Waterbesparende douchekop

Een welnessgevoel ervaren onder je eigen douche én water en energie besparen. Wie wil dat niet? Of misschien ben jij een stoere en douche je graag koud? Goede waterbesparende douchekoppen verdienen zichzelf snel terug omdat het water dat je niet gebruikt ook niet verwarmd hoeft te worden. Dat scheelt veel gas en elektra met behoud van je douchecomfort. Hieronder vind je een aantal belangrijke factoren om in gedachten te houden bij de aankoop van een waterbesparende douchekop.

Waar je op moet letten bij aanschaf van een waterbesparende douchekop

Als je een waterbesparende douchekop gaat kopen dan is het belangrijk om met een aantal factoren rekening te houden.

1. Waterdruk

Een van de belangrijkste factoren om te overwegen bij de aankoop van een waterbesparende douchekop is de waterdruk. De slimme douchekop combineert zuurstof met water waardoor de waterdruk op peil blijft. Hierdoor behoud je het comfortabele gevoel van een sterke waterstraal dat je gewend bent.

2. Waterverbruik

Het waterverbruik van een waterbesparende douchekop is een andere belangrijke factor om te overwegen. Het kan helpen om je waterrekening te verlagen en het milieu te sparen. De waterbesparing varieert tussen de 20% en 50%. Controleer of de beloofde waterbesparing ook klopt. Douchekoppen die meer water besparen zijn over het algemeen iets hoger in prijs.

3. Type straal

Er zijn verschillende soorten stralen beschikbaar voor waterbesparende douchekoppen, waaronder regen, massage en jet stralen. De jetstraal wordt ook wel pulse genoemd. De meeste waterbesparende douchekoppen hebben meerdere sproeistanden. Elk type straal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Sommige mensen vinden een regenstraal bijvoorbeeld ontspannender dan een krachtige jetstraal, terwijl anderen de voorkeur geven aan de stimulerende werking van een massagestraal. De meeste douchekoppen kun je instellen op meerdere straaltypes, zodat je elke dag kunt genieten van de afwisseling. 

4. Materiaal en duurzaamheid

Bij de aankoop van een waterbesparende douchekop is het ook belangrijk om het materiaal en de duurzaamheid van de douchekop in je afweging mee te nemen. Sommige douchekoppen zijn gemaakt van plastic, terwijl andere gemaakt zijn van metaal. Plastic kan goedkoper zijn, maar ook minder duurzaam en gemakkelijker breken of beschadigen. Het is de overweging waard om te investeren in een duurzame douchekop van hoge kwaliteit die lang meegaat en minder snel vervangen hoeft te worden.

5. Vorm, diameter en kleur

Een mooie douchekop is een sieraad in je badkamer. Je kunt kiezen voor chroom-, zwart- en soms goudkleurig.  Je hebt douchekoppen met verschillende diameters en regendouches met hele brede douchekoppen. Een grotere douchekop zorgt ervoor dat een groter gedeelte van je lichaam omringd wordt met de waterstralen, wat zorgt voor nog meer comfort. 

Beste waterbesparende douchekop overzicht

Een douchekop en een tekst die zegt dat deze 50% water bespaart

Beste prijs-kwaliteit verhouding

EcoRain Charly Waterbesparende Douchekop

Een vierkante regen douchekop

Beste waterbesparende regendouche

EcoRain Regendouchekop XL

Een chromen douchekop die waterverbruik verminderd van Grohe

Beste budget keuze

Grohe QuickFix Vitalio Waterbesparende Douchekop

De 3 beste waterbesparende douchekoppen

We bespreken verschillende waterbesparende douchekoppen in dit artikel. We hebben deze selectie gemaakt nadat we veel verschillende waterbesparende douchekoppen hebben onderzocht en vergeleken. De 3 die je hier ziet zijn als beste naar voren gekomen. Ze zijn dus allemaal van hoge kwaliteit. Toch weten we dat gebruikers verschillende wensen, behoeften en budgetten hebben. Daarom hebben we de selectie van beste afgestemd op verschillende voorkeursfactoren, zodat je de waterbesparende douchekop kan vinden die het best bij jouw situatie past.

Beste prijs-kwaliteit verhouding

Een douchekop en een tekst die zegt dat deze 50% water bespaart

EcoRain Charly Waterbesparende douchekop

30% – 50% waterbesparend | diameter: 13 cm | 3 sproeistanden | chroom of zwart

9.8/10
4.9/5

Van alle waterbesparende douchekoppen die wij hebben onderzocht vinden we dat de Eco Rain Charly de beste prijs kwaliteit verhouding heeft. Deze waterbesparende douchekop is mooi vormgegeven en heeft een eerlijke prijs. 

