Barrièrestang

Met een barrièrestang kan je je huis op een goedkope en effectieve manier extra beveiligen tegen inbraak. Door deze metalen stang aan de binnenkant van

Closeup of the hand of a man using a keypad to arm his home alarm system
Inbraakbeveiliging

Alarmsysteem

Om je woning, kantoor of schuur te beveiligen tegen inbraak kun je voor een alarmbeveiliging kiezen. Een alarm met geluid schrikt een indringer direct af. Maar je hebt

A home security camera is mounted on an outside wall.
Inbraakbeveiliging

Dummy camera

Een dummy camera is nep beveiligingscamera. Deze dummy’s zien eruit als echte beveiligingscamera’s, maar in werkelijkheid functioneren ze niet. Mensen hangen ze op om mogelijke