Brandslang

Stel je bent thuis en het rookalarm gaat af in de keuken of je ruikt rook in de schuur. Je gaat erop af en ziet dat er brand uitgebroken is. Als de brand nog klein is en het gaat om brandklasse A (vaste stoffen zoals hout, papier en textiel) kan je deze blussen met een brandslang. Ten opzichte van een brandblusser – die redelijk snel op gaat, is het voordeel van een brandslang dat deze aangesloten is op het waterleidingnetwerk en daardoor onbeperkt gebruikt kan worden. Maar wat moet je weten voordat je een brandslang koopt en welke is het meest geschikt voor jouw woning of kantoor? Om je met deze vragen te helpen hebben we alles wat je moet weten over brandslangen op een rij gezet en een selectie gemaakt van de beste brandslangen op de markt. 

Waar je op moet letten bij aanschaf van een brandslang

Als je een brandslang gaat kopen dan is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden:

1. Lengte en diameter

Het is belangrijk om na te gaan hoe lang en groot de diameter van de brandslang moeten zijn afhankelijk van je behoeften. Meestal zijn brandslangen tussen de 20 en 30 meter. En de diameter van brandslangen is meestal tussen de 2,5 en 7,5 cm.

Bij het bepalen van de juiste lengte en dikte raden we je aan om rekening te houden met de volgende factoren:

  • De grootte het gebouw
  • De afstand tussen de waterbron en brandhaard
  • De hoeveelheid water die je nodig hebt.


Kies voor een langere en dikkere brandslang bij een groter huis, schuur of kas. In lokale voorschriften staat vaak een vereiste minimumlengte en diameter. Het is dan ook verstandig om deze vooraf te raadplegen. 

2. Materiaal

Naast de lengte en diameter is het materiaal van de brandslang een belangrijke eigenschap. Brandslangen worden gemaakt van verschillende materialen zoals:

Rubber – verdraagt tot 70°C
Dit materiaal is duurzaam, flexibel en heeft een lange levensduur, maar is ook zwaar en lastiger te hanteren dan andere materialen.

PVC – verdraagt tot 60°C
PVC is licht en je manoeuvreert er gemakkelijk mee door een huis of gebouw. Het nadeel is echter dat dit materiaal niet zo duurzaam is als rubber en er kunnen snel knikken of buigingen in de slang ontstaan.

TPO – verdraagt tot 80°C
TPO staat voor thermoplastisch polyolefine. Wederom een licht en makkelijk hanteerbaar materiaal. Maar helaas wat minder duurzaam dan een slang van rubber en ze hebben een iets verhoogd risico op scheurtjes.

PU – verdraagt tot 80°C
PU brandslangen zijn licht en flexibel. Daarnaast doe je er langer mee dan met een PVC- of TPO-slang. Je betaalt er wel wat meer voor dan voor de andere materialen en ze zijn wat gevoelig voor slijtage door chemicaliën en olie.

Kortom, ieder materiaal heeft plus- en minpunten. Daarom moet je altijd naar de specifieke situatie kijken waarin de brandslang gebruikt wordt voordat je er één aanschaft. ​

3. Certificering

Koop altijd een gecertificeerde brandslang. Zo weet je zeker dat deze aan de vereiste normen voldoet. Check vooraf altijd of je brandslang aan één van de onderstaande normen voldoet. 

  • NEN-EN 671-1:2012 – brandslanghaspel met vormvaste slang 
  • NEN-EN 671-2:2012 – plat-oprolbare slang
  • NEN-EN 671-3:2009 – onderhoud van slanghaspels met vormvaste slang en slangsystemen met plat-oprolbare slang

4. Gebruiksgemak

Om een brand effectief te kunnen blussen met een brandslang moet deze goed toegankelijk zijn én gemakkelijk te hanteren. 

Zorg ervoor dat je snel bij de slang kan in een geval van nood. Dat je vooraf weet hoe je deze moet gebruiken. En dat deze makkelijk hanteerbaar is.

5. Onderhoud

Om er zeker van te zijn dat de brandslang goed werkt in een noodsituatie moet je deze goed onderhouden. Dat doe je door de volgende stappen te nemen: 

  1. Regelmatig controleren en testen: check om de zoveel tijd of er geen sprake is van slijtage, scheuren of andere vormen van schade. Vergeet dan ook niet de aansluitingen en fitting te inspecteren. Daarna kan je de brandslang testen door deze volledig uit te rollen, de kraan aan te zetten en deze te laten doorstromen. Dan weet je zeker dat er geen lekken zijn. 

