Slimme rookmelder

Een slimme rookmelder is net wat geavanceerder dan een standaard rookmelder. Een slimme rookmelder stuurt bijvoorbeeld meldingen naar je telefoon wanneer er rook gedetecteerd is. Op die manier ben je nog beter op de hoogte wanneer er rook in huis gedetecteerd wordt en kan je de melder vanaf je telefoon uitzetten als het gevaar is geweken. Wel zo handig.  Maar welke slimme rookmelder kies je? Met zoveel verschillende modellen op de markt kan dat lastig zijn. Daarom helpen wij je op deze pagina. We leggen je uit op welke factoren je moet letten voor aankoop en hebben een selectie gemaakt van de beste slimme rookmelders op dit moment. 

Waar je op moet letten bij aanschaf van een slimme rookmelder

Als je een slimme rookmelder gaat kopen dan is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden.

1. Functionaliteit

Bekijk altijd vooraf over welke functionaliteiten een rookmelder beschikt. Detecteert deze alleen rook of wil hem ook gebruiken voor de detectie van koolmonoxide? Kies dan een model dat beide detecteert. 

Let er vooraf wel op dat je een rookmelder op een ander plek hoort te hangen (aan het plafond) dan een koolmonoxide melder (op ademhoogte). Dus hoewel een combi van deze twee melders voor sommige mensen handig is, geldt dat zeker niet voor iedereen. En kunnen de meeste mensen het beste een enkele rookmelder kopen. 

2. Compatibiliteit

Als je al andere slimme apparaten in huis hebt, is het verstandig om te checken of je de slimme rookmelder daarmee kan integreren. Bepaalde slimme rookmelders werken enkel met specifieke systemen of smart home platforms. Bij andere slimme rookmelders kan je uit verschillende smart home systemen zoals Alexa, Toon of Google Home kiezen. 

3. Verbinding

Check hoe de slimme rookmelder verbinding kan maken met je telefoon. Gaat dat via Wi-Fi of bluetooth of op een andere manier? Zo weet je vooraf of dit mogelijk is in jouw huis. 

4. Installatie

Bekijk hoe je de slimme rookmelder moet installeren en op welke plek aan het plafond. Bij sommige modellen krijg je magnetische plakstrips waardoor je geen gaten hoeft te boren. Andere modellen moeten aan de muur geschroefd worden. Daarvoor moet je dus iets handiger zijn.  

5. Batterij- en sensorlevensduur

Vooraf is het belangrijk om te weten hoeveel onderhoud je rookmelder nodig heeft. Als je een batterij hebt met een kortere levensduur dan zal je de batterij om de zoveel tijd moeten vervangen. Heb je daar geen zin in? Neem dan een rookmelder met een 10-jarige batterij duur. Dan hoef je er nooit meer naar om te kijken. 

Ook heeft de sensor een bepaalde levensduur. Als de sensor levensduur verloopt, zal deze rook niet meer goed detecteren en moet je de slimme rookmelder vervangen. Sensor levensduur verschilt. Er zijn slimme rookmelders met een levensduur van 5, 7 of 10 jaar. 

6. Hoeveel heb je er nodig?

Sinds 1 juli 2022 is het in Nederlandse overheid het verplicht gesteld dat elke woning een rookmelder heeft op elke verdieping. Dit geldt voor zowel huur- als koophuizen. 

Tel dus vooraf hoeveel verdiepingen je hebt en in welke ruimtes je een rookmelder wilt plaatsen. Zo weet je zeker dat je er genoeg aanschaft. 

Beste slimme rookmelder overzicht

Een Google Nest Protect brandalarm

Beste Prijs-Kwaliteit Verhouding

Google Nest Protect

Witte rookdetector van fibaro voor brandpreventie

Compatibel met Toon en Homey

Fibaro Smoke Sensor

Een witte rookmelder en een iphone die wordt vastgehouden.

Budget keuze

Smartwares – Slimme Rookmelder Met App

De 3 beste slimme rookmelders

We bespreken verschillende slimme rookmelders in dit artikel. We hebben deze selectie gemaakt nadat we veel verschillende slimme rookmelders hebben onderzocht en vergeleken. De 3 die je hier ziet zijn als beste naar voren gekomen. Ze zijn dus allemaal van hoge kwaliteit. Toch weten we dat gebruikers verschillende wensen, behoeften en budgetten hebben. Daarom hebben we de selectie van beste afgestemd op verschillende voorkeursfactoren, zodat je de slimme rookmelder kan vinden die het best bij jouw situatie past.