Het prettige aan deze douchekop is dat deze water bespaart, maar toch ook genoeg druk behoudt. Je staat dus niet onder een miezerig straaltje. Ook is grote van de kop van 13 cm een pluspunt. Die is een stukje groter dan bijvoorbeeld de douchekop van 10 cm van Grohe die we hieronder bespreken. Met deze EcoRain douchekop heb je dus een brede waterverdeling. 

Kortom, een mooie douchekop die goed is voor het milieu en ook heel prettig is om mee te douchen.  

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

beste waterbesparende Regendouche

Een vierkante regen douchekop

EcoRain - Regendouchekop XL

30% waterbesparend | 30 cm breed | 1 sproeistand | chroom of zwart

8.8/10
4.3/5

We zijn enthousiast over de EcoRain Regendouchekop. Je kan ook water besparen als je liever onder een regendouche staat in plaats van een handdouche. 

De douche heeft een grote kop waardoor je er met je hele lichaam onder kan staan. Ook is dit model slim gemaakt omdat de sproeiers zo zijn ontworpen dat je het waterverbruik vermindert zonder druk te verliezen. Daardoor voelt de straal prettig en vol aan. 

Je kan deze kop in twee kleuren bestellen. Zwart of chroom dus er is er altijd wel een die mooi in je badkamer staat. 

 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Beste Budget keuze

Een chromen douchekop die waterverbruik verminderd van Grohe

Grohe QuickFix Vitalio waterbesparende douchekop

Bespaart 1,3 liter water per minuut | diameter: 10 cm | 2 sproeistanden | chroom

8.5/10
4/5

We vinden dat Grohe een goede waterbesparende douchekop heeft gemaakt. Het is een simpel model voor een betaalbare prijs waar je ook nog eens water mee bespaart. 

Een normale douchekop gebruikt snel zo’n 7 liter per minuut, maar dat geldt niet voor deze Grohe douchekop. Door de ingebouwde doorstroombegrenzer verbruik je bij deze douche slechts 5,7 liter per minuut. 

We hebben deze als beste budgetkeuze verkozen omdat deze betaalbaar is, maar kwalitatief ook goed en prettig om mee te douchen. Tiger heeft bijvoorbeeld ook een budget waterbesparende douchekop. Die is nog iets lager geprijsd, maar heeft een douchekop van slechts 7,5 cm. Dat vinden we te klein voor een fijne douche-ervaring. Ook zijn er veel andere goedkope merkloze waterbesparende douchekoppen op de markt, maar die zijn niet van voldoende kwaliteit. 

Als je dus graag een waterbesparende douchekop in huis haalt voor een zacht prijsje, dan raden we dit model van Grohe aan. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Veel gestelde vragen

Een waterbesparende douchekop bespaart water door het aantal stralen te verminderen en verder uit elkaar te plaatsen. Door de stralen op elkaar te laten botsen ontstaan er heel veel kleine druppeltjes. Zo wordt er veel nat met weinig water. 

Op de verpakking van een douchekop staat de volumestroom of  het waterverbruik. Als deze onder de 7,2 liter/minuut ligt, heb je een waterbesparende douchekop. De volumestroom wordt soms ook in letters uitgedrukt. De letter Z hoort bij de waterbesparende douchekop. Je kunt ook checken of je huidige douchekop waterbesparend is door een emmer te vullen met water uit je douchekop. Zit er na één minuut meer dan 7,2 liter in? Dan is je douchekop niet waterbesparend.

Een waterbesparende douchekop laat maximaal 7,2 liter water per minuut door. Hierdoor verbruik je minder water. Je bespaart ook de energie omdat je minder water hoeft te verwarmen. Daarmee beperk je de CO2 uitstoot.

Regendouches gebruiken meestal meer water dan een douchekop, maar er bestaan ook waterbesparende regendouches. De techniek die daarbij gebruikt wordt is vergelijkbaar.

Gerelateerde artikelen

Een tuin met een grote groene regenton en een tuinslang.
Water besparing

Regenton

Regentonnen zijn een hele goede manier om regenwater op te vangen. Dit kan je vervolgens hergebruiken om planten water te geven, de tuin te besproeien

Een chromen douchekop waar water uitsproeit
Water besparing

Douchetimer

Als je op zoek bent naar manieren om water en energie gebruik te verminderen in je huishouden, dan is een douchetimer een handige aankoop. Met

Een chromen kraan waar een druppel water uitdruipt.
Water besparing

Waterbesparende douchekraan

In een moderne badkamer wil je graag een waterbesparende kraan. Deze kranen hebben een speciale waterbesparende knop. Hiermee bespaar je water zonder dat de straal