Koolmonoxide (ook wel CO genoemd) is een geurloos en kleurloos giftig gas dat je niet kan zien met het blote oog. Daarom is het van belang om een koolmonoxidemelder in huis te hebben zodat je op tijd gewaarschuwd wordt wanneer de concentratie daarvan te hoog wordt. Er zijn verschillende soorten CO-melders op de markt en om je te helpen bij het maken van een keuze leggen we je op deze pagina uit waar je op moet letten bij aanschaf en welke wij het beste vinden.
Waar je op moet letten bij aanschaf
Als je een koolmonoxidemelder gaat kopen dan is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden:
1. Alarmering
Natuurlijk wil je een duidelijk alarm signaal horen wanneer er te veel CO2 in je huis wordt gedetecteerd. De meeste koolmonoxidemelders maken een piepend geluid van ongeveer 85 decibel. Dat is luid en duidelijk genoeg om je 's nachts uit je slaap wakker te maken in het geval van een alarm.
Daarnaast kan je ook nog kiezen voor een slimme koolmonoxide melder die naast een geluidssignaal ook nog een melding naar je telefoon stuurt. Dan krijg je ook een melding dat het alarm af gaat als je buitenshuis bent.
2. Certificering
Om er zeker van te zijn dat jouw koolmonoxidemelder voldoet aan kwaliteitseisen wil je er het liefst een kopen die door een betrouwbare organisatie is gekeurd. Koop er altijd een met een NEN-50291 certificaat.
3. Voeding
Er zijn koolmonoxide melders te koop op basis van batterij, accu, of op netstroom.
Het voordeel van de apparaten op batterij en accu is dat je niet afhankelijk bent van een elektriciteitspunt waarop je deze aan moet sluiten. Je kan ze dus overal in huis ophangen. Wel moet je om de zoveel tijd de batterij vervangen of de accu opladen. Kies daarom voor een CO-melder met een lange batterij duur zodat je de batterij niet vaak hoeft te vervangen.
Daarnaast heb je koolmonoxide melders op netstroom. Deze sluit je aan op het elektriciteitsnetwerk waardoor je er van verzekerd bent dat deze werken als de stroom van je huis het doet. Om er zeker van te zijn dat ze ook werken wanneer de stroom uitvalt zit er vaak een backup batterij in. Zo weet je zeker dat deze het altijd doet.
4. Levensduur
Een koolmonoxidemelder heeft een gemiddelde levensduur van 6 tot 8 jaar. Daarna moet deze vervangen worden omdat de sensoren niet meer goed functioneren. Hoe langer de sensor mee gaat, hoe duurzamer het apparaat omdat je het minder vaak hoeft te vervangen. Met het oog op duurzaamheid is het dus het beste om een koolmonoxidemelder te kopen met een lange levensduur. Gelukkig zijn er nu veel melders op de markt met een levensduur van 10 jaar. In onze selectie van melders hebben we hierop gelet en worden er vooral CO-melders aangeraden die 10 jaar mee gaan.
5. Plaatsing
Waar je een koolmonoxidemelder plaats hangt ervan af of er zich een koolmonoxidebron zoals een hout- of gaskachel, cv-ketel, geiser of andere verbrandingsunit in de ruimte bevindt.
Waarom dat uitmaakt zullen we kort uitleggen. Koolmonoxide is een gas dat niet uit zichzelf stijgt of daalt. Het vermengt zich met de lucht. Is die lucht verwarmd? Dan zal de lucht stijgen en stijgt de koolmonoxide mee omhoog. Is die lucht niet warm genoeg om te stijgen? Dan blijft het hangen op dezelfde plaats.
1. Plaatsing van een CO-melder in een ruimte mét een kachel, cv-ketel, geiser of andere verbrandingsunit
Omdat de lucht rondom koolmonoxide die direct uit een verbrandingsunit zoals een kachel of geiser komt vaak opgewarmd is, dien je de CO-melder in die gevallen boven het apparaat op te hangen zodat de melder koolmonoxide concentraties goed kan meten.
- Hang hem horizontaal tussen de 1 en 3 meter van de verbrandingsunit.
- Centraal gelegen op het plafond.
- Op minimaal 30 centimeter afstand van de muren.
2. In een ruimte zonder verbrandingsunit
In deze ruimtes mengt koolmonoxide zich met de lucht. Daarom wordt aangeraden om de melder in dit geval op ademhoogte te plaatsen. Let op de onderstaande eisen en controleer altijd je gebruiksaanwijzing voordat je de melder ophangt:
- Op ademhoogte: zit, loop of slaaphoogte.