Google Nest Protect ​

Alarm via geluid, app, licht en spraak | batterijlevensduur: 10 jaar | sensorlevensduur: 10 jaar | EN-14604:2005 gecertificeerd
9.8/10
4.7/5

De Google Nest Protect is de slimste draadloze rookmelder op de markt. Hij is ontworpen om rook- en koolmonoxide te detecteren om je huisgenoten en je huis op tijd beschermd worden. Via de app ontvang je real-time meldingen. Zo word je geïnformeerd wanneer het rookalarm af gaat als je niet thuis bent. Ook kan je de Google Nest via je de app aan en uitschakelen.

In vergelijking met de andere rookmelders die we hebben vergeleken springt deze rookmelder er op verschillende punten uit. Allereerst detecteert de Google Nest Protect niet alleen rook maar ook koolmonoxide. Het is dus een heel compleet veiligheidsproduct. 

Daarnaast is de wijze waarop de Google Nest Protect alarm slaat bij de detectie van rook een stuk geavanceerder dan de meeste slimme rookmelders. Als de rookmelder af gaat dan hoor je niet alleen een alarm en krijg je een melding op je telefoon, maar er gaat er ook een licht branden, andere gekoppelde Google Nest Protect rookmelders gaan af en de spraakfunctie vertelt je precies in welke ruimte de rook is gedetecteerd is. De Google Nest Protect doet er dus alles aan om je te waarschuwen. We zijn geen enkel ander brandalarm tegen gekomen dat je beter op de hoogte stelt van rook in huis dan dit product. 

Tot slot heeft de Google Nest Protect een batterijduur van maar liefst 10 jaar. Dat is uitzonderlijk lang en zorgt ervoor dat je geen gedoe hebt met lege batterijen. Wel zo gemakkelijk.

Al met al hebben wij deze slimme rookmelder van Google als beste beoordeeld door alle geavanceerde functies, de gemakkelijke bediening vanaf je telefoon en de lange batterijlevensduur. We vinden dit slimme rookalarm dan ook een echte aanrader. 

 

Belangrijke eigenschappen: 

Om rekening mee te houden: 

Fibaro Smoke Sensor

Alarm via geluid en app | batterijlevensduur: 3 jaar | sensorlevensduur: 10 jaar | certificering: NEN-EN 14604:2005/C1:2008

8.4/10
4.2/5

We hebben de Fibaro Smoke Sensor speciaal geselecteerd voor mensen die gebruik maken van Toon of Homey. Met deze rookmelder vergroot de veiligheid in huis. Mocht het apparaat rook of hitte detecteren dan gaat er meteen een luid alarm af om je te waarschuwen en krijg je een melding op je telefoon. 

Uiteraard is deze rookmelder draadloos waardoor je hem elke gewenste plek in huis op kan hangen. Omdat het een slimme rookmelder is kan je dit model met andere slimme apparaten integreren zoals je thermosstaat of slimme verplichting. 

Ook vinden we het erg prettig aan deze rookmelder dat de batterij tot 3 jaar mee gaat. Dit is dus niet zo’n lange levensduur als de Google Nest Protect waar de batterij het 10 jaar doet, maar eens in de drie jaar een batterij wisselen is ook niet vaak dus dat vinden wij niet heel erg. 

Waar we je wel op willen wijzen is dat deze rookmelder alleen van af de app te bedienen is wanneer je een basisstation in huis hebt. Dat is ook de reden waarom we deze rookmelder alleen aanraden aan mensen die al een Toon- of Homey-systeem in huis hebben waardoor ze deze rookmelder er gemakkelijk op kunnen integreren. Als je geen Toon- of Homey-systeem of basis station in huis hebt, raden we aankoop van deze slimme rookmelder af en denken we dat je beter naar de Google Nest Protect of de Smartwares rookmelders kan kijken die we ook in dit artikel hebben besproken. 

Desalniettemin, is de Fibaro Smoke Sensor een goede betrouwbare slimme rookmelder die we aanbevelen wanneer je het smarthome systeem Toon of Homey thuis gebruikt. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Smartwares - Slimme rookmelder met app

Alarm via geluid en app | batterijlevensduur: 1 jaar | sensorlevensduur: 10 jaar | koppelbaar aan andere rookmelders

7.2/10
3.6/5

De Smartwares slimme rookmelder is betaalbaar en slim. Doordat je de rookmelder aan je telefoon kan koppelen ontvang je daar ook een melding als het alarm afgaat en kan je snel controleren wat er aan de hand is. 