  2. Reinigen: om te voorkomen dat vuil een goede werking verhindert, dien je de slang schoon te houden. Dat doe je gemakkelijk met een zachte borstel, water en zeep. 

  3. Bewaren: berg de brandslang op een droge, koele plaats en houd hem uit de buurt van warmtebronnen of direct zonlicht. 

  4. Vervangen: om veiligheid te waarborgen dien je de slang te vervangen wanneer deze is verouderd, beschadigd of niet goed functioneert. 

Door het opvolgen van deze onderhoudsadviezen zorg je ervoor dat je brandslang in een goede staat verkeert in het geval van brand. Daarmee kan je veel schade en ellende beperken en voorkomen. 

Beste brandslang overzicht

Een rode brandslanghaspel van ajax 

Beste brandslanghaspel

AJAX 3/4 Slanghaspel

Een rode rubberen opgerolde brandslang 

Beste Rubberen brandslang

Haspelslang 19 Mm

Een witte opgerolde PVC brandslang

Brandslang van PVC

Onex Brandslang 30m Met C-Storz Koppeling 2 Inch

Een rode opgerolde brandslang van Champion

Beste budget keuze

Champion Brandslang 20m Met C-Storz Koppeling 2 Inch

De 4 beste brandslangen

We bespreken verschillende brandslangen in dit artikel. We hebben deze selectie gemaakt nadat we veel verschillende brandslangen hebben onderzocht en vergeleken. De vier die je hier ziet zijn als beste naar voren gekomen. Ze zijn dus allemaal van hoge kwaliteit. Toch weten we dat gebruikers verschillende wensen, behoeften en budgetten hebben. Daarom hebben we de selectie van de beste afgestemd op verschillende voorkeursfactoren, zodat je de brandslang kan vinden die het best bij jouw situatie past.

Beste brandslanghaspel

Een rode brandslanghaspel van ajax 

AJAX 3/4 slanghaspel 600x128

20, 25, of 30 meter | rubber | brandklasse A – vaste stoffen (hout, papier, textiel) | NEN-EN 671-1 gecertificeerd en CE-keurmerk 

Het grote voordeel van de Ajax-brandslanghaspel vinden wij dat je er snel en effectief mee kan werken wanneer er brand uitgebroken is. Doordat de brandslang inclusief zwenkbare metalen haspel geleverd wordt kan je snel handelen. De slang rolt soepel van de haspel af en knikt niet waardoor het water er goed doorheen kan stromen om brand mee te blusssenn. 

Wel hadden we liever dat deze slanghaspel inclusief montageset verkocht werd, omdat je deze er nu apart bij moet kopen terwijl het handiger zou zijn als je er meteen de juiste montageset bij zou krijgen. Ondanks dat kleine minpunt is dit een hoogwaardige brandslang waar je zonder ervaring of training goed mee overweg kan. 

Belangrijke eigenschappen: 

Om rekening mee te houden: 

Rubberen brandslang

Een rode rubberen opgerolde brandslang 

Haspelslang 19 mm

20, 25, of 30 meter | Rubber | brandklasse A – vaste stoffen (hout, papier, textiel) |  ISO 1307:2008 gecertificeerd en CE-keurmerk

Deze rubberen slang is verkrijgbaar in 20, 25 en 30 meter waardoor je makkelijk een geschikte maat kan vinden voor het huis of gebouw waar je deze op wilt hangen. Omdat rubber een duurzaam materiaal is, zijn wij fan van deze slang. 

Dit is een enkele slang zonder haspel en daarom vinden wij deze heel geschikt wanneer je een oude brandslang met haspel moet vervangen. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden

Beste PVC brandslang

Een witte opgerolde PVC brandslang

Onex Brandslang 30m met C-Storz koppeling 2 Inch

20 of 30 meter | PVC-bovenlaag | brandklasse A – vaste stoffen (hout, papier, textiel) 

De diameter van 2 inch ofwel ±5 cm viel ons meteen op aan deze Onex brandslang. De diameter van deze slang is meer dan 2 keer zo groot als die van de rubberen brandslang die we hierboven hebben besproken die slechts een diameter van 1,9 cm heeft. Daardoor heeft deze brandslang een grotere watertoevoer dan het bovenstaande model en kan je er nog sneller branden mee blussen.

