Koolmonoxidemelder

Koolmonoxide (ook wel CO genoemd) is een geurloos en kleurloos giftig gas dat je niet kan zien met het blote oog. Daarom is het van belang om een koolmonoxidemelder in huis te hebben zodat je op tijd gewaarschuwd wordt wanneer de concentratie daarvan te hoog wordt. Er zijn verschillende soorten CO-melders op de markt en om je te helpen bij het maken van een keuze leggen we je op deze pagina uit waar je op moet letten bij aanschaf en welke wij het beste vinden.

Waar je op moet letten bij aanschaf

Als je een koolmonoxidemelder gaat kopen dan is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden:

1. Alarmering

Natuurlijk wil je een duidelijk alarm signaal horen wanneer er te veel CO2 in je huis wordt gedetecteerd. De meeste koolmonoxidemelders maken een piepend geluid van ongeveer 85 decibel. Dat is luid en duidelijk genoeg om je 's nachts uit je slaap wakker te maken in het geval van een alarm.

Daarnaast kan je ook nog kiezen voor een slimme koolmonoxide melder die naast een geluidssignaal ook nog een melding naar je telefoon stuurt. Dan krijg je ook een melding dat het alarm af gaat als je buitenshuis bent.

2. Certificering

Om er zeker van te zijn dat jouw koolmonoxidemelder voldoet aan kwaliteitseisen wil je er het liefst een kopen die door een betrouwbare organisatie is gekeurd. Koop er altijd een met een NEN-50291 certificaat.

3. Voeding

Er zijn koolmonoxide melders te koop op basis van batterij, accu, of op netstroom. Het voordeel van de apparaten op batterij en accu is dat je niet afhankelijk bent van een elektriciteitspunt waarop je deze aan moet sluiten. Je kan ze dus overal in huis ophangen. Wel moet je om de zoveel tijd de batterij vervangen of de accu opladen. Kies daarom voor een CO-melder met een lange batterij duur zodat je de batterij niet vaak hoeft te vervangen.

Daarnaast heb je koolmonoxide melders op netstroom. Deze sluit je aan op het elektriciteitsnetwerk waardoor je er van verzekerd bent dat deze werken als de stroom van je huis het doet. Om er zeker van te zijn dat ze ook werken wanneer de stroom uitvalt zit er vaak een backup batterij in. Zo weet je zeker dat deze het altijd doet.

4. Levensduur

Een koolmonoxidemelder heeft een gemiddelde levensduur van 6 tot 8 jaar. Daarna moet deze vervangen worden omdat de sensoren niet meer goed functioneren. Hoe langer de sensor mee gaat, hoe duurzamer het apparaat omdat je het minder vaak hoeft te vervangen. Met het oog op duurzaamheid is het dus het beste om een koolmonoxidemelder te kopen met een lange levensduur. Gelukkig zijn er nu veel melders op de markt met een levensduur van 10 jaar. In onze selectie van melders hebben we hierop gelet en worden er vooral CO-melders aangeraden die 10 jaar mee gaan.

5. Plaatsing

Waar je een koolmonoxidemelder plaats hangt ervan af of er zich een koolmonoxidebron zoals een hout- of gaskachel, cv-ketel, geiser of andere verbrandingsunit in de ruimte bevindt.

Waarom dat uitmaakt zullen we kort uitleggen. Koolmonoxide is een gas dat niet uit zichzelf stijgt of daalt. Het vermengt zich met de lucht. Is die lucht verwarmd? Dan zal de lucht stijgen en stijgt de koolmonoxide mee omhoog. Is die lucht niet warm genoeg om te stijgen? Dan blijft het hangen op dezelfde plaats.

1. Plaatsing van een CO-melder in een ruimte mét een kachel, cv-ketel, geiser of andere verbrandingsunit
Omdat de lucht rondom koolmonoxide die direct uit een verbrandingsunit zoals een kachel of geiser komt vaak opgewarmd is, dien je de CO-melder in die gevallen boven het apparaat op te hangen zodat de melder koolmonoxide concentraties goed kan meten.

- Hang hem horizontaal tussen de 1 en 3 meter van de verbrandingsunit.
- Centraal gelegen op het plafond.
- Op minimaal 30 centimeter afstand van de muren.

2. In een ruimte zonder verbrandingsunit
In deze ruimtes mengt koolmonoxide zich met de lucht. Daarom wordt aangeraden om de melder in dit geval op ademhoogte te plaatsen. Let op de onderstaande eisen en controleer altijd je gebruiksaanwijzing voordat je de melder ophangt:

- Op ademhoogte: zit, loop of slaaphoogte.
- Niet naast ramen, filters of andere tochtige plaatsen.
- Niet achter een gordijn, kast of ander voorwerp.
- Niet onder een airco of ventilator.
- Niet op erg stoffige plekken.
- Niet direct in zonlicht.