- Niet naast ramen, filters of andere tochtige plaatsen.
- Niet achter een gordijn, kast of ander voorwerp.
- Niet onder een airco of ventilator.
- Niet op erg stoffige plekken.
- Niet direct in zonlicht.
Beste koolmonoxide-melder overzicht
De 6 beste koolmonoxidemelders
We bespreken verschillende koolmonoxidemelders in dit artikel. We hebben deze selectie gemaakt nadat we naar heel veel verschillende CO-melders hebben onderzocht en vergeleken. De zes melders die je hier ziet zijn als beste naar voren gekomen. Ze zijn dus allemaal van hoge kwaliteit. Toch weten we dat gebruikers verschillende wensen, behoeften en budgetten hebben. Daarom hebben we de selectie van beste producten afgestemd op verschillende voorkeursfactoren, zodat je de CO-melder kan vinden die het best bij jouw situatie past.
Alle koolmonoxidemelders die wij aanraden zijn van de Europese certificaten voorzien.
Google nest protect (rook en CO-melder)
10 jarige sensor levensduur | alarm via geluid, stem en melding op je smartphone | NEN-EN 50291-1 en EN-14604 gecertificeerd
De Google Nest Protect is naar onze mening de beste slimme CO-melder die tevens rook detecteert. Mochten de CO-concentraties in je huis te hoog worden dan laat de Nest Protect je dit weten via een alarm, een app-melding én via een stem die je meteen vertelt waar dit zich voor doet. Zo ben je binnen no-time op de hoogte van mogelijke gevaarlijke koolmonoxide-concentraties of rook in je huis. Dat geeft een veilig gevoel.
Belangrijke eigenschappen:
- Ontvang waarschuwingen en meldingen op je telefoon.
- Sensoren en batterijen gaan 10 jaar mee.
- Ook beschikbaar op netstroom.
- Koppel meerdere Google Nest Protect CO-melders onderling.
- Nest Protect controleert zichzelf. Je hoeft dus niet zelf te testen.
- Zet een vals alarm uit via je telefoon.
- Compatibel met de Nest Thermostaat en Nest Cam.
- Lees hier de handleiding.
Om rekening mee te houden:
- Als de wifi niet werkt, gaat het alarm wel af in huis maar krijg je geen melding op je telefoon.
- Bij de versie op netstroom steekt de bedrading wat uit dus deze kan je niet helemaal strak op de muur plaatsen.
- Niet compitabel met Philips Hue lampen.
- Let bij aanschaf op of je de versie op netstroom of op batterijen koopt.
ELRO Blue Line CBFC28 Koolmonoxidemelder
De sensor gaat 10 jaar mee | alarm via geluid | NEN-EN 50291-1 gecertificeerd
We vinden de ELRO Blue Line CBFC28 een heel goede en betrouwbare koolmonoxidemelder voor zowel particulieren als voor bedrijven. Het apparaat heeft een geavanceerde detectie technologie, voldoet aan de hoogste normen voor nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, geeft een luide alarmtoon, is gemakkelijk te gebruiken heeft toch een betaalbare prijs. Daarom hebben wij deze beoordeeld tot de melder met de beste prijs-kwaliteit verhouding.
Belangrijke eigenschappen:
- Werkt op batterij.
- Van een kwalitatietsmerk.
- Het display geeft concentraties duidelijk weer.
- Waarschuwt je wanneer de levensduur bijna voorbij is.
- Heeft een betrouwbare elektrochemische sensor.
- Meetbereik van tot wel 40m2.
Om rekening mee te houden:
- De AA batterij moet om de zoveel tijd gewisseld worden.
- Kan niet aan andere CO-melders gekoppeld worden.
- Koop er een plakbare mageneet bij als je hem zonder schroeven op wilt hangen.
Fire Angel CO-9D Koolmonoxidemelder
De sensor gaat 7 jaar mee | alarm via geluid | NEN-EN 50291-1 gecertificeerd
De Fire Angel CO-9D is er voor mensen die geen zin hebben om de batterij van hun koolmonoxidemelder te verwisselen. Wanneer je het zegeltje van de ingebouwde accu afhaalt en het apparaat daarmee aanzet hoef je er 7 jaar lang niet meer naar om te kijken. Dat is wel zo makkelijk!