Ook is PVC lichter dan rubber en daardoor net iets gemakkelijker te hanteren. Tot slot is de C-Storz koppeling heel gebruikelijk in heel Europa en daardoor aan te sluiten op vele andere brandslangen en brandbestrijdingsapparatuur. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden

Budget keuze brandslang

Een rode opgerolde brandslang van Champion

Champion Brandslang 20m met C-Storz Koppeling 2 Inch

20 meter | PVC-bovenlaag | brandklasse A – vaste stoffen (hout, papier, textiel) 

De Champion brandslang lijkt met betrekkinng tot de specificaties de Onex brandslang die we hierboven hebben besproken, maar deze is net wat zachter geprijsd. Dit is daarom een goede budget optie voor mensen die op zoek zijn naar een lichte en gemakkelijk hanteerbare brandslang met twee C-storz koppelingen. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Veel gestelde vragen

Wanneer je een brandslang gebruikt dan blus je met water. Water kan op bepaalde materialen wél gebruikt worden en op andere juist absoluut niet. 

Een brandslang kan wel gebruikt worden bij branden met brandklasse A. Dat zijn vaste stoffen zoals hout, textiel en papier. Voorbeelden daarvan zijn: kleine branden in prullenbakken met papier; brand in de woonkamer wanneer gordijnen, meubels of tapijten in brand staan; brand van bouwmaterialen bijvoorbeeld hout of isolatiemateriaal.  

Een brandslang kan niet gebruikt worden voor vloeistoffen zoals olie, frituurvet of benzine en niet bij giftige stoffen die in brand staan daar moeten namelijk een ander blusmiddelen voor gebruikt worden. 

Daarom is het altijd van belang om de brandweer in te schakelen bij grotere branden, zodat je er zeker van bent dat het juiste blusmiddel gebruikt wordt. 

De meeste brandslangen die worden gebruikt in huizen, gebouwen en door de brandweer zijn ongeveer 20 tot 30 meter lang. Maar er zijn ook brandslangen langer dan 30 meter verkrijgbaar. Deze worden meestal gebruikt in de industriële bedrijven of voor grote gebouwen. 

Bij een slanglengte die te lang is kan dat de bluseffectiviteit verminderen, door een te lage waterdruk en een gebrek aan genoeg watertoevoer naar de slang. 

Een brandslang is een flexibele buis die gemaakt is om water doorheen te laten stromen naar een plek waar brand is. Aan het einde van de brandslang zit een spuitstuk waar je aan kan draaien om de waterstraal mee te reguleren. 

De brandslang moet op een kraan of watervoorziening aangesloten zijn zodat er water doorheen gepompt kan worden. Vervolgens moet je het spuitstuk op de brandhaard richten en kan je de brand blussen. 

In gebouwen met een oppervlakte van minder dan 500m² is het niet verplicht om een brandslanghaspel aangesloten te hebben.  

In Nederland is een brandslang haspel wel  verplicht in gebouwen van meer dan 500m² of in gebouwen met een hoger risico op het uitbreken van brand. Dit geldt dus meestal voor grote gebouwen zoals kantoren, ziekenhuizen, scholen, horeca en winkels. 

Deze verplichting geldt enkel voor gebouwen waarvan de bouwaanvraag na 31 maart 1997 is vastgelegd en die volgens het Bouwbesluit 2012 in een bepaald brandcompartiment vallen. Dit is vastgelegd in het Bouwbesluit 2012

Gerelateerde artikelen

Een kinderbed en nachtkastje met een Google Nest Protect rookmelder
Brandveiligheid

Slimme rookmelder

Een slimme rookmelder is net wat geavanceerder dan een standaard rookmelder. Een slimme rookmelder stuurt bijvoorbeeld meldingen naar je telefoon wanneer er rook gedetecteerd is.

Een eettafel met daarvoor een witte muur met een koolmonoxidemelder
Brandveiligheid

Koolmonoxidemelder

Koolmonoxide (ook wel CO genoemd) is een geurloos en kleurloos giftig gas dat je niet kan zien met het blote oog. Daarom is het van

Een bakstenen muur waar een rode blusdeken tegen bevestigd is
Brandveiligheid

Blusdeken

Een blusdeken kan een waardevolle toevoeging zijn om je huis of bedrijfsruimte brandveiliger te maken. Blusdekens zijn vooral gemaakt voor beginnende branden. Het is belangrijk