Rookmelder

Een rookmelder, brandmelder of brandalarm is essentieel om je op tijd waarschuwen wanneer er brand is in je huis. Als je er meerdere in je huis hebt, kan je het nog brandveiliger maken door voor koppelbare rookmelders te kiezen. Deze geven gelijktijdig een alarm af wanneer één van de rookmelders rook detecteert. Of kies voor een slimme rookmelder die je via een app kan aan- en uitschakelen en die je via je telefoon waarschuwt dat het alarm af gaat.

Waar je op moet letten bij aanschaf van een rookmelder

Als je een rookmelder gaat kopen dan is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden:

1. Batterij of netstroom​

Je kan rookmelders kopen die op batterij werken of op netstroom. Beide opties hebben voor- en nadelen.

Een rookmelder op batterij is draadloos en hoef je niet op de elektriciteit aan te sluiten. Het nadeel is dat de batterij op een gegeven moment op kan gaan. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel op de markt met een lange batterijduur van tot wel 10 jaar.

Wil je je geen zorgen hoeven te maken over het leeg gaan of moeten vervangen van batterijen en kan je ze op je elektriciteit aansluiten? Kies dan een model dat op netstroom aangesloten kan worden.

2. Alarmering

Je kunt op verschillende manieren gealarmeerd worden. Een rookmelder alarmeert je vrijwel altijd door een duidelijk geluidssignaal in huis, maar tegenwoordig zijn er ook slimme rookmelders die je daarnaast ook per app, sms, email, of telefonisch kunnen alarmeren. Wel zo handig wanneer het alarm af gaat als je niet thuis bent.

3. Compatibiliteit

Wanneer je smart home technologie in huis hebt zoals Google Nest, Alexa of een ander soort dan is het mooi als je je rookmelder hier ook op aan kan sluiten zodat je deze via jouw smart home systeem kan bedienen. Check daarom vooraf of je rookmelder compatibel is met het smart home systeem dat jij in huis hebt.

4. Interconnectiviteit

Sommige rookmelders kan je onderling met elkaar verbinden. Dit is handig wanneer je meerdere rookmelders hebt en wilt dat ze tegelijkertijd af gaan in het geval dat een van hen rook detecteert. 

Certificering

Het is belangrijk om een rookmelder te kopen die gecertificeerd is. Bij een gecertificeerde rookmelder weet je namelijk zeker dat deze voldoet aan de veiligheidsstandaarden.

Koop daarom een rookmelder die voldoet aan de Europese NEN-14604 norm en die beschikt over een CE-certificaat.

Beste rookmelder overzicht

Een Google Nest Protect brandalarm

Beste slimme rookmelder

Google Nest Protect

Een ronde witte rookmelder van Elro

Beste prijs-kwaliteit verhouding

ELRO FS2010 Rookmelder | 1, 2 Of 6 Stuks

Een rond wit firex rookalarm

Beste rookmelder op netstroom

Firex KF20 4973 Rookmelder 230v

Een ronde dunne rookmelder van Elro 

Mooiste design

ELRO FS4610 Ultra Dunne Rookmelder Met 10 Jaar Batterij

Een brandalarm van X-sense met daarnaast een smartphone met app

Beste rookmelder te bedienen met een app

X-Sense XS01-WT Slimme Rookmelder Met Wifi

Een rond rookalarm van Smartwares

Budget keuze

Smartwares RM250 Rookmelder | 1, 2 Of 4 Stuks

De 6 beste rookmelders

We bespreken verschillende brandmelders in dit artikel. We hebben deze selectie gemaakt nadat we naar heel veel verschillende rookmelders hebben onderzocht en vergeleken. De zes die je hier ziet zijn als beste naar voren gekomen. Ze zijn dus allemaal van hoge kwaliteit. Toch weten we dat gebruikers verschillende wensen, behoeften en budgetten hebben. Daarom hebben we de selectie van beste afgestemd op verschillende voorkeursfactoren, zodat je de rookmelder kan vinden die het best bij jouw situatie past.

Alle rookmelders die wij aanraden zijn van de Europese certificaten voorzien.

Beste Slimme rookmelder

Een Google Nest Protect brandalarm

Google Nest Protect ​

9.8/10
4.7/5

De Google Nest Protect is de slimste rookmelder op de markt. Hij is ontworpen om rook- en CO2 te detecteren en je vervolgens te waarschuwen zodat jij, je huisgenoten en je huis op tijd beschermd worden.

Via de app kan je ontvang je real-time meldingen. Zo wordt je geïnformeerd wanneer het rookalarm af gaat als je niet thuis bent. Ook kan je de Google Nest via je de app aan en uitschakelen. 

Belangrijke eigenschappen: 

Om rekening mee te houden: 

Beste Prijs-kwaliteit verhouding

Een ronde witte rookmelder van Elro

ELRO FS2010 Rookmelder | 1, 2 of 6 stuks

9.0/10
4.5/5

We raden de Elro FS2010 aan als je een goede rookmelder wilt kopen voor een lage prijs. Elro is een Nederlands merk dat al meer dan 35 jaar bestaat. Dit is een simpele rookmelder met een lange batterij duur. En hoe meer stuks je koopt hoe lager de prijs per stuk wordt. Dat is mooi meegenomen.