Andere betaalbare slimme rookmelders die we hebben vergeleken zijn onder andere de Elro Connect en de KlikAanKlikUit van Trust. Op het eerste gezicht lijken deze erg goed, maar ze hebben een groot nadeel. Je kan de slimme functies zoals meldingen op je telefoon namelijk alleen gebruiken wanneer je er ook een bridge of basisstation bij koopt. Doordat je er nog een extra apparaat bij moet kopen ben je uiteindelijk dus helemaal niet goedkoop uit. Gelukkig is dit model van Smartwares ‘stand alone’ dat betekent dat het apparaat volledig functioneert zonder basisstation. Dat is een van de grootste redenen waarom dit onze favoriete budget rookmelder is. 

Wat we ook prettig vinden aan deze rookmelder is dat je deze aan de andere Smartwares rookmelders in je huis kan koppelen. Als er één af gaat, zullen ze allemaal alarm slaan en check je snel op je telefoon welke rookmelder de rook heeft gedetecteerd zodat je actie kan ondernemen. 

Samengevat is de Smartwares Slimme Rookmelder een betrouwbare en eenvoudige rookmelder die de veiligheid in huis verhoogt. De app werkt goed en maakt het handig dat je op je telefoon de status van de melders kan bekijken en meldingen kan ontvangen. Een handig apparaatje dus en dat allemaal voor een scherpe prijs. 

Belangrijke eigenschappen

Om rekening mee te houden 

Veel gestelde vragen

Na veel verschillende slimme rookmelders te hebben vergeleken zijn wij tot de conclusie gekomen dat de Google Nest Protect de beste slimme rookmelder is. Dat komt omdat je deze gemakkelijk bedient vanaf je telefoon, de batterij wel 10 jaar mee gaat en hij beschikt over veel geavanceerde functies zoals spraak en verlichting. Lees onze review hierboven om er meer over te weten te komen. 

Een slimme rookmelder heeft een aantal voordelen ten opzichte van een normale rookmelder. 

  • Je krijgt meldingen op je telefoon wanneer er rook gedetecteerd wordt. Je wordt dus ook op de hoogte gesteld wanneer je buitenshuis bent. Daardoor kan je snel ingrijpen. 
  • Je kan de rookmelder bij een vals alarm uitzetten via je je telefoon. Je hoeft dus nooit meer onverhoopt op een stoel te klimmen om het piepgeluid uit te zetten bij een verbrande tosti. 
  • Je kan de rookmelder testen via je telefoon. Dat is erg makkelijk. 
  • Sommige slimme rookmelders kan je onderling verbinden waardoor ze tegelijkertijd afgaan als er één rook detecteert. 
  • Je kan de slimme rookmelder in je smart home systeem integreren waardoor deze aan andere slimme apparaten (zoals Hue lampen) gekoppeld is. 
  • Een smart rookmelder is via internet verbonden met je telefoon. Daardoor kan je via je telefoon meldingen ontvangen wanneer de rookmelder rook detecteert. Zo word je ook op de hoogte gehouden als je uit huis bent.
  • Daarnaast kan je een smart rookmelder verbinden met andere slimme apparaten in huis zoals een slimme thermosstaat of slimme lampen. 
  • Ook hebben slimme rookmelders vaak een langere batterijduur dan een normale rookmelder en kan je zien hoe vol de batterij nog is op je telefoon.
 
Een smart rookmelder heeft dus meer mogelijkheden en functies dan een normale rookmelder. Daardoor is het nog makkelijker om je huis en gezin tegen brandgevaar te beschermen. 

Als je na 1 juli 2022 geen rookmelder hebt, dan kan je een boete krijgen van de gemeente. Hoe hoog die boete is verschilt per gemeente. 

Gerelateerde artikelen

Een plafond met een rookalarm en een grijze muur
Brandveiligheid

Rookmelder

Een rookmelder, brandmelder of brandalarm is essentieel om je op tijd waarschuwen wanneer er brand is in je huis. Als je er meerdere in je

Een witte opgerolde brandslang tegen een rode achtergrond
Brandveiligheid

Brandslang

Stel je bent thuis en het rookalarm gaat af in de keuken of je ruikt rook in de schuur. Je gaat erop af en ziet

De buitenkant van een nieuwbouwhuis met een raam waar een brandladder uit hangt
Brandveiligheid

Brandladder

Brand en andere calamiteiten doen zich altijd onverwachts voor. Het hebben van een vluchtladder kan in deze gevallen van levensbelang zijn als zich een noodsituatie