Beste koolmonoxide-melder overzicht

Een Google Nest Protect brandalarm

Slimste CO-melder

Google Nest Protect

Een koolmonoxidemelder van de Elro Blue line

Beste prijs-kwaliteit verhouding

ELRO Blue Line CBFC28

Een Fire Angel koolmonoxidemelder met een display

Handigste om mee te nemen: bijvoorbeeld op de boot of in de caravan

Fire Angel CO-9D

Een vierkante dunne koolmonoxidemelder van Elro

Mooiste en dunste design

ELRO FC4610

Een koolmonoxidemeldervan X-sense met een blauw display

Langste batterijduur (10 jaar)

X-Sense XC01

Een witte Alecto koolmonoxidemelder 

Budget keuze

Alecto COA1910

De 6 beste koolmonoxidemelders

We bespreken verschillende koolmonoxidemelders in dit artikel. We hebben deze selectie gemaakt nadat we naar heel veel verschillende CO-melders hebben onderzocht en vergeleken. De zes melders die je hier ziet zijn als beste naar voren gekomen. Ze zijn dus allemaal van hoge kwaliteit. Toch weten we dat  gebruikers verschillende wensen, behoeften en budgetten hebben. Daarom hebben we de selectie van beste producten afgestemd op verschillende voorkeursfactoren, zodat je de CO-melder kan vinden die het best bij jouw situatie past. 


Alle koolmonoxidemelders die wij aanraden zijn van de Europese certificaten voorzien.

Google nest protect (rook en CO-melder)

9/10
4.5/5

10 jarige sensor levensduur | alarm via geluid, stem en melding op je smartphone | NEN-EN 50291-1 en EN-14604 gecertificeerd

De Google Nest Protect is naar onze mening de beste slimme CO-melder die tevens rook detecteert. Mochten de CO-concentraties in je huis te hoog worden dan laat de Nest Protect je dit weten via een alarm, een app-melding én via een stem die je meteen vertelt waar dit zich voor doet. Zo ben je binnen no-time op de hoogte van mogelijke gevaarlijke koolmonoxide-concentraties of rook in je huis. Dat geeft een veilig gevoel.

Belangrijke eigenschappen: 

Om rekening mee te houden: 

Beste prijs-Kwaliteit verhouding

Een koolmonoxidemelder van de Elro Blue line

ELRO Blue Line CBFC28 Koolmonoxidemelder

De sensor gaat 10 jaar mee | alarm via geluid | NEN-EN 50291-1 gecertificeerd

9.6/10
4.8/5

We vinden de ELRO Blue Line CBFC28 een heel goede en betrouwbare koolmonoxidemelder voor zowel particulieren als voor bedrijven. Het apparaat heeft een geavanceerde detectie technologie, voldoet aan de hoogste normen voor nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, geeft een luide alarmtoon, is gemakkelijk te gebruiken heeft toch een betaalbare prijs. Daarom hebben wij deze beoordeeld tot de melder met de beste prijs-kwaliteit verhouding. 

Belangrijke eigenschappen: 

Om rekening mee te houden: 

Makkelijkst mee te nemen op de boot of in de caravan

Een Fire Angel koolmonoxidemelder met een display

Fire Angel CO-9D Koolmonoxidemelder

De sensor gaat 7 jaar mee | alarm via geluid | NEN-EN 50291-1 gecertificeerd

9.2/10
4.6/5

De Fire Angel CO-9D is er voor mensen die geen zin hebben om de  batterij van hun koolmonoxidemelder te verwisselen. Wanneer je het zegeltje van de ingebouwde accu afhaalt en het apparaat daarmee aanzet hoef je er 7 jaar lang niet meer naar om te kijken. Dat is wel zo makkelijk! 

Daarnaast onderscheidt deze zich van de andere koolmonoxidemelders in deze lijst doordat je het apparaat niet per se op de muur hoeft te monteren. Hij kan namelijk ook op zichzelf staan. Daarom kan je montage thuis optioneel overslaan en hem op een schouw of kast plaatsen of je neemt hem mee en zet hem in je boot of caravan om daar ook goede luchtkwaliteit te waarborgen. Door de goede accu, het display en de lange accuduur vonden wij dat deze niet in onze top 6 kon ontbreken. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden

ELRO FC4610 Ultra Dunne Koolmonoxidemelder

De sensor gaat 10 jaar mee | alarm via geluid | NEN-EN 50291-1 gecertificeerd

9.6/10
4.8/5

De ELRO FC4610 valt op door zijn mooie minimalistische uiterlijk. Voor veel mensen is het belangrijk dat een koolmonoxidemelder niet alleen goed werkt, maar ook mooi in hun interieur past. Elro heeft daar met dit model goed over nagedacht en een strakke en moderne melder ontworpen. 

De sensoren meten voortdurend koolmonoxide concentraties in de lucht en waarschuwen meteen je bij te gevaarlijke hoeveelheden door een luid alarmsignaal. Zo kan je snel actie ondernemen indien het nodig is. 