Belangrijke eigenschappen: 

Om rekening mee te houden: 

Beste rookmelder op netstroom

Een rond wit firex rookalarm
9/10
4.5/5

De Firex KF20 4973 Rookmelder 230v werkt op netstroom. Daarom kan je er altijd op vertrouwen dat deze werkt. Ook als de stroom uitvalt blijft deze rookmelder zijn werk doen, maar dan op basis van de back-up batterij. 

Kortom, een betrouwbare en duurzame rookmelder voor mensen die deze graag op netstroom aansluiten. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden

ELRO FS4610 Ultra Dunne Rookmelder Met 10 Jaar Batterij

9/10
4.5/5

Als het belangrijk voor je is dat jouw rookmelder mooi in je interieur past, dan raden we de ELRO FS4610 Ultra Dunne Rookmelder aan. Het is de dunste rookmelder ter wereld. Deze mooie platte rookmelder heeft een minimalistisch design en zal je vliegensvlug waarschuwen als hij rook detecteert. Zo voel je je veilig in huis en staat de rookmelder ook nog eens mooi.

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden

Beste rookmelder te bedienen met App

Een brandalarm van X-sense met daarnaast een smartphone met app

X-Sense XS01-WT Slimme Rookmelder Met Wifi | 1, 2, 3 Of 6 Stuks

9/10
4.5/5

Gebruikers van de X-Sense XS01-WT rookmelder zijn erg tevreden met dit apparaat. Deze kleine kwalitatieve rookmelder van X-Sense is gemakkelijk te monteren en heeft een groot meetbereik tot wel 40m2. Mocht de rookmelder rook opsporen dan gaat het alarm direct af én krijg je een melding op je telefoon. Wel zo prettig om te weten dat je rookalarm af gaat wanneer je niet thuis bent, zodat je snel schade kan beperken. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Smartwares RM250 Rookmelder | 1,2 Of 4 Stuks ​

8.6/10
4.3/5

De Smartwares RM250 Rookmelder is een betaalbare rookmelder. Rook wordt vroegtijdig opgespoord door het detectiesysteem waarna deze rookmelder een luid alarm signaal laat horen om je tegen brandgevaar te beschermen. 

Je zal de batterij wel ieder jaar moeten vervangen. En wanneer dat nodig is zal je piepjes horen zodat je er op tijd een nieuwe batterij in kan doen. 

Deze rookmelder is een goede keuze wanneer je een klein budget hebt en opzoek bent naar een betrouwbare rookmelder. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Veel gestelde vragen

Volgens de brandweer is het het belangrijkste dat je een rookmelder koopt die voldoet aan het Europese keurmerk EN 14604. Verder geeft de brandweer op zijn site aan dat zij geen voorkeur hebben voor een bepaald merk of type zolang het maar over een EN 14604 keurmerk beschikt.

Op deze pagina hebben wij de beste rookmelders op een rij gezet. Welke rookmelder het beste is voor jou hangt af van je wensen en eisen. Wil je bijvoorbeeld een rookmelder die heel geavanceerd is en die je kan koppelen aan je smarthome systeem? Dan raden we de Google Nest Protect aan. Wil je echter een goedkoop model dat precies doet wat hij moet doen? Kijk dan naar onze budget keuze: de Smartwares RM250.

Vanaf 1 juli 2022 is het wettelijk verplicht om een rookmelder op elke verdieping van je huis te hangen. Koop altijd een rookmelder met het EN 14604 keurmerk zodat deze aan de veiligheidsvoorschriften voldoet.

Plaats op iedere verdieping van je huis minimaal 1 rookmelder. De brandweer geeft als advies om deze zowel in je slaapkamer op te hangen als in de vluchtroute zoals je gang of een andere ruimte waardoor je gemakkelijk naar buiten kan.
Rookmelders hang je op aan het plafond, omdat rook opstijgt. Daarnaast hang je deze minimaal 50 cm van een muur of een hoek.

Gerelateerde artikelen

Een kinderbed en nachtkastje met een Google Nest Protect rookmelder
Brandveiligheid

Slimme rookmelder

Een slimme rookmelder is net wat geavanceerder dan een standaard rookmelder. Een slimme rookmelder stuurt bijvoorbeeld meldingen naar je telefoon wanneer er rook gedetecteerd is.

Een houten muur een brandslanghaspel en een brandblusser
Brandveiligheid

Brandbeveiligingsset

In een brandbeveiligingsset vind je verschillende brandbeveiligingsapparatuur en -materialen.  Een brandbeveiligingsset kan bijvoorbeeld bestaan uit 2 rookmelders, een koolmonoxidemelder, een blusdeken en een brandblusser. Je

Een eettafel met daarvoor een witte muur met een koolmonoxidemelder
Brandveiligheid

Koolmonoxidemelder

Koolmonoxide (ook wel CO genoemd) is een geurloos en kleurloos giftig gas dat je niet kan zien met het blote oog. Daarom is het van