Daarnaast onderscheidt deze zich van de andere koolmonoxidemelders in deze lijst doordat je het apparaat niet per se op de muur hoeft te monteren. Hij kan namelijk ook op zichzelf staan. Daarom kan je montage thuis optioneel overslaan en hem op een schouw of kast plaatsen of je neemt hem mee en zet hem in je boot of caravan om daar ook goede luchtkwaliteit te waarborgen. Door de goede accu, het display en de lange accuduur vonden wij dat deze niet in onze top 6 kon ontbreken.
Belangrijke eigenschappen
- Je leest de koolmonoxide waardes duidelijk van het display af.
- De Figaro sensor meet heel precies.
- Kan ook op zichzelf op een kast staan.
- De lithiumbatterij heeft een levensduur van maar liefst 7 jaar.
- Gemakkelijke montage met schroeven.
- Werkt ook als thermometer.
- Getest en aangeraden door de Consumentenbond..
- Geschikt voor in een caravan of op een boot.
Om rekening mee te houden
- De sensor heeft een maximale levensduur van 7 jaar.
- Kan niet aan andere CO-melders gekoppeld worden.
ELRO FC4610 Ultra Dunne Koolmonoxidemelder
De sensor gaat 10 jaar mee | alarm via geluid | NEN-EN 50291-1 gecertificeerd
De ELRO FC4610 valt op door zijn mooie minimalistische uiterlijk. Voor veel mensen is het belangrijk dat een koolmonoxidemelder niet alleen goed werkt, maar ook mooi in hun interieur past. Elro heeft daar met dit model goed over nagedacht en een strakke en moderne melder ontworpen.
De sensoren meten voortdurend koolmonoxide concentraties in de lucht en waarschuwen meteen je bij te gevaarlijke hoeveelheden door een luid alarmsignaal. Zo kan je snel actie ondernemen indien het nodig is.
Tot slot heeft dit apparaat een sensor en batterijduur van 10 jaar. Je hoeft je dus 10 jaar lang geen zorgen te maken over lege batterijen. En dat is samen met het mooie design en de goede detectie een van de redenen waarom we dit apparaat zo hoog beoordelen.
Belangrijke eigenschappen
- Past goed in een modern interieur.
- Slechts 2,4 cm dik.
- Hang het apparaat gemakkelijk op met de bijgeleverde schroeven of koop magneetstickers voor schroefloze bevestiging.
- De elektrochemische sensor meet constant en nauwkeurig.
- Luid alarmsignaal van 85 db.
Om rekening mee te houden
- Je kan de koolmonoxide concentraties niet van een display of via een app aflezen.
- Kan niet vanaf je telefoon uitgezet of getest worden.
- Gebruik geen schoonmaakmiddelen op het product, maar gebruik een stofzuiger of stofdoek om hem af te stoffen.
X-Sense XC01 Koolmonoxidemelder
De sensor gaat 10 jaar mee | alarm via geluid | NEN-EN 50291-1 gecertificeerd
De X-Sense XC01 heeft indruk op ons gemaakt door zijn lange batterijduur van 10 jaar. Dit neemt veel zorgen weg. Geen piepend waarschuwingssignaal meer omdat de batterij bijna leeg is, net als er net bezoek binnen komt of midden in de nacht als je ligt te slapen. En niet meer onverhoopt naar de winkel om nieuwe batterijen te kopen die daarnaast ook niet zo goed zijn voor het milieu. Met deze koolmonoxidemelder weet je zeker dat je een lange tijd niet om hoeft te kijken naar de batterij. Dat is nog eens fijn en veilig.
- Lees de huidige koolmonoxide concentratie in jouw huis direct af van het display.
- Kan aan andere XC01P-WR CO-alarmen gekoppeld worden.
- Kan ook aan andere X-Sense producten gekoppeld worden zoals aan de rookmelder of met een afstandsbediening.
- De Figaro sensor meet al hele lage koolmonoxide concentraties.
- Hang hem op of zelf hem zelfstandig neer door de voetjes uit te klappen.
Om rekening mee te houden
- Kan niet vanaf je telefoon uitgezet of getest worden.
- Gebruik geen schoonmaakmiddelen op het product, maar gebruik een stofzuiger of stofdoek om hem af te stoffen.