Tot slot heeft dit apparaat een sensor en batterijduur van 10 jaar. Je hoeft je dus 10 jaar lang geen zorgen te maken over lege batterijen. En dat is samen met het mooie design en de goede detectie een van de redenen waarom we dit apparaat zo hoog beoordelen. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden

Beste met 10 jarige batterijduur

Een koolmonoxidemeldervan X-sense met een blauw display

X-Sense XC01 Koolmonoxidemelder

De sensor gaat 10 jaar mee | alarm via geluid | NEN-EN 50291-1 gecertificeerd

9.6
4.8/5

De X-Sense XC01 heeft indruk op ons gemaakt door zijn lange batterijduur van 10 jaar. Dit neemt veel zorgen weg. Geen piepend  waarschuwingssignaal meer omdat de batterij bijna leeg is, net als er net bezoek binnen komt of midden in de nacht als je ligt te slapen. En niet meer onverhoopt naar de winkel om nieuwe batterijen te kopen die daarnaast ook niet zo goed zijn voor het milieu. Met deze koolmonoxidemelder weet je zeker dat je een lange tijd niet om hoeft te kijken naar de batterij. Dat is nog eens fijn en veilig. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Alecto COA1910 wit

10 jaar sensor levensduur | alarm via een geluidsignaal en lampjes | NEN-EN 50291-1 gecertificeerd

8.4/10
4.2/5

De eerste koolmonoxide melder die we aanraden is de Alecto COA1910. Deze koolmonoxidemelder werkt goed, is van een betrouwbaar merk en waarschuwt je voor een betaalbare prijs tegen de gevaren van te hoge en lage koolmonoxide concentraties. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Veel gestelde vragen

Ja, een koolmonoxidemelder detecteert koolmonoxide in de lucht. Dit is een gevaarlijk gas dat je niet met zintuigen kan waarnemen. Inademing van dit gas kan leiden tot koolmonoxide vergiftiging en zelfs tot de dood. Het is daarom erg belangrijk om een koolmonoxidemelder in huis te hebben zodat je snel kan reageren bij te hoge concentraties en daarmee jezelf en je huisgenoten kan beschermen.  

Het is niet zo dat een rookmelder beter is dan een koolmonoxidemelder of andersom. Dat komt doordat beide melders gebruikt worden voor een verschillend doeleinde. Een rookmelder detecteert rookvorming en dat kan mogelijk duiden op brand. Een koolmonoxidemelder detecteert daarentegen te hoge koolmonoxide concentraties in de lucht die wellicht gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Aangezien allebei de melders belangrijk zijn voor je veiligheid en gezondheid in huis is het verstandig om beide in huis op te hangen. Op die manier creëer je een zo veilig mogelijke leefomgeving.

Het is verstandig om een koolmonoxidemelder op te hangen bij een CV-ketel. In sommige gevallen kan het namelijk voorkomen dat een CV-ketel koolmonoxide uitstoot wanneer het gas niet op de juiste manier verbrand wordt. Dit kan leiden tot het inademen van te hoge koolmonoxide concentraties met koolmonoxidevergiftiging als gevolg. Omdat je koolmonoxide niet kan zien of ruiken, kan een koolmonoxidemelder helpen om dit potentiële gevaar vroegtijdig op te sporen en je via een alarm te waarschuwen voordat je symptomen van koolmonoxidevergifting krijgt.

Koolmonoxide is een gas dat je niet kan ruiken of zien. Het is daarom erg lastig om te weten of je dit in huis hebt zonder detectieapparatuur. De beste manier om erachter te komen of je koolmonoxide in huis hebt, is door een koolmonoxidemelder de concentraties in de lucht te laten meten. Indien er een te grote hoeveelheid koolmonoxide in je huis wordt gemeten slaat deze melder meteen alarm zodat je maatregelen kan nemen.

Een andere manier hoe je kan weten dat je koolmonoxide in je huis hebt, is wanneer je symptomen opmerkt van koolmonoxidevergiftiging. Mogelijke symptomen daarvan zijn: hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, vermoeidheid en verwardheid. Wanneer deze symptomen zich ineens voordoen en wanneer deze plots bij meerdere mensen in huis voorkomen, kan dat een teken zijn van koolmonoxidevergiftiging. Doe het volgende indien zich dat voordoet:

  • Zet ramen open
  • Verlaat je huis
  • Schakel professionele hulp in van een arts
  • Laat je huis op koolmonoxide testen door een professional

Gerelateerde artikelen

Een rode brandblusser die aan een groene muur is bevestigd
Brandveiligheid

Brandblusser

Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat geldt ook voor brand, maar gelukkig kan je met een brandblusser in de buurt veel schade

De buitenkant van een nieuwbouwhuis met een raam waar een brandladder uit hangt
Brandveiligheid

Brandladder

Brand en andere calamiteiten doen zich altijd onverwachts voor. Het hebben van een vluchtladder kan in deze gevallen van levensbelang zijn als zich een noodsituatie

Een kinderbed en nachtkastje met een Google Nest Protect rookmelder
Brandveiligheid

Slimme rookmelder

Een slimme rookmelder is net wat geavanceerder dan een standaard rookmelder. Een slimme rookmelder stuurt bijvoorbeeld meldingen naar je telefoon wanneer er rook gedetecteerd is.