Tijdschakelaar

In ons drukke leven is het beheersen van tijd een uitdaging. Wil je energie besparen, simpelweg meer gemak in je dagelijkse routine of inbrekers afweren als je op vakantie bent? Een tijdschakelaar kan een waardevolle aanwinst zijn. Een tijdschakelaar stelt je in staat om elektrische apparaten automatisch in en uit te schakelen op vooraf ingestelde tijdstippen. Maar voordat je er een aanschaft, zijn er enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden. We vertellen je graag meer zodat je een goede keuze kunt maken.

Waar je op moet letten bij aanschaf van een tijdschakelaar

Als je een tijdschakelaar gaat kopen dan is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden.

1. Binnen of buiten?

Wil je de tijdschakelaar binnen of buiten gebruiken of beiden? Als je de tijdschakelaar buiten wilt kunnen gebruiken, moet je er een kopen die weersbestendig is. 

2. Mechanisch of digitaal?

Mechanische tijdschakelaars zijn betaalbaar en betrouwbaar, maar bieden weinig programmeeropties.

Digitale tijdschakelaars daarentegen zijn geavanceerder en bieden flexibele programmeermogelijkheden, waaronder het instellen van verschillende schakeltijden voor verschillende dagen van de week. Sommigen hebben ook een schemerfunctie of kun je op afstand bedienen via een app. Digitaal biedt naar ons idee veel meer mogelijkheden.

3. Programmeermogelijkheden

Welke programmeermogelijkheden wil je op je tijdschakelaar?

Wil je dagelijkse schakeltijden instellen of heb je behoefte aan meer flexibiliteit, zoals het programmeren van verschillende schema’s voor verschillende dagen?

Sommige geavanceerde tijdschakelaars bieden zelfs functies zoals toevalsmodus. Met een toevalsmodus worden schakeltijden willekeurig gegenereerd om de indruk te wekken dat er iemand thuis is. Dit kan inbrekers afschrikken. 

4. Schakelvermogen

Bij het kiezen van een tijdschakelaar is het essentieel om het schakelvermogen te controleren.

Het schakelvermogen verwijst naar het maximale vermogen dat de tijdschakelaar kan verwerken. Zorg ervoor dat het schakelvermogen voldoende is om jouw specifieke apparaten te kunnen bedienen.

Controleer ook of de tijdschakelaar geschikt is voor het type belasting dat je wilt schakelen, zoals verlichting, pompen of verwarmingssystemen. 

5. Type aarde

Veiligheid moet altijd een prioriteit zijn bij de aanschaf van elektronische apparaten. Hou rekening met het type aarding:

  • Een schakelaar met randaarde is alleen geschikt voor (geaarde) Nederlandse stopcontacten.
  • Een schakelaar met penaarde is alleen geschikt voor (geaarde) Belgische stopcontacten. Een hybride schakelaar is geschikt voor beiden.

Hoe werkt een mechanische tijdschakelaar?

Niet iedereen weet hoe een mechanische tijdschakelaar precies werkt. In het filmpje hieronder wordt het goed uitgelegd hoe je deze moet gebruiken. 

Beste tijdschakelaar overzicht

Een witte intelligente contactdoos van Iconique

Beste slimme schakelaar

Iconique Smart Plug

Een witte digitale tijdschakelaar van scanpart.

Beste digitale tijdschakelaar

Scanpart Schakelklok Digitaal Week

Een witte tijdschakelaar.

Beste mechanische

SEC24 TMR101

Een stopcontact voor buiten waarbij je tijden in kan schakelen.

Beste tijdschakelaar voor buiten

Brennenstuhl MMZ 44

Een blauw en wit stopcontact waarmee je tijden in kan stellen.

Beste budget keuze

Q-Link tijdschakelklok

De 5 beste tijdschakelaars

We bespreken verschillende tijdschakelaars in dit artikel. We hebben deze selectie gemaakt nadat we veel verschillende hebben onderzocht en vergeleken. De 5 die je hier ziet zijn als beste naar voren gekomen. Ze zijn dus allemaal van hoge kwaliteit. Toch weten we dat gebruikers verschillende wensen, behoeften en budgetten hebben. Daarom hebben we de selectie van beste afgestemd op verschillende voorkeursfactoren, zodat je de tijdschakelaar kan vinden die het best bij jouw situatie past.

Beste slimme tijdschakelaar

Een witte intelligente contactdoos van Iconique

Iconique Smart Plug

Binnen | te bedienen via smart phone | randaarde (geschikt in Nederland) 

9.2/10
4.3/5

We vinden de Iconique Smart Plug de beste slimme tijdschakelaar omdat je deze vanaf je telefoon in kan stellen. 

In vergelijking met andere tijdschakelaars die we hier reviewen is dit de enige die je via de app kan bedienen. Dat is ontzettend handig omdat dit zorgt voor veel gemak en omdat je de tijdschakelaar aan kan zetten vanaf elke locatie ter wereld. Ben je al in het buitenland en vergeten om een tijdschema te starten? Dat is geen probleem. Pak je telefoon erbij en het is zo gepiept. 

Daarnaast heeft deze als bonus dat je er ook nog eens energieverbruik van apparaten mee kan meten. Dat vinden wij een hele hanige functie omdat je daarmee meer inzicht krijgt in je energieverbruik. 