Alecto COA1910 wit
10 jaar sensor levensduur | alarm via een geluidsignaal en lampjes | NEN-EN 50291-1 gecertificeerd
De eerste koolmonoxide melder die we aanraden is de Alecto COA1910. Deze koolmonoxidemelder werkt goed, is van een betrouwbaar merk en waarschuwt je voor een betaalbare prijs tegen de gevaren van te hoge en lage koolmonoxide concentraties.
Belangrijke eigenschappen
- Inclusief 3 geschikte AA batterijen.
- Je doet wel 10 jaar met de sensor voordat dit apparaat aan vervanging toe is.
- Gemakkelijk te monteren met de bijgeleverde bodemplaat en schroeven.
- Waarschuwt je snel met een geluidsignaal van 85 dB bij te lage of te hoge CO-concentraties.
- Met testknop.
Om rekening mee te houden
- Batterijlampje knippert elke minuut. Daarom minder geschikt in een slaapkamer.
- Werkt op AA batterijen dus je zal de batterijen om de zoveel maanden moeten vervangen.
- Heeft geen display of app waarvan je CO-concentraties af kan leveren.
- Als de wifi niet werkt gaat het alarm wel af in huis maar krijg je geen melding op je telefoon.
Veel gestelde vragen
Ja, een koolmonoxidemelder detecteert koolmonoxide in de lucht. Dit is een gevaarlijk gas dat je niet met zintuigen kan waarnemen. Inademing van dit gas kan leiden tot koolmonoxide vergiftiging en zelfs tot de dood. Het is daarom erg belangrijk om een koolmonoxidemelder in huis te hebben zodat je snel kan reageren bij te hoge concentraties en daarmee jezelf en je huisgenoten kan beschermen.
Het is niet zo dat een rookmelder beter is dan een koolmonoxidemelder of andersom. Dat komt doordat beide melders gebruikt worden voor een verschillend doeleinde. Een rookmelder detecteert rookvorming en dat kan mogelijk duiden op brand. Een koolmonoxidemelder detecteert daarentegen te hoge koolmonoxide concentraties in de lucht die wellicht gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Aangezien allebei de melders belangrijk zijn voor je veiligheid en gezondheid in huis is het verstandig om beide in huis op te hangen. Op die manier creëer je een zo veilig mogelijke leefomgeving.
Het is verstandig om een koolmonoxidemelder op te hangen bij een CV-ketel. In sommige gevallen kan het namelijk voorkomen dat een CV-ketel koolmonoxide uitstoot wanneer het gas niet op de juiste manier verbrand wordt. Dit kan leiden tot het inademen van te hoge koolmonoxide concentraties met koolmonoxidevergiftiging als gevolg. Omdat je koolmonoxide niet kan zien of ruiken, kan een koolmonoxidemelder helpen om dit potentiële gevaar vroegtijdig op te sporen en je via een alarm te waarschuwen voordat je symptomen van koolmonoxidevergifting krijgt.
Koolmonoxide is een gas dat je niet kan ruiken of zien. Het is daarom erg lastig om te weten of je dit in huis hebt zonder detectieapparatuur. De beste manier om erachter te komen of je koolmonoxide in huis hebt, is door een koolmonoxidemelder de concentraties in de lucht te laten meten. Indien er een te grote hoeveelheid koolmonoxide in je huis wordt gemeten slaat deze melder meteen alarm zodat je maatregelen kan nemen.
Een andere manier hoe je kan weten dat je koolmonoxide in je huis hebt, is wanneer je symptomen opmerkt van koolmonoxidevergiftiging. Mogelijke symptomen daarvan zijn: hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, vermoeidheid en verwardheid. Wanneer deze symptomen zich ineens voordoen en wanneer deze plots bij meerdere mensen in huis voorkomen, kan dat een teken zijn van koolmonoxidevergiftiging. Doe het volgende indien zich dat voordoet:
- Zet ramen open
- Verlaat je huis
- Schakel professionele hulp in van een arts
- Laat je huis op koolmonoxide testen door een professional
Babette
Gerelateerde artikelen
Brandbeveiligingsset
In een brandbeveiligingsset vind je verschillende brandbeveiligingsapparatuur en -materialen. Een brandbeveiligingsset kan bijvoorbeeld bestaan uit 2 rookmelders, een koolmonoxidemelder, een blusdeken en een brandblusser. Je
Brandslang
Stel je bent thuis en het rookalarm gaat af in de keuken of je ruikt rook in de schuur. Je gaat erop af en ziet
Brandblusser
Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat geldt ook voor brand, maar gelukkig kan je met een brandblusser in de buurt veel schade