We vinden de Iconique Smart Plug dan ook een echte aanrader door de smart phone bediening, de energiefunctie en de betaalbare prijs. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Scanpart Schakelklok digitaal week

Binnen | digitaal | randaarde

8.0/10
4/5

We kunnen de Scanpart Schakelklok het beste omschrijven als praktisch, digitaal en geavanceerd. 

We hebben dit model van Scanpart als beste digitale tijdschakelaar verkozen omdat deze de optie tot wekelijkse programering biedt. Dat geeft meer mogelijkheden dan een traditionele digitale tijdschakelaar die elke dag dezelfde programering uit zal voeren. Bij deze tijdschakelaar van Scanpart heb je bijvoorbeeld de optie om lampen in het weekend op andere tijden aan en uit te schaken zodat je inbrekers nog beter afschrikt. 

Het digitale display is eenvoudig te gebruiken, maar we raden je wel aan om de handleiding er bij eerste keer bij te houden zodat je die erop na kan slaan als je iets niet snapt. 

Nadat je het apparaat een eerste keer ingesteld hebt, zal je merken hoe makkelijk deze te gebruiken is en dat dit een goede investering is om inbrekers op afstand te houden. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Beste mechanische tijdschakelaar

Een witte tijdschakelaar.

SEC24 TMR101 Tijdschakelaar

Binnen | mechanisch | randaarde

9.0/10
4.7/5

De SEC 24 TMR101 is een goede traditionele tijdschakelaar zoals de meeste mensen hem kennen. Deze is eenvoudig te bedienen, zonder extra poespas en heeft een klassiek uiterlijk. 

De tijdschakelaar is robuust, gemaakt van goede kwaliteit en eenvoudig te bedienen zonder extra poespas. Het is daarom een goede keurze voor mensen die de voorkeur hebben voor een traditionele niet-digitale oplossing. Daarom vinden we dit de beste mechanische tijdschakelaar op de markt. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Beste tijdschakelaar voor buiten

Een stopcontact voor buiten waarbij je tijden in kan schakelen.

Brennenstuhl MMZ 44

Buiten | mechanisch | randaarde

8.6/10
4.3/5

De Brennenstuhl MMZ 44 is een mechanische tijdschakelaar die speciaal ontworpen is voor buitengebruik. Daarom vinden we dit de beste koop wanneer je een tijdschakelaar zoekt voor de tuinverlichting of voor kerstlampjes die je ’s winter buitenshuis hangt. 

Dit model is weersbestendig en kan de elementen daarom goed weerstaan. Hij is gebouwd met materialen van kwaliteit en beschikt over twee beschermingsklepjes tegen vocht en regen. Daarnaast werkt dit model, evenals de tijdschakelaar van SEC24, mechanisch en is deze daarom gemakkelijk te bedienen.  

De combinatie van weersbestendigheid, betrouwbaarheid en eenvoudigheid maakt dat wij deze Brennensthul als beste voor buitengebruik hebben beoordeeld. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Beste budget keuze

Een blauw en wit stopcontact waarmee je tijden in kan stellen.

Q-link tijdschakelaar

Binnen | mechanisch | randaarde

8.0/10
4/5

Als je niet te veel geld uit wilt geven aan een tijdschakelaar, dan is dit model Q-link een goede optie. 

In vergelijking met de andere tijdschakelaars die in deze lijst staan, is dit een eenvoudig model zonder extra franjes of speciale functies.

We hopen alleen wel dat Q-link binnenkort nog een model op de markt brengt met een neutraal gekleurde ring in plaats van kobalt blauw, want deze felle kleur steekt naar onze mening iets te veel af in de meeste interieurs. 

Door de betaalbare prijs van onder de €10 en de gebruiksvriendelijkheid hebben wij deze verkozen tot beste budget keuze. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Veel gestelde vragen

Een tijdschakelaar gebruikt heel weinig stroom. Een mechanische tijdschakelaar verbruikt ongeveer 1 watt per uur.  Dat is dus 24 watt per dag. Het verbruik van een digitale tijdschakelaar is meestal iets meer. Het stroomverbruik ligt hierbij op 2 watt per uur.

Een tijdschakelaar plaatst je in een stopcontact. Je steekt de stekker van het apparaat in de schakelklok. Bij de mechanische schakelaar draait de ronde schijf met aanduiding van de uren meestal in één dag rond. Je klikt de pinnetjes rond de schuif omhoog of omlaag, hiermee wordt de stroomtoevoer geregeld. De digitale tijdschakelaar heeft druktoetsen en een display waarmee je de schakelaar inschakelt.

De beste tijdschakelaar bepaal je aan de hand waarvoor je hem wil gebruiken. Binnen, buiten of in een vochtige ruimte? Onze keuze gaat uit naar een slimme tijdschakelaar boven een mechanische omdat die meer mogelijkheden heeft en vanaf je telefoon te bedienen is. Daarom raden we de Iconique Smart Plug aan. Lees hierboven onze review over dit product. 

Een tijdschakelaar schakelt je apparatuur in of uit op een vooraf ingestelde tijd. Bijvoorbeeld de televisie, verlichting, een aquarium, kerstlampjes, een wasmachine, elektrische verwarming of een koffiezetapparaat.

Gerelateerde artikelen